Klimaat en temperatuur op Rhodos - Wat is de beste reistijd?

Klimaat en temperatuur op Rhodos - Wat is de beste reistijd?

Klimaat & temperatuur Rhodos

Ben je op zoek naar een zonovergoten vakantie naar Rhodos of heb je deze al geboekt? Dan wil je ongetwijfeld weten wat de kans op mooi weer is. In de onderstaande grafieken lees je alles wat je zou moeten weten over de gemiddelde temperatuur, gemiddelde zeetemperatuur, het aantal zonuren en de eventuele neerslag op Rhodos. Wij verklappen nu alvast dat deze Griekse parel een mediterraan klimaat heeft met warme, droge zomers en zachte winters. En mede dankzij de zuidelijke ligging in Europa, is Rhodos hét vakantie-eiland bij uitstek voor een goed geslaagde zonvakantie.

Klimaat Rhodos in de zomermaanden

De zon schijnt op Rhodos maar liefst 300 dagen per jaar, waarvan de meeste zonnedagen in de zomerperiode zijn. In de lentemaanden warmt het eiland al lekker op. Ook de kans op regen maakt dan in een rap tempo plaats voor talloze zonuren per dag. De avonden kunnen nog fris zijn, maar overdag laat de zon zich al vele uren zien. In de zomermaanden schiet het kwik met gemak richting 30 graden. De kustgebieden profiteren in deze warmste maanden van de Meltimi wind. In het binnenland of in berggebieden is het een stuk warmer omdat deze wind daar duidelijk voelbaar kracht verliest. Extreem hoge temperaturen komen weinig voor, met uitzondering van de sirocco. Deze hete Saharawind doet de temperatuur soms voor enkele dagen met ongeveer 10 graden stijgen. De kans op regen in de zomer is zeer minimaal. Tussen juni en augustus regent het zelden op Rhodos. De watertemperatuur bereikt in augustus met zo’n 25 graden het hoogtepunt en is daardoor perfect voor een heerlijke duik in zee. Niet voor niets zijn de lente- en zomermaanden de populairste vakantieperiodes.

Klimaat Rhodos in de wintermaanden

Volgens velen is de herfst de beste periode om Rhodos te bezoeken. De land- en watertemperatuur zijn nog lekker warm, maar het eiland is veel minder druk bezocht. Ook voor wie wel van warmte houdt, maar niet van hitte is dit de beste reistijd. September en oktober lenen zich dan ook prima om lekker te wandelen, fietsen en het eiland te ontdekken. Tot en met half oktober ligt de temperatuur boven de 20 graden. Naarmate het einde van het jaar nadert, worden de avonden al snel wat frisser. Vanaf november zakt het kwik onder de 20 graden en wordt de kans op neerslag een stuk groter. De wintermaanden zijn het natst, maar de regen valt regelmatig in hevige buien waarna het vaak weer lekker opklaart.

klimaat-rhodos

Gemiddelde temperatuur Rhodos:

Max temp. Min temp.
Temperatuur Rhodos januari 15 10
Temperatuur Rhodos februari 15 10
Temperatuur Rhodos maart 17 11
Temperatuur Rhodos april 20 14
Temperatuur Rhodos mei 23 17
Temperatuur Rhodos juni 27 21
Temperatuur Rhodos juli 29 23
Temperatuur Rhodos augustus 29 24
Temperatuur Rhodos september 27 22
Temperatuur Rhodos oktober 24 18
Temperatuur Rhodos november 19 14
Temperatuur Rhodos december 16 12

Gemiddelde regenval Rhodos:

Zonuren:

Zonuren p.d. Neerslag p.m.
Klimaat Rhodos januari 4 uur 135 mm
Klimaat Rhodos februari 5 uur 102 mm
Klimaat Rhodos maart 7 uur 81 mm
Klimaat Rhodos april 9 uur 35 mm
Klimaat Rhodos mei 10 uur 9 mm
Klimaat Rhodos juni 11 uur 0 mm
Klimaat Rhodos juli 12 uur 0 mm
Klimaat Rhodos augustus 12 uur 0 mm
Klimaat Rhodos september 11 uur 5 mm
Klimaat Rhodos oktober 8 uur 68 mm
Klimaat Rhodos november 6 uur 105 mm
Klimaat Rhodos december 4 uur 141 mm

Gemiddelde zeetemperatuur:

Beste reistijd Rhodos

Wat is de beste reistijd om een vakantie naar het Griekse eiland Rhodos te boeken?

Juli en augustus zijn de warmste maanden op Rhodos met een gemiddelde temperatuur van 29 graden. Januari en februari zijn de koelste maanden met gemiddeld 10 graden. Augustus komt het beste uit de bus als het om zonuren gaat; maar liefst 12. December is met gemiddeld 141 mm neerslag de natste maand. Hou je van zwemmen? Augustus is met een gemiddelde zeetemperatuur van 25 graden de beste maand voor een lekkere duik.

We hebben de uitkomsten van de bovenstaande grafieken nog even voor je op een rijtje gezet.

  • Warmste maanden: juli en augustus
  • Minste neerslag en meeste zonuren, dus perfect strandweer: juli en augustus
  • Hoogste gemiddelde dagtemperatuur: juli en augustus
  • Laagste gemiddelde dagtemperatuur en koelste maanden: januari en februari
  • Meeste neerslag: december
  • Minste neerslag en droogste maanden, dus beste reistijd voor een zonovergoten vakantie: juli en augustus