Klimaat en temperatuur op Sardinië - Wat is de beste reistijd?

Klimaat en temperatuur op Sardinië - Wat is de beste reistijd?

Klimaat & temperatuur Sardinië

Wanneer je op vakantie gaat naar Sardinië, dan wil je natuurlijk wel dat het lekker weer wordt. Je doet er daarom verstandig aan om vooraf te controleren welke periode het meest geschikt is voor subtropisch Sardinië. Het Italiaanse eiland heeft een mediterraan klimaat, wat betekent dat de zomers lekker warm zijn. De winters zijn over het algemeen vrij mild. In de onderstaande grafieken zie je in één oogopslag de gemiddelde temperatuur van Sardinië, het aantal zonuren, de gemiddelde zeetemperatuur en eventuele neerslag. Met deze praktische informatie heb je meteen een goed beeld wat de beste vakantiemaanden zijn voor schitterend Sardinië.

Wat voor klimaat kan ik verwachten op Sardinië in de zomermaanden?

Sardinië is een zeer geliefd eiland onder vakantieliefhebbers, voornamelijk tijdens de lange en warme zomermaanden. Het weer is op z'n best tussen de maanden mei tot en met september. Aan het begin en eind van de zomer ligt de gemiddelde temperatuur rond de 17 graden. In het hoogseizoen schommelt de gemiddelde temperatuur rond de 22 graden. Augustus is bij uitstek de beste maand om naar dit wondermooie eiland te reizen. Zo kan de temperatuur in deze maand al gauw oplopen tot de 30 graden. Een briesje zorgt er echter voor dat je het nooit te warm hebt tijdens je verblijf op Sardinië.

Voor een strandvakantie speelt temperatuur niet alleen een rol, maar ook het aantal zonuren en de kans op neerslag. Langs de kust valt er in de zomer praktisch geen regen. In de maand juli valt er bijvoorbeeld maar 2 millimeter aan neerslag. Dit is een groot verschil met de 63 millimeter regen die er in Nederland valt! Trek je zwemkleding maar alvast aan, want in deze maand schijnt de zon circa 12 uur per dag. Ideaal om op één van de schitterende stranden bij te kleuren. Voor een zon-, zee,- en strandvakantie zit je hier dus aan het juiste adres!

Wat voor klimaat kan ik verwachten op Sardinië in de wintermaanden?

De winters in Sardinië kunnen het best omschreven worden als mild en kort. De gemiddelde temperatuur blijft in de wintermaanden rond de 13 graden waardoor het nooit echt té koud wordt op het Italiaanse eiland. Wel zal je rekening moeten houden met een sterke, kille wind die van september tot en met april waait. November en april zijn veelal de warmste maanden van de winterperiode. In april schommelt de temperatuur tussen de 9 en 18 graden in. Dit zachte weer maakt Sardinië dan ook erg geliefd onder zonliefhebbers tijdens de wintermaanden.

In vergelijking tot een groot gedeelte van Europa zijn de winters in Sardinië redelijk droog. In de winterperiode valt er wel meer regen dan in de zomermaanden, echter is het verschil niet erg groot. De natste maand van het jaar is bij uitstek november, met circa 39 millimeter aan neerslag. In andere gedeeltes van Italië valt er aanzienlijk veel meer regen dan op Sardinië. Als je op het strand of aan het zwembad wil gaan relaxen zal je wel rekening moeten houden met het aantal zonuren. Het zonnetje laat zich in de wintermaanden namelijk minder vaak zien dan in de warme zomermaanden. Tussen de maanden november tot en met februari kan je van 5 zonuurtjes per dag genieten. Houd je van zwemmen in de zee? Door het lekkere nazomerweer blijft de gemiddelde zeetemperatuur rond de 18 graden in de maand november. Hierdoor is een duik in het kristalheldere water nog erg aangenaam.

klimaat-sardinie

Wat is de gemiddelde temperatuur op Sardinië per maand?

Max temp. Min temp.
Temperatuur Sardinië januari 14 6
Temperatuur Sardinië februari 15 7
Temperatuur Sardinië maart 16 7
Temperatuur Sardinië april 18 9
Temperatuur Sardinië mei 22 9
Temperatuur Sardinië juni 26 16
Temperatuur Sardinië juli 29 19
Temperatuur Sardinië augustus 30 19
Temperatuur Sardinië september 26 17
Temperatuur Sardinië oktober 22 13
Temperatuur Sardinië november 17 9
Temperatuur Sardinië december 15 7

Gemiddelde regenval Sardinië:

Zonuren:

Zonuren p.d. Neerslag p.m.
Klimaat Sardinië januari 4 uur 18 mm
Klimaat Sardinië februari 5 uur 14 mm
Klimaat Sardinië maart 6 uur 23 mm
Klimaat Sardinië april 7 uur 26 mm
Klimaat Sardinië mei 9 uur 19 mm
Klimaat Sardinië juni 10 uur 9 mm
Klimaat Sardinië juli 12 uur 2 mm
Klimaat Sardinië augustus 10 uur 3 mm
Klimaat Sardinië september 8 uur 24 mm
Klimaat Sardinië oktober 6 uur 41 mm
Klimaat Sardinië november 5 uur 39 mm
Klimaat Sardinië december 4 uur 38 mm

Gemiddelde zeetemperatuur:

Wat is de beste reistijd voor Sardinië?

Wat is de beste reistijd om een vakantie naar het schitterende Sardinië te boeken?

De beste periode om op naar Sardinië te gaan is tijdens de zwoele zomermaanden. Het eiland heeft een subtropisch mediterraan klimaat waardoor de zomers warm en lang zijn. Aan de kust heb je de kans op de meeste zonneschijn en de lekkerste temperaturen. De warmste maand is bij uitstek augustus, waarbij de gemiddelde dagtemperatuur 25 graden is. Echter kan de temperatuur al gauw oplopen naar de 30 graden! De droogste periode tref je tussen de maanden juni en augustus, waarvan er gemiddeld zo’n 5 millimeter neerslag valt per maand. In deze periode schijnt de zon tussen de 8 en 12 uur per dag. Ideaal weer om je strandlaken uit te spreiden op één van de vele zandstranden!

We hebben de uitkomsten van de bovenstaande grafieken nog even voor je op een rijtje gezet.

  • Warmste maand: augustus
  • Minste neerslag en meeste zonuren, dus perfect strandweer: juli
  • Hoogste gemiddelde dagtemperatuur: augustus
  • Laagste gemiddelde dagtemperatuur en koelste maand: januari
  • Meeste neerslag: oktober
  • Minste neerslag en droogste maand, dus beste reistijd voor een zonovergoten vakantie: juli