Klimaat en temperatuur Turkije - Het weer in Turkije

Klimaat en temperatuur Turkije - Het weer in Turkije

Klimaat en temperatuur in Turkije - Wat is het weer in Turkije?

Wanneer je op vakantie gaat naar Turkije, wil je uiteraard dat het lekker weer is. Het is daarom handig om vooraf even te controleren welke periode het meest geschikt is voor prachtig Turkije. Het klimaat in Turkije vertoont flinke verschillen vanwege de grootte van het land. Zo heeft het binnenland een sterk landklimaat en de kust een zeeklimaat. In de zomer is het binnenland warmer dan de kust, terwijl dit juist het tegenovergestelde is in de winterperiode. In de onderstaande grafieken zie je in één oogopslag de gemiddelde temperatuur van een aantal populaire badplaatsen van Turkije. Met deze praktische informatie heb je meteen een duidelijk beeld wat de beste maanden zijn voor jouw droomvakantie naar Turkije.

Actuele weersverwachting Turkije

Ga je binnenkort op vakantie naar Turkije? Check dan hieronder het actuele weerbericht.

SIDE WEER

Wat voor klimaat kan ik verwachten in Turkije tijdens de zomermaanden?

Tijdens de zomermaanden is Turkije zeer populair onder zonliefhebbers. Zo zijn de Egeïsche Kust en de Turkse Rivièra de meest toeristische zonbestemmingen in de maanden juli en augustus. Door het mediterrane klimaat kennen deze regio’s warme zomers. Zo kan de temperatuur in Antalya al gauw oplopen tot 34 graden! Gedurende de zomer is de kans op neerslag vrij klein. In Belek valt er slechts 3 millimeter aan regen en schijnt de zon wel 12 uur per dag. Door de warme temperaturen en droge zomers is de Turkse Rivièra de perfecte bestemming voor een heerlijke strandvakantie. Ook de Egeïsche Kust kent aangename temperaturen en veel zonneschijn. Een gemiddelde temperatuur van 28 graden in augustus maakt Marmaris een fantastische bestemming voor een zonvakantie. De zomer kan hier maandenlang duren, dus voor een zon-, zee-, en strandvakantie zit je hier absoluut goed!

Juli en augustus zijn over het algemeen de warmste en droogste maanden van de zomerperiode. Het is daarom aan te raden jezelf goed in te smeren en genoeg water te blijven drinken. Zijn deze temperaturen jou net iets te hoog? Juni en september bieden iets lagere temperaturen. Belek is de perfecte bestemming voor een strandvakantie in september. In deze maand is de gemiddelde temperatuur 25 graden en kan je nog een verfrissende duik nemen in de zee, aangezien de zeetemperatuur nog 27 graden is! In september komt de nachttemperatuur niet onder 18 graden, waardoor ook de avonden bijzonder aangenaam zijn. Verder is het voorjaar een heerlijke periode om tot rust te komen. Houd wel rekening met de kans op neerslag. In Antalya kan er al gauw 80 millimeter aan regen vallen in het voorjaar. De temperaturen nemen in april gestaag toe, en de gemiddelde neerslag per maand daalt naar 20 millimeter.

Wat voor klimaat kan ik verwachten in Turkije tijdens de wintermaanden?

Je kunt de wintermaanden in Turkije het beste omschrijven als zacht en mild. Door het mediterrane klimaat zijn de zomers vaak langer, en de winters over het algemeen vrij kort. De winter duurt vanaf november tot en met maart, waarvan januari de koudste maand is. In deze maand ligt de temperatuur tussen de 5 en 15 graden in Antalya, met een gemiddelde temperatuur van 10 graden. Januari is echter niet de natste maand van het jaar. In december kan er namelijk al gauw 290 millimeter neerslag vallen in Marmaris!

Gelukkig kent de winter ook periodes waarin het aangenaam vertoeven is in Turkije. Zo is Bodrum in de maand november een prima bestemming voor een fijne zonvakantie. De temperatuur ligt dan tussen de 12 en 19 graden, en er zal circa 79 millimeter aan neerslag vallen. Wil je toch in een drogere periode op vakantie naar Turkije? In de maand maart is de kans op regen aanzienlijk kleiner dan de maanden daarvoor. Ook begint de temperatuur langzaamaan te stijgen. Houd er wel rekening mee dat het nog te fris kan zijn om een duik in de zee te nemen!

Wat is de beste reistijd voor Turkije?

Wat is de beste reistijd om een vakantie naar het prachtige Turkije te boeken?

De beste periode om naar Turkije af te reizen, is de zomer. De zomer duurt relatief lang vergeleken met de zomers in Noord-Europa. Deze start in april, waarbij de gemiddelde temperatuur 16 graden is, en eindigt in oktober met circa 20 graden. De warmste maand is bij uitstek juli, met een gemiddelde van 27 graden. Maar in deze maand kan de temperatuur al snel oplopen naar 34 graden! De droogste periode is tussen de mei en september, waarvan er in augustus slechts 3 millimeter aan neerslag valt in Belek. In deze periode schijnt de zon circa 12 uur per dag, waardoor het ideaal en stabiel strandweer is.

De winter in Turkije is voor Nederlandse begrippen vrij mild en zacht. Waar het voornamelijk goed vertoeven is in de winter is aan de Turkse Rivièra. Niet voor niets is deze regio een populaire winterzonbestemming. Met een kleine 4 uur vliegen bevind je je al onder de stralende Turkse zon.

klimaat-turkije

Wat is de gemiddelde temperatuur in Turkije per maand?

Gemiddelde temperatuur Antalya:

Gemiddelde temperatuur Kemer:

Gemiddelde temperatuur Belek:

Gemiddelde temperatuur Turkije:

Max temp. Min temp.
Weer Turkije januari 15 6
Weer Turkije februari 15 6
Weer Turkije maart 18 8
Weer Turkije april 21 11
Weer Turkije mei 25 15
Weer Turkije juni 30 19
Weer Turkije juli 34 22
Weer Turkije augustus 33 22
Weer Turkije september 26 15
Weer Turkije oktober 26 15
Weer Turkije november 20 10
Weer Turkije december 16 7

Zonuren:

Zonuren p.d. Neerslag p.m.
Klimaat Turkije januari 5 uur 192 mm
Klimaat Turkije februari 6 uur 138 mm
Klimaat Turkije maart 7 uur 99 mm
Klimaat Turkije april 8 uur 45 mm
Klimaat Turkije mei 10 uur 26 mm
Klimaat Turkije juni 12 uur 9 mm
Klimaat Turkije juli 13 uur 3 mm
Klimaat Turkije augustus 12 uur 4 mm
Klimaat Turkije september 11 uur 10 mm
Klimaat Turkije oktober 8 uur 73 mm
Klimaat Turkije november 6 uur 131 mm
Klimaat Turkije december 5 uur 180 mm