De Egeische kust heeft het echt allemaal...
-
De Egeïsche kust heeft het echt allemaal: prachtige baaien, levendige plaatsen en historische bezienswaardigheden!
Zo mag Efeze het Turkse Walhalla genoemd worden voor cultuurliefhebbers, terwijl Marmaris een parel van een badplaats is.
In Kusadasi vindt men een typisch oosterse bazaar waar men leuke aandenken kan kopen en ongegeneerd kan afdingen.
De Egeïsche Kust bevindt zich in het westen van Turkije en grenst in het noorden aan de Noord Egeïsche Kust. Ten westen
van dit gebied ligt de Egeïsche Zee, ten zuiden de Lycische Kust. Aan de oostkant van de Egeïsche Kust ligt Centraal Anatolië.
De ligging van Turkije:
-
Turkije is een van de weinige landen gelegen op 2 continenten. Een klein gedeelte van het land (3%) ligt in Europa en wordt Tracie genoemd.
Het andere gedeelte, Anatolie, ligt in Azie.
Het klimaat:
-
Het klimaat in Turkije verschilt per regio.De Turkse Riviera heeft warme zomers en zachte winters. Istanbul heeft een gematigd klimaat met
hete zomers en milde winters, de temperaturen varieren van 28 graden in de zomer tot temperaturen rond het vriespunt in de winter.
De taal:
-
De officiele taal is Turks, en wordt door ongeveer 90% van de bevolking gesproken. Het huidige Turks heeft veel leenwoorden overgenomen uit het Arabisch en het Perzisch, maar wordt geschreven in het Latijns alfabet.
Tijdsverschil:
-
In Turkije is het een uur later dan in Nederland.
De Turkse keuken:
-
Het meest opwindende aan de Turkse keuken zijn de meze, heerlijke hapjes die op zichzelf al een maaltijd vormen of als voorgerecht worden gegeten. Aan de presentatie wordt de grootste zorg besteed, zelfs het kleinste gerechtje wordt gegarneerd met peterselie, citroen en olijven. De nationale drank is raki (anijslikeur). Raki smaakt heerlijk bij de meze en bij vis. Na de maaltijd wordt uit kleine kopjes Turkse koffie (kahve) gedronken. Turken drinken de hele dag door zwarte thee
(cay) uit kleine glaasjes op zilveren schoteltjes.
Geld:
-
De Turkse munteenheid is de Lira (TL). Er zijn veel banken in Turkije en bijna allemaal wisselen ze buitenlands geld. Ook kunt u in de grotere badplaatsen en op de lluchthaven kunt u euro's of lires pinnen. Ook bij de grotere hotels kunt u geld wisselen, al is de wisselkoers hier een stuk ongunstiger dan bij de banken of de lokale wisselkantoortjes. Tegenwoordig kunt u bijna overal ook met euro's betalen.
Uw reisdocumenten:
-
U dient in het bezit te zijn van een Nederlands (of Belgisch) paspoort of Identiteitskaart dat bij terugkomst nog 3 maanden geldig is. Turkije kent een visumplicht, tegen betaling van EUR 15,- kunt u zonder enige formaliteit op elke Turkse luchthaven een visum verkrijgen (voor elk meereizend minderjarig kind dat is bijgeschreven in het paspoort van een van de ouders dient apart € 15,- te worden betaald).
Gezondheid:
-
Voor Turkije heeft u geen (verplichte) vaccinaties nodig. Wij raden u echter aan voor exacte gegevens uw arts, GGD, Schiphol vaccinatiecentrum (tel: 020-6014712) of de Informatielijn voor Reizigers (tel: 0900-9584 0,45 per minuut) te raadplegen. Het water uit de kraan kunt u niet drinken. Er is overal mineraalwater te koop. Let u erop dat de fles verzegeld is. Voor de zekerheid kunt iets meenemen tegen maag- en darmklachten. Op de websites www.anvr.nl & www.lcr.nl vindt u belangrijke gezondheidsinformatie over de verschillende bestemmingen. Turks Nationaal Verkeersbureau in Den Haag: 070-3469998.
Vluchtinformatie:
Bodrum
Vluchtduur: ca. 3.30 uur naar Bodrum
Transfertijd vanaf Bodrum Airport naar Bodrum: ca. 40 minuten
Kusadasi
Vluchtduur: ca. 3.15 uur naar Izmir
Transfertijd vanaf Izmir Airport naar Kusadasi: ca. 60 minuten
Marmaris
Vluchtduur: ca. 3.30 uur naar Dalaman
Transfertijd vanaf Dalaman Airport naar Marmaris: ca. 90 minuten