Klimaat en temperatuur op Sicilië - Wat is de beste reistijd?

Klimaat en temperatuur op Sicilië - Wat is de beste reistijd?

Klimaat & temperatuur Sicilië

Wanneer je op vakantie naar Sicilië gaat, wil je uiteraard lekker weer. Het is daarom handig vooraf te weten welke periode het meest geschikt is om naar la dolce vita af te reizen. Het Italiaanse eiland heeft een mediterraan klimaat met warme, droge zomers en milde, regenachtige winters. Het bergachtige landschap leidt tot grote regionale verschillen. Zo is het zuidoosten van doorgaans droger en warmer dan het noordwesten. In de hoger gelegen gebieden is het koeler en valt er gedurende het gehele jaar naar verhouding meer neerslag. In de onderstaande grafieken zie je in één oogopslag het weer van Sicilië: de gemiddelde temperatuur, het aantal zonuren, de gemiddelde zeetemperatuur en eventuele neerslag. Met deze informatie heb je meteen een duidelijk beeld wat de beste maanden zijn voor je zonvakantie op Sicilië.

Klimaat Sicilië in de zomermaanden

In het voorjaar, van maart tot mei, is het warm en zonnig, maar de avonden en nachten kunnen nog wel koud zijn. De gemiddelde temperatuur in Sicilië in het voorjaar stijgt van 10 graden in maart tot 15 graden in mei. De hoeveelheid neerslag neemt langzaam af, de bewolking wordt minder en het aantal zonuren stijgt naar gemiddeld 12 uur. De zee is nog niet warm genoeg om een duik in te nemen en de wind kan nogal koud aanvoelen. De zomer, van juni tot september, is warm en droog met veel zonneschijn. De gemiddelde temperatuur stijgt in juli en augustus tot 26 graden. De hitte, vooral in juli en augustus, kan een beetje ongemakkelijk zijn, maar een duik in de zee kan verkoeling bieden. De watertemperatuur komt in augustus tot 27 graden. In juli en september is de Middellandse Zee gemiddeld 25 graden. Regenval is uitzonderlijk zeldzaam en valt alleen in de bergen. Het zuidwesten kan soms te maken krijgen met extreme hitte, droogte en zand als gevolg van de sirocco-wind uit de Sahara.

Klimaat Sicilië in de wintermaanden

Oktober en november zorgen nog altijd voor prachtig weer. De zomerwarmte blijft aanhouden om pas in midden november langzaam af te nemen. De neerslag neemt sterk toe in de herfst, hoewel het nog steeds in verhouding met Noord-Europ niet van noemenswaardig is. Je kunt nog steeds van gemiddeld 8 zonuren per dag genieten. De zee blijft warm genoeg om te zwemmen tot aan het einde van het seizoen. De winter, van december tot februari, is mild en enigszins onvoorspelbaar. Het is een geweldige tijd om te wandelen in de lage heuvels en zelfs hoger te skiën. Gemiddeld is de dagelijkse temperatuur in de winter zo’n 10 graden. Tegelijkertijd is dit ook de natste tijd van het jaar, alhoewel de zon ook nog regelmatig schijnt. Je kunt dan wel niet in je bikini op het strand zitten, het is nog altijd lekkerder om hier te verblijven dan in ons grauwe, bewolke Holland.

klimaat-sicilie

Gemiddelde temperatuur Sicilië:

Max temp. Min temp.
Temperatuur Sicilië januari 12 5
Temperatuur Sicilië februari 12 5
Temperatuur Sicilië maart 13 6
Temperatuur Sicilië april 16 8
Temperatuur Sicilië mei 19 12
Temperatuur Sicilië juni 23 15
Temperatuur Sicilië juli 26 18
Temperatuur Sicilië augustus 26 19
Temperatuur Sicilië september 24 17
Temperatuur Sicilië oktober 21 14
Temperatuur Sicilië november 17 10
Temperatuur Sicilië december 13 7

Gemiddelde regenval Sicilië:

Zonuren:

Zonuren p.d. Neerslag p.m.
Klimaat Sicilië januari 4 uur 66 mm
Klimaat Sicilië februari 5 uur 40 mm
Klimaat Sicilië maart 6 uur 34 mm
Klimaat Sicilië april 7 uur 35 mm
Klimaat Sicilië mei 8 uur 14 mm
Klimaat Sicilië juni 9 uur 10 mm
Klimaat Sicilië juli 10 uur 10 mm
Klimaat Sicilië augustus 9 uur 17 mm
Klimaat Sicilië september 7 uur 28 mm
Klimaat Sicilië oktober 6 uur 48 mm
Klimaat Sicilië november 6 uur 67 mm
Klimaat Sicilië december 4 uur 79 mm

Gemiddelde zeetemperatuur:

Beste reistijd Sicilië

Wat is de beste reistijd om een vakantie naar het Italiaanse eiland Sicilië te boeken?

De beste reisperiodes voor Sicilië zijn het voor- en het najaar. Augustus is de warmste maand op Sicilië met een gemiddelde temperatuur van 22 graden, de koudste maand met gemiddeld 9 graden is januari. Voor de meeste zonuren moet je in juli op het eiland zijn. De natste maand is december met een gemiddelde van 79 millimeter neerslag. Daarnaast is de invulling van je vakantie natuurlijk ook een bepalende factor. Wil je bijvoorbeeld een zonovergoten vakantie aan het strand of ga je naar Sicilië om culturele highlights te bezoeken of om wandeltochten te maken door de mooie natuur? Ook belangrijk: houd je van gezellige drukte of ga je liever in een rustigere periode op vakantie?

We hebben de uitkomsten van de bovenstaande grafieken nog even in het kort op een rijtje gezet.

  • Warmste maand: augustus
  • Minste neerslag en meeste zonuren, dus perfect strandweer: juni
  • Hoogste gemiddelde dagtemperatuur: juli en augustus
  • Laagste gemiddelde dagtemperatuur en koelste maand: januari en februari
  • Meeste neerslag: december
  • Minste neerslag en droogste maand, dus beste reistijd voor een zonovergoten vakantie: juni