Klimaat en temperatuur Bulgarije - Het weer in Bulgarije

Klimaat en temperatuur Bulgarije - Het weer in Bulgarije

Klimaat en temperatuur in Bulgarije - Wat is het weer in Bulgarije?

Wanneer je op vakantie naar Bulgarije gaat, wil je uiteraard lekker weer. Het is daarom handig vooraf te weten welke periode het meest geschikt is om naar deze vakantiebestemming te gaan. Het klimaat is een combinatie van een landklimaat in het binnenland en een gematigd klimaat aan de kust. Wist je trouwens dat Bulgarije de thuisbasis is voor enkele van de oudste steden in Europa? Je kunt ze bezoeken tijdens je vakantie in dit land. In de onderstaande grafieken zie je in één oogopslag de gemiddelde temperatuur van een aantal populaire Bulgaarse badplaatsen. Met deze informatie heb je meteen een duidelijk beeld wat de beste maanden zijn voor je zonvakantie in Bulgarije.

Actuele weersverwachting Bulgarije

Ga je binnenkort op vakantie naar Bulgarije? Check dan hieronder het actuele weerbericht.

SIDE WEER

Klimaat Bulgarije in de zomermaanden

Bulgarije grenst met de Donau rivier aan Roemenië en heeft een kustlijn langs de Zwarte Zee. In het westen grenst het aan Servië en Montenegro en in het zuiden aan het bekende vakantieland Griekenland. De kust is het grootste laagland oppervlakte van Bulgarije. Dat is een groot contrast met het westen en zuiden van het land waar het berglandschap tot behoorlijke hoogtes rijst. Naarmate je in hoogte stijgt, stijgen de extremere temperaturen met een hogere neerslagkans mee. Je ziet in de lage landen dus veel meer gematigde regenval en mindere omstandigheden. De zomers hier hebben de neiging behoorlijk heet te worden.

De Bulgaarse kust is geliefd bij de vakantieganger. In de populaire plaats Sunny Beach geniet je van prachtige gouden zandstranden, warme temperaturen en urenlang zonlicht. Sunny Beach doet met 300 zonnige dagen per jaar en zomertemperaturen van 28 graden zijn naam eer aan. Het is dan ook voor zowel toeristen als locals the place to be in de zomer.

De zonneschijn en hoge temperaturen hebben nog niet hun hoogtepunt bereikt in maart. Maar de late lente is wel een goede periode voor een bezoekje aan Sunny Beach. Weinig toeristen, voordeligere accommodaties, maar met prettige temperaturen. April en mei kennen gemiddelde temperaturen van 12 tot 17 graden met hoogtepunten van 21 graden eind mei. De nachttemperaturen zijn fris met temperaturen tussen de 7 en 12 graden.

De lente beschikt over 9 tot 12 zonuren per dag en een neerslagpiek in april met 54 millimeter en 8 natte dagen.

De zomer is de beste tijd om de Bulgaarse kust te bezoeken, want het weer is dan fantastisch. Het is de warmste tijd van het jaar. Juni en september hebben een gemiddelde temperatuur van rond de 20 graden welke stijgt naar een gemiddelde dagtemperatuur van 22-23 graden in juli en augustus. De hoogste temperaturen ervaar je in de maand juli, zo’n 28 graden. Ondanks dat het behoorlijk heet klinkt, zorgt de bries vanaf de Zwarte Zee voor wat verkoeling. De gemiddelde zeetemperatuur is een aangename 21 tot 24 graden. Juni, juli en augustus hebben een constante 12 uur zon per dag. Augustus is de droogste maand van het jaar met slechts 30 millimeter neerslag en 4 regenachtige dagen.

Klimaat Bulgarije in de wintermaanden

De herfst arriveert in oktober, een periode waarin het nog steeds aangenaam kan zijn aan de Bulgaarse kust, maar waar het in het binnenland al kouder wordt. Het is een stuk rustiger dan in het hoogseizoen, maar de temperatuur daalt wel vanaf september. Van 17 naar 10 graden soms. Maar ook temperaturen van 19 graden komen nog steeds voor aan het begin van de herfst.

Het aantal zonuren daalt naar 6-7 uur per dag en zwemmen in zee wordt afgeraden. Het zeewater is nog maar 15 tot hooguit 19 graden.

Anders dan in de badplaatsen aan de Middellandse Zee waar het ’s zomers eigenlijk vrijwel droog is, kan het in Sunny Beach altijd regenen. November is de natste maand van het jaar met 56 millimeter verdeeld over 7 dagen.

De winters kunnen behoorlijk koud zijn met een gemiddelde dagtemperatuur van 2 graden in januari, 3 in februari en 4 in december. De allerlaagste temperaturen kunnen zelfs onder het nulpunt komen. In de koudste maand januari daalt het kwik wel eens tot -1 graden. De stad Varna aan de kust van de Zwarte Zee heeft warmere winters dan enig ander deel van het land. Maar wanneer de koude lucht vanuit Rusland komt waaien, ontstaan er bitterkoude weersomstandigheden. Deze tijd van het jaar is het dan ook niet ongebruikelijk dat de Donau en andere (kleine) meren en rivieren volledig bevriezen.

De regenval heeft een piek in december met 63 millimeter, maar daalt ontzettend in januari naar slechts 28 millimeter over 8 dagen in de maand. De regenval blijft redelijk beperkt tot juni waar het daarna weer stijgt naar gemiddeld 64 millimeter in de loop van de maand.

Waar in de herfstmaanden nog 6 tot 7 uur per dag de zon scheen, is dat nu veranderd naar zo’n 5 à 6 uur per dag. De zeetemperatuur is helemaal afgekoeld naar slechts 7 graden. De neerslag ligt rond het gemiddelde met 41 tot 48 millimeter elke maand.

Beste reistijd Bulgarije

Wat is de beste reistijd om een vakantie naar het prachtige Bulgarije te boeken?

De zomerperiode is de beste tijd om op vakantie te gaan naar Bulgarije en zijn kust. Deze maanden kun je genieten van temperaturen achter in de 20 graden, weinig neerslag en lange dagen met zon. Aan de Bulgaarse kust zul je naast toeristen ook veel locals tegenkomen. Het is dan ook niet gek dat het in de hoogzomermaanden behoorlijk druk kan zijn op de lange, goudgele stranden van Sunny Beach. Deze plek doet zijn naam echt eer aan, want er zijn 300 dagen met zon. Een echt ‘zonnig strand’ dus.

Wil je liever de rust opzoeken? Dan kun je beter kiezen voor een vakantie in de lente of herfst. Al moet je wel rekening houden met wat koeler weer en meer kans op neerslag. Een vakantie in de winter is niet aan te raden. De temperatuur in Bulgarije is dan behoorlijk gedaald. Soms tot zo’n laag punt dat (kleinere) meren en rivieren geheel bevriezen.

Gemiddelde temperatuur Sunny Beach:

Gemiddelde temperatuur Nessebar:

Gemiddelde temperatuur Obzor: