Het Corendon last minute onderzoek

Het Corendon last minute onderzoek

Bij Corendon analyseren we elk jaar de last-minute boekingen. Uit deze analyse is onder andere gebleken dat de gemiddelde last minute vakantie 23,6 dagen voor vertrek werd geboekt. In 2017 zien we dat de men dichter op de vertrekdatum boekt dan de afgelopen jaren.

In juli betekent last minute ook echt boeken op het laatste moment!

Als we kijken naar de analyse van alle last minute boekingen zien we dat een last minute vakantie gemiddeld 23,6 dagen voor vertrek wordt geboekt. Echter maakt het nogal uit in welke maand een boeking wordt gemaakt. Aan het begin van het jaar boekt men redelijk ver van te voren, maar hoe meer de zomer in zicht komt, hoe korter op de vertrekdatum een last minute boeking wordt gedaan. Gemiddeld wordt er in het hoogseizoen zo’n week van tevoren geboekt. In juli 2015 werd bijvoorbeeld zes dagen voor vertrek geboekt, terwijl in juli 2016 dit zo’n acht dagen voor vertrek was.

De trend in 2017 is dat er dichter op de vertrekdatum wordt geboekt dan de afgelopen jaren. Als deze ontwikkeling doorzet, zal er in het hoogseizoen van 2017 nog dichter op de vertrekdag worden geboekt.
249 boekingen op dezelfde dag als vertrek

Wie heeft er wel eens aan gedacht om vandaag nog een vakantie te boeken en dezelfde dag te vertrekken? Waarschijnlijk iedereen, maar bijna niemand doet het. Toch bestaan deze avonturiers wel! In de afgelopen tweeënhalf jaar zijn er bij Corendon 249 boekingen geweest waarbij de vertrekdatum op dezelfde dag was als de boeking. Als we kijken naar mensen die een dag voor vertrek boeken dan zien we dat dit er al een heleboel meer zijn. In totaal zijn er 1537 boekingen geweest waarbij de klanten een dag na het boeken op vakantie zijn vertrokken.
Hoe ouder men wordt, hoe langer van tevoren men een last minute vakantie boekt

Het zal niet heel verrassend zijn, maar last minute vakanties worden door jongeren en twintigers over het algemeen dichter op de vertrekdatum geboekt dan door ouderen.
Vrouwen boeken langer van tevoren

Bij dit soort onderzoeken is het altijd interessant om te kijken naar het verschil tussen mannen en vrouwen. Hoewel wij dachten dat het verschil niet zo groot zou zijn, blijkt het tegendeel waar. Vrouwen boeken namelijk opvallend langer van tevoren dan mannen. Mannen boeken hun last minute gemiddeld 22,6 dagen voor vertrek, terwijl vrouwen hun last minute gemiddeld 25,5 dagen voor vertrek boeken.
Noord-Hollanders boeken het meest last minute vakanties

Ook tussen de provincies zijn er opvallende verschillen te zien. Mensen uit Noord-Holland boeken hun last minute het kortst van tevoren (gemiddeld 22,2 dagen van tevoren), een logische verklaring daarvoor zou kunnen zijn dat Noord-Hollanders dichter bij Schiphol wonen en daardoor dichter op de vertrekdatum durven te boeken. Mensen uit Drenthe boeken hun last minute het langst van tevoren (gemiddeld 26,3 dagen van tevoren).

Top 10 last minutes