Verantwoord Vakantie Vieren

Verantwoord Vakantie Vieren

"Een betere wereld begint bij onszelf"

Wij dragen de wereld een groen hart toe en voelen ons medeverantwoordelijk voor de duurzame ontwikkeling van de vakantiebestemmingen. We zetten ons in om te waarborgen dat volgende generaties óók van al die prachtige plekken op aarde kunnen genieten. We tonen hierbij respect voor mens, dier en natuur. Ons doel is om de milieu-impact tot een minimum te beperken, de cultuur en de mensen op de vakantiebestemmingen te respecteren en een reële economische bijdrage te leveren aan lokale gemeenschappen. We doen dit onder het begrip Verantwoord Vakantie Vieren.

Vanuit onze reisorganisatie en eigen vliegtuigmaatschappij hebben wij een bedrijf breed beleid voor duurzaamheid opgesteld. We willen namelijk dat onze volgende generaties ook nog van onze mooie vakantiebestemmingen kunnen genieten. Wat wij vanuit Corendon zien als Verantwoord Vakantie Vieren?

"Dat we door alle activiteiten die we doen op het gebied van duurzaamheid een organisatie creëren die zich met alle medewerkers, klanten en zakenpartners inzet een positieve impact te leveren voor het milieu, de cultuur en samenleving in Nederland en op de vakantiebestemmingen"

Binnen onze kantoorpanden in Nederland, werken we aan een beter milieu en een veilige en fijne werkomgeving voor onze medewerkers. Bij onze touroperator verduurzamen we onze vakanties op het gebied van vervoer, verblijf en vermaak. We hebben beleid voor thema’s als dierenwelzijn, mensenrechten, milieu en biodiversiteit. Dit verwachten we ook van onze zakenpartners. Samen zorgen we ervoor dat onze activiteiten steeds duurzamer worden.

We realiseren ons dat vliegen slecht is voor het milieu. Bij Corendon Dutch Airlines houden wij ons bezig met de verduurzaming van onze vloot door:

 • Afval te voorkomen en te recyclen;
 • Gewicht reducerende oplossingen om brandstof te besparen;
 • Ons eigen elektrische wagenpark;
 • Duurzame catering aan boord

Je leest er alles over onder het kopje Corendon Dutch Airlines


Nieuws

 • Ondertekening Elephant Friendly Pledge

  26-2-2018

  In februari 2018 hebben wij vanuit Corendon en Stip Reizen de 'Elephant friendly pledge' ondertekend. We zetten ons pro-actief in om olifanten in de toeristische branche te beschermen.

 • Travelife partner

  7-9-2017

  Sinds de zomer van 2017 zijn wij Travelife Partner, het duurzaamheidslabel vanuit brancheorganisatie ANVR.


Reisorganisatie

 • Duurzaamheid binnen onze reisorganisatie

  Binnen onze reisorganisatie werken we hard om iedere dag net iets duurzamer te worden. Hoe we dit doen lees je hieronder.

 • Koffie en thee met een verhaal

  Op onze hoofdkantoren drinken we Fairtrade biologische koffie van Peeze, één van de milieuvriendelijkste koffiebranderijen ter wereld.

 • Een beter milieu op kantoor

  Wij geloven in een mooie wereld. Voor nu, maar ook voor toekomstige generaties. Op onze hoofdkantoren nemen we beslissingen voor een beter milieu. Een betere wereld begint tenslotte bij onszelf! Zo drinken we op kantoor uit biologisch afbreekbare drinkbekers, scheiden we ons afval, gebruiken we Cradle2Cradle gerecyclede plastic geurdispensers die Co2-neutraal geproduceerd worden en we gebruiken Nederlandse wind voor onze energievoorziening op kantoor. Daarnaast compenseren we de Co2-uitstoot van ons gasverbruik met Gold Standard klimaatprojecten. Zo zijn we sinds 2017 klimaatneutraal. Ook qua verlichting staan we in goed daglicht. We gebruiken sinds overal LED- verlichting.

  "Door het plaatsen van een warmteterugwinningsinstallatie in beide kantoorpanden besparen we op jaarbasis veel energie" - MVO manager, Isabel Boekel -

  Ook onze inkopers doen iedere aankoop bewust. zo gebruiken we alleen kantoorartikelen met het FSC logo en gebruiken we wc papier van 100% gerecycled papier. Onze schoonmakers maken gebruik van biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen, goed voor het milieu.

  Ons kantoorpand in Lijnden is voorzien van twee oplaadpalen voor elektrische auto’s. Niet alleen een aantal van onze medewerkers hebben een elektrische of hybride auto, maar ook ons eigen wagenpark bestaat uit elektrische auto’s. Het aantal elektrische auto’s op de weg stijgt en daar dragen wij graag aan bij! Wij stimuleren elektrisch rijden dan ook graag.

  Lege printcartridges en oude mobieltjes van medewerkers recyclen we graag. We leveren ze in bij EEKO, een inzamelbedrijf. De opbrengst van de spullen wordt gedoneerd aan Stichting Hulphond Nederland, zij helpen mensen met een fysieke of mentale zorgvraag door de inzet van een hulphond.


 • Dierenwelzijn

  Corendon heeft een dierenwelzijnsbeleid opgesteld gebaseerd op de internationale richtlijnen voor dierenwelzijn binnen de toeristische branche. Wij bieden geen excursies aan met dieren in de hoofdrol waarbij dierenleed voorkomt. Ook hebben we sinds 2018 de Elephant friendly pledge ondertekend, wij zijn namelijk tegen olifantenritten en gebruiken hoge standaarden voor parken met wilde olifanten en semi-wild parken.

 • Onze Code of Conduct

  In onze eigen Code of Conduct geven wij aan wat onze richtlijnen zijn op het gebied van dierenwelzijn, behoud van biodiversiteit, mensenrechten enzovoorts. Ook onze lokaal agenten en accommodaties waar wij mee samenwerken houden zich sinds 2017 aan onze Code of Conduct.

  Voor onze Code of Conduct voor accommodaties klik hier. Voor de Code of Conduct voor onze lokaal agenten klik hier.

 • De Tourism Child Protection Code

  In april 2017 hebben we vanuit Corendon de Tourism Child Protection Code ondertekend, de gedragscode binnen de toeristische branche om uitbuiting van kinderen op de vakantiebestemming tegen te gaan. We doen er alles aan om kinderuitbuiting op onze vakantiebestemmingen te voorkomen.

 • Sustainable Development Goals

  Een einde aan extreme armoede, ongelijkheid, onrecht en klimaatverandering in 2030. Dat is de kern van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s). Wij willen ons als reisorganisatie inzetten om ook invulling te geven aan het halen van de 17 werelddoelen. Daarom zijn we sinds 2017 lid van de SDG Charter, een stichting die is opgezet om in Nederland een positieve, ambitieuze agenda rondom de Sustainable Development Goals te ontwikkelen. Samen met 80 andere bedrijven, kennisinstellingen, NGO’s en anderen zetten wij ons in om aan de SDG’s te werken. We delen ideeën met elkaar om elkaar te inspireren. Samen bereik je meer dan alleen.


Corendon Dutch Airlines

Duurzaamheid binnen onze eigen luchtvaartmaatschappij

Bij Corendon Dutch Airlines werken we iedere dag aan de verduurzaming van onze eigen vliegtuigen. Wereldwijd is de luchtvaart goed voor drie procent van de uitstoot van broeikasgassen en dit willen we graag verminderen. Hoe we dit doen lees je hieronder.

Afval = nieuwe stof tot nadenken

Aan boord van onze eigen vliegtuigen produceren we jaarlijks gemiddeld 110 ton afval. Als 3e vliegtuigmaatschappij in Nederland scheiden we aan boord sinds april 2017 ons afval. In een jaar tijd hebben we al meer dan 2000 kg afval gerecycled.

Vliegtuigen droog wassen

Wist je dat ook onze vliegtuigen om de zoveel tijd een flinke schoonmaakbeurt krijgen? We doen dit door middel van de dry wash methode. Dit levert een besparing op van maar liefst 4.000 liter water en 60 liter zeep per vliegtuigwasbeurt ten opzichte van het traditionele wassen met water en zeep. Daarnaast is het milieuvriendelijker, omdat er geen afvalwater vanaf het vliegtuig af komt. Door de dry wash methode besparen we gemiddeld zo’n 756.000 liter brandstof per jaar.

Brandstof besparen doen we zo

Corendon Dutch Airlines wilt zoveel mogelijk brandstof besparen. Dit doen we door winglets op de vleugels te plaatsen en goede reiniging van de motoren. Ook kijken we voortdurend naar gewicht reducerende oplossingen, bijvoorbeeld door lichtere vliegtuigstoelen, lichtere tapijten en lichtere ovens en koffiezetapparaten te installeren in onze vliegtuigen. Al deze oplossingen zorgen voor een enorme brandstof besparing van ongeveer één miljoen liter kerosine per jaar.

LED-verlichting

In onze vliegtuigen gaan we voor 100% duurzame energie. De voordelen van LED-verlichting in onze vliegtuigen is dat ze zo’n 70% energie besparen in vergelijking met de oude lampen. Deze lampen gaan ook veel langer mee. In onze vliegtuigen installeren we LED-verlichting, zowel binnen als buiten, om energie te besparen. Uiteindelijk verbruiken we daardoor minder brandstof. Ook hebben deze LED-lampen weinig onderhoud nodig en gaan ze wel 50.000 branduren mee. Met onze vlieguren is dit ongeveer tien jaar.

Gerecycled stoelleer

Onze vliegtuigstoelen zijn gemaakt van leer. We gebruiken zowel echt leer als eco-leer voor onze vliegtuigstoelen. Twee van onze vliegtuigen hebben al eco-leer, dit is gerecycled leer, gemaakt van de reststromen van echt leer. Doordat eco-leer lichter is dan normaal leer besparen we hiermee veel brandstof per jaar. Het eco-leer heeft ook minder onderhoud nodig.

Een milieuvriendelijker uiterlijk

Hoe lichter we kunnen vliegen hoe meer brandstof we besparen. Dit geldt ook voor het uiterlijk van onze vliegtuigen. We gebruiken chromaatvrije verf die veel duurzamer is dan chromaatverf en heeft daarnaast minder onderhoud nodig heeft. Bovendien dekt de verf sneller, dus kunnen onze vliegtuigen weer snel de lucht in.

Carbon remschijven

Ook op het gebied van techniek kijken we voortdurend naar materialen die lichter in gewicht zijn. Om maar een voorbeeld te noemen: we gebruiken carbon remschijven in plaats van stalen remschijven. Hierdoor besparen we brandstof en hebben we minder Co2-uitstoot, wel zo’n 9 miljoen liter per jaar.

Catering aan boord

Wij wensen iedereen een goede vlucht! Niet alleen onze gasten, maar ook het milieu en maatschappij vinden wij belangrijk. Wat wij doen om onze impact op het milieu binnen onze catering zo klein mogelijk te houden. Aan boord gebruiken we lichtgewicht trolleys waardoor onze luchtvaartmaatschappij meer dan 75.000 liter brandstof bespaart per jaar. In de trolleys zitten plastic bakjes waarin we onze producten aan boord aanbieden. Vijf jaar geleden hebben we de bakjes verwisseld voor lichtere bakjes, zo besparen we toch weer zo’n 655 liter brandstof per jaar. En ook niet onbelangrijk, de bakjes zijn van gerecycled plastic.

Verantwoord assortiment

Aan boord van onze vliegtuigen willen we zoveel mogelijk Nederlandse producten aanbieden. Waarom? Omdat onze gasten er dol op zijn. Naast onze Nederlandse producten kopen we ons assortiment zo verantwoord mogelijk in. Zo hebben we bijvoorbeeld heerlijke Tony Chocolonely chocoladerepen aan boord van 100% slavenvrije chocolade. De chocolade is niet alleen Fairtrade, maar de cacaoboeren krijgen ook nog eens een extra Tony’s premie bovenop de Fairtrade normen, om een leefbaar inkomen te verdienen. Ook hebben we 100% biologische smoothies aan boord. Deze zijn gemaakt van biologische fruitsoorten, zaden, noten en granen en ook nog eens veganistisch, lactosevrij en ze bevatten geen palmolie.

Biologisch afbreekbare bekers

Aan boord serveren we drankjes in plastic bekers en biologisch afbreekbare koffiebekers voor koffie en thee. We willen het liefst 100% recyclen, maar omdat de regels van de NVWA (Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit) zo streng zijn kunnen we de koffiebekers niet recyclen. De plastic bekers gelukkig wel, deze worden door ons cabinepersoneel gescheiden opgehaald aan boord.

De operatie verduurzamen

Corendon Dutch Airlines opereert zo verantwoord mogelijk. We willen op tijd en zo efficiënt en zuinig mogelijk vliegen. In februari 2013 waren wij op Amsterdam Airport Schiphol de eerste luchtvaartmaatschappij met een 100% elektrische auto.

Digitalisatie vluchtdocumentatie

Op iedere vlucht nemen we vluchtdocumentatie mee op papier, waar alle operationele zaken, zoals de route en brandstofgegevens in staan. Ook maken onze piloten notities tijdens de vlucht. Dat scheelt een heleboel papier! Vanaf de zomer van 2019 wordt deze documentatie niet meer op papier, maar digitaal aangeleverd. Dit bespaart zo’n 45.000 pagina’s papier per jaar per vliegtuig. Met de digitalisatie van de vluchtdocumentatie besparen we hiermee wel gemiddeld zestien bomen per jaar.

Digitalisatie navigatiekaarten

Vanaf zomer 2018 hebben we onze navigatiekaarten, die voorheen op papier stonden, gedigitaliseerd. De navigatiekaarten vliegen altijd mee en worden door onze piloten gebruikt om te navigeren. Ze wegen zo’n 15 kilo bij elkaar. De brandstofbesparing die we hiermee op jaarbasis behalen komt neer op zo’n 400 liter.


Inspiratieblog

We leren je graag hoe je verantwoord vakantie viert! Omdat we het ook voor volgende generaties mogelijk willen maken om van onze mooie vakantiebestemmingen te genieten. We schrijven inspiratieblogs om je te inspireren om verantwoord vakantie vieren, klik hier om deze inspiratieblogs te lezen.