Klimaat en temperatuur op Bali - Wat is de beste reistijd?

Klimaat en temperatuur op Bali - Wat is de beste reistijd?

Klimaat & temperatuur Bali

Wanneer je op vakantie gaat naar Bali, wil je wel graag weten wat voor weer het is. Het eiland heeft een tropisch klimaat dat twee seizoenen bevat: een regenseizoen en een droog seizoen. Omdat Bali dicht bij de evenaar ligt, is het er het gehele jaar door bijna even warm. Sterker nog, tussen de koudste en warmste maand verschilt de gemiddelde temperatuur maar zo’n 2 graden. Check hieronder eenvoudig welke periode het meest geschikt is om naar het tropische eiland in de Indonesische Archipel af te reizen. In de onderstaande grafieken zie je in één oogopslag het weer van Bali: de gemiddelde temperatuur, het aantal zonuren, de gemiddelde zeetemperatuur en eventuele neerslag. Met deze informatie heb je meteen een duidelijk beeld wat de beste maanden zijn voor je strandvakantie op Bali.

Klimaat Bali in de zomermaanden

Het warme klimaat met vrij constante temperaturen, maakt Bali een populaire vakantiebestemming. Uitzondering op de stabiele temperaturen vormt het bergachtige binnenland waar het een stuk kouder kan zijn. Ook is er een aanzienlijk verschil in temperatuur tussen het noorden en het zuiden. Zo is het aan de zuidkust gemiddeld circa 6 graden warmer dan aan de noordkust. Van mei tot september vindt het droge seizoen plaats. Dit zijn de meest zonnige en droogste maanden met zeer weinig neerslag. De maanden juni, juli en augustus hebben gemiddeld 10 zonuren per dag. Met een gemiddelde temperatuur van 27 graden is het zeewater prima voor een verkoelende duik.

Klimaat Bali in de wintermaanden

In het regenseizoen, van oktober tot en met april, valt er elke dag wel een bui. Bovendien is de luchtvochtigheid in deze periode een stuk hoger en blijven de temperaturen van januari tot april gestaag stijgen. De mix van hoge luchtvochtigheid en stijgende temperaturen maakt dat het warm en klam aanvoelt. Je kunt het beste lichte, katoenen kleding dragen en van tijd tot tijd het water opzoeken. Met een gemiddelde temperatuur van 27 graden is de zee heerlijk om in te zwemmen en het strand een prima plek om te vertoeven. Het meest regenachtige deel van het seizoen met elke maand gemiddeld 90 millimeter regen is december tot maart.

klimaat-bali

Gemiddelde temperatuur Bali:

Max temp. Min temp.
Temperatuur Bali januari 29 23
Temperatuur Bali februari 30 22
Temperatuur Bali maart 30 23
Temperatuur Bali april 32 22
Temperatuur Bali mei 33 23
Temperatuur Bali juni 31 22
Temperatuur Bali juli 31 22
Temperatuur Bali augustus 31 22
Temperatuur Bali september 31 22
Temperatuur Bali oktober 31 23
Temperatuur Bali november 31 23
Temperatuur Bali december 30 23

Gemiddelde regenval Bali:

Zonuren:

Zonuren p.d. Neerslag p.m.
Klimaat Bali januari 9 uur 90 mm
Klimaat Bali februari 9 uur 90 mm
Klimaat Bali maart 9 uur 90 mm
Klimaat Bali april 9 uur 70 mm
Klimaat Bali mei 8 uur 70 mm
Klimaat Bali juni 7 uur 50 mm
Klimaat Bali juli 6 uur 40 mm
Klimaat Bali augustus 6 uur 40 mm
Klimaat Bali september 8 uur 50 mm
Klimaat Bali oktober 8 uur 60 mm
Klimaat Bali november 8 uur 70 mm
Klimaat Bali december 8 uur 90 mm

Gemiddelde zeetemperatuur:

Beste reistijd Bali

Wat is de beste reistijd om een vakantie naar het tropische eiland Bali te boeken?

Je kunt Bali eigenlijk het hele jaar door prima bezoeken. De temperatuur is vrij constant omdat Bali dicht bij de evenaar ligt. Wel moet je rekening houden met het regenseizoen dat loopt van oktober tot en met april. Maar ook tijdens deze periode is het zeker de moeite waard om hier vakantie te vieren! Het regent vaker dan tijdens het droge seizoen, maar meestal beperkt de regen zich tot korte, heftige buien aan het eind van de dag of ‘s nachts. Overdag is het vaak gewoon lekker zonnig. De temperaturen liggen tijdens het regenseizoen net een paar graden lager dan tijdens het droge seizoen en de luchtvochtigheid is tijdens de moesson een stuk hoger waardoor het wat benauwd aan kan voelen.

Het weer op Bali is perfect in onze zomervakantie. Met name augustus is een prima maand om op Bali te verblijven, maar ook de maanden eromheen kan er volop van het heerlijke weer genoten worden. Mei is de warmste maand op Bali met een gemiddelde temperatuur van 28 graden. In januari is het met gemiddeld 26 graden nog steeds heerlijk, ook al is het de ‘koudste’ maand van het jaar. Het meeste aantal zonuren per dag zien we terug in april. In de Hollandse wintermaanden valt er op Bali de meeste regen. Het natst is het in januari met een gemiddelde neerslag van 90 millimeter. Doordat er wat meer neerslag valt, is het regenseizoen juist wel de periode dat de natuur op z’n mooist is.

We hebben de uitkomsten van de bovenstaande grafieken nog even voor je op een rijtje gezet.

  • Warmste maand: mei
  • Minste neerslag en meeste zonuren, dus perfect strandweer: juli en augustus
  • Hoogste gemiddelde dagtemperatuur: mei
  • Laagste gemiddelde dagtemperatuur en koelste maand: januari
  • Meeste neerslag: januari
  • Minste neerslag en droogste maand, dus beste reistijd voor een zonovergoten vakantie: juli en augustus