Klimaat en temperatuur in Bodrum - Wat is het weer in Bodrum?

Klimaat en temperatuur in Bodrum - Wat is het weer in Bodrum?

Een vakantie Bodrum op het oog, maar weet je nog niet wat de beste reistijd is? In het hoogseizoen of juist daarbuiten. In de winter of de zomer. De onderstaande grafieken geven je snel alle reis- en weersinformatie over het Turkse Bodrum: de gemiddelde temperatuur, het aantal zonuren, de gemiddelde zeetemperatuur en eventuele neerslag. Je hebt meteen een duidelijk beeld van het klimaat op jouw vakantiebestemming. Ook zie je precies wat voor weer het op dit moment is in Bodrum onder het kopje ‘actuele weersverwachting’. Kortom, alle informatie die je nodig hebt voor een vakantie naar Bodrum.

Actuele weersverwachting Bodrum

Ga je binnenkort op vakantie naar Bodrum? Check dan hieronder het actuele weerbericht.

SIDE WEER

Weer Bodrum in de zomermaanden

Bodrum is een havenplaats gelegen tussen de bekende Turkse badplaatsen Kusadasi en Marmaris in de provincie Mugla. Bodrum was voorheen een slaperig vissersdorpje, maar is uitgegroeid tot een populaire vakantiebestemming. En dat is niet voor niets! Het prettige mediterrane klimaat met warme zomers, het bruisende nachtleven en de ligging aan de kust maken het vakantieplaatje compleet.

De lente is de uitstekende periode om een bezoekje aan Bodrum te brengen. De gemiddelde temperatuur stijgt dan van 13 graden in maart tot 21 in mei. Richting het einde van de lente kan het kwik zelfs stijgen tot 26 graden! Deze dagen zijn warm genoeg voor een stranddagje. Er zijn per dag tussen de 9 en 12 zonuren, perfect voor een bruingekleurd velletje. De 17 graden van zee is vaak nog net iets te fris voor een duik. Misschien lekkerder weer om te wandelen in de omgeving?

Dat Bodrum populair is onder heel veel toeristen is vooral te zien in het hoogseizoen. De dagtemperaturen stijgen tot boven de 30 graden, vooral in juli en augustus. Juli heeft een gemiddelde temperatuur van 29 graden met pieken van 34 graden. De zonnigste maand is augustus met 13 zonuren per dag. Het warme en zonnige weer is de basis voor een zonvakantie op het strand of aan het zwembad. Ga duiken, maak een rondje met de jetski of dobber rond op een luchtbedje (wel goed insmeren!) in de Middellandse Zee. De zeetemperatuur ligt in de zomermaanden tussen de 24 en 25 graden.

Tijdens de hete zomers profiteert Bodrum van de verkoelende wind die van mei tot oktober vanaf de Egeïsche Zee komt. De wind zorgt ervoor dat de temperaturen ‘s nachts niet te hoog oplopen. Het is dan gemiddeld zo’n 20-23 graden, dus goed weer om nog even de stad te bewonderen of een drankje te doen in een van de restaurants of bars.

Weer Bodrum in de wintermaanden

Het Turkse woord voor herfst is ‘sonbahar’ en dat beschrijft deze periode uitstekend. Het betekent namelijk ‘tweede lente’ en dat is precies wat je ervaart als je naar Bodrum gaat in de herfstmaanden. Tussen oktober en november is er nog veel zon, een blauwe lucht en soms kan het regenen.

De gemiddelde temperatuur ligt op 21 graden in oktober en 16 in november. De laagste temperaturen komen nauwelijks onder de 12 graden uit. Met hoogtes van 25 graden is het begin van de herfst zeker warm genoeg voor een zonvakantie. Er is zo’n 8 à 9 uur zon per dag. Door het gedaalde aantal toeristen is het deze periode ook veel makkelijker om een plekje op het strand te vinden. De zeetemperatuur is in oktober en november nog boven de 20 graden.

De wintermaanden brengen Bodrum regen. Een regenjas en paraplu zijn zeker aan te raden als je de plaats komt bezoeken. De natste maanden zijn december en januari met respectievelijk 108 millimeter en 73 millimeter neerslag. De kans op hevige stormen is ook aanwezig.

Van november tot maart is het weer een stuk milder met dagelijkse temperaturen van 13 graden in december en 12 graden in januari en februari. De ligging aan de Middellandse Zee zorgt voor gematigde temperaturen en een vrij koel winterseizoen.

klimaat-weer-bodrum

Gemiddelde temperatuur Bodrum:

Max temp. Min temp.
Weer Bodrum januari 15 8
Weer Bodrum februari 15 8
Weer Bodrum maart 17 9
Weer Bodrum april 21 13
Weer Bodrum mei 26 16
Weer Bodrum juni 30 20
Weer Bodrum juli 34 23
Weer Bodrum augustus 33 22
Weer Bodrum september 31 20
Weer Bodrum oktober 25 16
Weer Bodrum november 19 12
Weer Bodrum december 16 9

Gemiddelde regenval Bodrum:

Zonuren:

Zonuren p.d. Neerslag p.m.
Klimaat Bodrum januari 5 uur 73 mm
Klimaat Bodrum februari 6 uur 70 mm
Klimaat Bodrum maart 6 uur 64 mm
Klimaat Bodrum april 7 uur 30 mm
Klimaat Bodrum mei 9 uur 12 mm
Klimaat Bodrum juni 10 uur 14 mm
Klimaat Bodrum juli 10 uur 10 mm
Klimaat Bodrum augustus 10 uur 10 mm
Klimaat Bodrum september 8 uur 10 mm
Klimaat Bodrum oktober 7 uur 30 mm
Klimaat Bodrum november 6 uur 79 mm
Klimaat Bodrum december 4 uur 108 mm

Gemiddelde zeetemperatuur:

Beste reistijd Bodrum

Wat is de beste reistijd om een vakantie naar het Turkse Bodrum te boeken?

Voorheen een klein vissersdorpje en tegenwoordig een populair vakantieoord onder jongeren, gezinnen en stellen. Bodrum is een perfecte bestemming vanaf halverwege de lente tot het einde van de herfst. Temperaturen lopen dan van 21 graden tot pieken van 34 graden in de zomer. Tijdens de warmste maanden van de zomer is de zee ook behoorlijk opgewarmd tot zo’n 25 graden. Door het grote toeristenaantal is het misschien lastig om een plekje op het strand te vinden. Dus ga je voor wat meer rust, kies dan voor een vakantie in de ‘tweede lente’, september. Nog steeds behoorlijk zonnig, een prachtige blauwe lucht, maar een stuk rustiger.

Bodrum is niet de plek voor een winterzonvakantie. Daarvoor is het echt te fris met slechts 13 graden in december. Ook de regenval is behoorlijk toegenomen en de kans op hevige stormen is aanwezig.

Mede dankzij de kustlocatie heeft Bodrum veel prachtige en ongerepte gouden zandstranden die zich uitstrekken langs de kustlijn. De regio heeft zijn charme goed weten te behouden. Er is voornamelijk laagbouw, de gebouwen zijn wit en bezaaid met bloeiende planten. Het gebied zit bomvol (oude) bezienswaardigheden als kastelen en ruïnes. Het binnenland vormt met de pijnbomen begroeide heuvels een schilderachtig decor. Dus of je nu in de lente, zomer, herfst of winter naar Bodrum gaat, de omgeving blijft zeer indrukwekkend!

We hebben de uitkomsten van de bovenstaande grafieken nog even voor je op een rijtje gezet.

  • Warmste maanden: juli en augustus
  • Minste neerslag en meeste zonuren, dus perfect strandweer: juli en augustus
  • Hoogste gemiddelde dagtemperatuur: juli
  • Laagste gemiddelde dagtemperatuur en koelste maanden: januari en februari
  • Meeste neerslag: december
  • Minste neerslag en droogste maand, dus beste reistijd voor een zonovergoten vakantie: juli