Klimaat en temperatuur in Marmaris - Wat is het weer in Marmaris?

Klimaat en temperatuur in Marmaris - Wat is het weer in Marmaris?

Een vakantie in Marmaris op het oog, maar weet je niet wat de beste reisperiode is? Juist in het hoogseizoen of daarbuiten? In de winter of de zomer? De onderstaande grafieken geven je snel alle reis- en weersinformatie over de Turkse badplaats Marmaris: de gemiddelde temperatuur, het aantal zonuren, de gemiddelde zeetemperatuur en eventuele neerslag. Je hebt meteen een duidelijk beeld van het klimaat op jouw vakantiebestemming. Ook zie je precies wat voor weer het op dit moment is in Marmaris onder het kopje ‘actuele weersverwachting’. Kortom, alle informatie die je nodig hebt voor een vakantie naar Marmaris.

Actuele weersverwachting Marmaris

Ga je binnenkort op vakantie naar Marmaris? Check dan hieronder het actuele weerbericht.

SIDE WEER

Weer Marmaris in de zomermaanden

Aan de zuidwestkust van Turkije ligt de belangrijke toeristische havenstad Marmaris. De plaats heeft lange hete, maar vochtige zomers en milde, regenachtige winters. Het vakantieparadijs is gelegen aan de kust en kent een heerlijk mediterraan klimaat. Marmaris is omringd door bergen die de warmte vasthouden, daardoor is het bijna het gehele jaar een aangename plaats om te vertoeven.

De lange warme zomers duren een eeuwigheid terwijl de winter (gelukkig) maar kort is. De warmste maanden zijn juli en augustus met gemiddelde dagtemperaturen van 28 graden. Maar met pieken tot maar liefst 42 graden! Het zijn ook direct de maanden waarin het het minst regent, de zeetemperatuur het hoogst is en de zon het langst schijnt.

De zomermaanden vallen absoluut in het hoogseizoen van Marmaris. De late lentemaanden en het begin van de herfst, in juni of september, zijn de beste maanden om de badplaats te bezoeken. Er is wat minder toerisme, de temperaturen zijn aangenamer en het regent in deze periode niet tot weinig.

De zomer in Marmaris kan namelijk erg heet zijn, met temperaturen tot ver in de 30 graden. De zomerse periode start in juni en loopt tot eind september. In deze maanden liggen de gemiddelde temperaturen tussen de 24 en 28 graden. De laagste gemiddelde temperaturen liggen tussen de 17 en 21 graden terwijl de hoogste temperaturen fluctueren van 31 tot een hete 35 graden. Het zeewater is met 23-26 graden comfortabel warm.

In de warmste maanden schijnt de zon 14 uur. Het is erg belangrijk om deze maanden zonnebrandcrème te smeren, een hoed of pet te dragen en veel water te drinken. Hitte, zonneschijn en een minimale neerslagkans zijn van mei tot oktober gegarandeerd. Er valt in deze periode slechts 4 tot 9 millimeter neerslag.

Wil je liever de hete periode vermijden? Ga dan voor een lekkere 20 graden in april. Kom je voor de hitte? Dan moet je juist in juli naar Marmaris om te genieten van 14 zonuren per dag en een 26 graden warme zee.

Weer Marmaris in de wintermaanden

Vanaf november tot maart is het een milde en regenachtige winter met gemiddeld 12 tot 14 dagen regen per maand. De absolute neerslagpieken vind je in januari en december. Het aantal zonuren is ondertussen ook gedaald naar 7 tot 9 uur per dag.

De dagtemperaturen liggen in november rond de 15 graden, maar nemen geleidelijk af naar een frisse, maar niet koude 10 graden in januari. De koudste maand van het jaar in Marmaris. De avondtemperatuur kan dalen naar 13 graden in oktober met een nachttemperatuur van 5 graden in januari en februari.

Van maart tot eind mei loopt de nachttemperatuur op van 7 tot 13 graden met een flinke sprong tot 18 graden in juni. De wintertemperaturen zijn te koud voor een echte winterzonvakantie. Je zult dus ook een stuk minder toeristen zien in deze periode.

De hoeveelheid neerslag neemt tijdens het herfstseizoen toe. Oktober heeft een gemiddelde van 81 millimeter neerslag verspreid over 12 dagen. Januari en december hebben beide 14 dagen regen met een hoeveelheid van meer dan 200 millimeter. December is de natste maand met een gemiddelde regenval van 290 millimeter. De neerslag bestaat voornamelijk uit hevige regenval en winterstormen. Deze stortbuien zijn meestal beperkt tot intense uitbarstingen. Soms kunnen ze echter gevaarlijke overstromingen veroorzaken. De regenval neemt af wanneer de dagen in de lente weer warmer worden. Februari kent nog wel 12 dagen regen met een gemiddelde regenval van 170 millimeter. April is al een stuk droger met slechts 61 millimeter neerslag verspreid over 11 dagen.

klimaat-weer-marmaris

Gemiddelde temperatuur Marmaris:

Max temp. Min temp.
Weer Marmaris januari 15 5
Weer Marmaris februari 15 5
Weer Marmaris maart 18 7
Weer Marmaris april 21 10
Weer Marmaris mei 26 13
Weer Marmaris juni 31 18
Weer Marmaris juli 35 21
Weer Marmaris augustus 34 20
Weer Marmaris september 31 17
Weer Marmaris oktober 26 13
Weer Marmaris november 20 9
Weer Marmaris december 16 7

Gemiddelde regenval Marmaris:

Zonuren:

Zonuren p.d. Neerslag p.m.
Klimaat Marmaris januari 7 uur 231 mm
Klimaat Marmaris februari 7 uur 170 mm
Klimaat Marmaris maart 9 uur 121 mm
Klimaat Marmaris april 11 uur 61 mm
Klimaat Marmaris mei 12 uur 28 mm
Klimaat Marmaris juni 13 uur 15 mm
Klimaat Marmaris juli 14 uur 23 mm
Klimaat Marmaris augustus 13 uur 8 mm
Klimaat Marmaris september 11 uur 25 mm
Klimaat Marmaris oktober 9 uur 81 mm
Klimaat Marmaris november 8 uur 180 mm
Klimaat Marmaris december 7 uur 290 mm

Gemiddelde zeetemperatuur:

Beste reistijd Marmaris

Wat is de beste reistijd om een vakantie naar het Turkse Marmaris te boeken?

De havenstad Marmaris ligt op het punt waar de Egeïsche Kust en de Turkse Rivièra samenkomen. Het is een populaire toeristische badplaats voor gezinnen met kinderen, stellen en vriendengroepen. Het mediterrane klimaat zorgt voor lange, hete zomers en een korte, maar regenachtige winter. De omliggende bergen behouden veel van de hitte van de dag en beschutten de baai waaraan Marmaris ligt. De gemiddelde temperaturen in de zomerperiode liggen rond de 30 graden, maar kennen ook behoorlijke pieken van in de 40 graden! Smeren, drinken en afkoelen zijn dus de belangrijkste 3 dingen tijdens een vakantie in de heetste maanden juli en augustus. Tijdens deze maanden valt er eigenlijk geen regen en is de zeetemperatuur zo’n 26 graden. In deze maanden geniet je 14 uur per dag van de zon.

De regenachtige, maar gelukkig korte winter bestaat uit vele dagen neerslag maar kent ook een aangename temperatuur als je niet op zoek bent naar een echte winterzonvakantie. Het is er niet koud, maar een frisse 10-15 graden zorgen ervoor dat een sweater en/of jas wel nodig is. Gelukkig schijnt de zon 7 tot 9 uur per dag en is het er zeker warmer dan in Nederland.

De lentemaanden en het begin van de herfst, zo rond april/mei en september, zijn de beste maanden om de badplaats te bezoeken. Er zijn een stuk minder toeristen dan in het hoogseizoen, de temperatuur is een aangename 20 graden en het regent weinig of niet.

We hebben de uitkomsten van de bovenstaande grafieken nog even voor je op een rijtje gezet.

  • Warmste maanden: juli en augustus
  • Minste neerslag en meeste zonuren, dus perfect strandweer: augustus
  • Hoogste gemiddelde dagtemperatuur: juli
  • Laagste gemiddelde dagtemperatuur en koelste maanden: januari en februari
  • Meeste neerslag: december
  • Minste neerslag en droogste maand, dus beste reistijd voor een zonovergoten vakantie: augustus