Klimaat en temperatuur op Tenerife - Wat is de beste reistijd?

Klimaat en temperatuur op Tenerife - Wat is de beste reistijd?

Klimaat & temperatuur Tenerife

Tenerife is het hele jaar door een perfecte bestemming om vakantie te vieren. Daarbij moet je wel rekening houden op welk deel van het eiland je verblijft. Zo is het noorden van Tenerife veel groener dan het zuiden. Het regent hier vaker en de temperaturen zijn lager. Ga je naar het zuiden van Tenerife, waar ook de meeste toeristische badplaatsen liggen, dan heb je droger en zonniger weer. Wil je alles weten over het klimaat van Tenerife en bekijken wat voor jou de beste reistijd is om je vakantie te plannen? Bestudeer dan snel de onderstaande grafieken die je meer vertellen over de gemiddelde temperatuur, het aantal zonuren, de gemiddelde zeetemperatuur en eventuele neerslag op Tenerife.

Klimaat Tenerife in de zomermaanden

De Canarische Eilanden hebben een subtropisch klimaat. Niet zo gek dus dat Tenerife het gehele jaar door een prima vakantiebestemming is. Het voorjaar is een fantastische tijd om het eiland te bezoeken; Tenerife komt tot bloei en het is nog een relatief rustig. Van maart tot mei kun je op lekker weer rekenen met temperaturen van gemiddeld 22 graden. De avonden zijn nog wel wat frisjes, dus vergeet niet een vestje of trui in je koffer te stoppen. Het aantal zonuren stijgt tot gemiddeld 8 uur per dag. In de zomermaanden is het zonnig en droog met temperaturen tussen de 20 en 30 graden. Uitzondering hierop zijn de enkele dagen waarop de oostenwind warme lucht met woestijnzand uit de Sahara meeneemt naar het eiland. De temperatuur kan dan zomaar oplopen tot zo’n 40 graden. Een verkoelende duik in zee met een gemiddelde temperatuur tussen de 20 en 24, is dan extra lekker.

Klimaat Tenerife in de wintermaanden

In oktober en november is het nog steeds warm, maar de kans op kortstondige neerslag neemt wel toe. Dit kunnen dan af en toe ook best pittige buien zijn. De gemiddelde temperatuur daalt tot 27 graden in oktober en tot 25 graden in november. De temperatuur van het zeewater blijft ongeveer hetzelfde en het aantal zonuren blijft met ongeveer zes of zeven uur per dag goed. Tenerife ontvangt in deze periode wat minder bezoekers, dus als je niet van erge drukte houdt, is dit een geweldige tijd om op het eiland te vertoeven. In de wintermaanden kan het op Tenerife soms flink regenen en zelfs fris aanvoelen. De gemiddelde temperatuur is in de maanden december, januari en februari overdag zo’n 20 graden. De eerste twee maanden van het jaar is het minder nat en schijnt vaker de zon. Als het zonnetje goed doorkomt, kan het kwik zelfs oplopen tot maar liefst 1 8 graden. Al met al is Tenerife een prima bestemming om in de winter wat zonnevitaminen op te doen.

klimaat-tenerife

Gemiddelde temperatuur Tenerife:

Max temp. Min temp.
Temperatuur Tenerife januari 20 14
Temperatuur Tenerife februari 20 14
Temperatuur Tenerife maart 21 14
Temperatuur Tenerife april 22 15
Temperatuur Tenerife mei 23 16
Temperatuur Tenerife juni 25 18
Temperatuur Tenerife juli 27 19
Temperatuur Tenerife augustus 28 20
Temperatuur Tenerife september 27 20
Temperatuur Tenerife oktober 25 19
Temperatuur Tenerife november 23 17
Temperatuur Tenerife december 20 14

Gemiddelde regenval Tenerife:

Zonuren:

Zonuren p.m. Neerslag p.m.
Klimaat Tenerife januari 6 uur 43 mm
Klimaat Tenerife februari 8 uur 42 mm
Klimaat Tenerife maart 8 uur 38 mm
Klimaat Tenerife april 8 uur 19 mm
Klimaat Tenerife mei 8 uur 8 mm
Klimaat Tenerife juni 10 uur 4 mm
Klimaat Tenerife juli 10 uur 2 mm
Klimaat Tenerife augustus 10 uur 3 mm
Klimaat Tenerife september 7 uur 9 mm
Klimaat Tenerife oktober 7 uur 26 mm
Klimaat Tenerife november 7 uur 47 mm
Klimaat Tenerife december 6 uur 56 mm

Gemiddelde zeetemperatuur:

Beste reistijd Tenerife

Wat is de beste reistijd om een vakantie naar het Spaanse eiland Tenerife te boeken?

Net als de andere eilanden van de Canarische Eilanden heeft Tenerife een perfect klimaat waardoor je in principe het gehele jaar kunt genieten van een heerlijke vakantie. De warmste maand op Tenerife is augustus met een gemiddelde temperatuur van 24 graden. De gemiddelde temperatuur van het zeewater tikt in september de 24 graden aan, heerlijk om te zwemmen en watersporten. Met gemiddeld 17 graden is januari weliswaar de koudste maand, maar het is nog altijd veel aangenamer dan in ons kikkerlandje. Als je in augustus afreist, dan zit je met 10 zonuren per dag ‘gebakken’. In december valt met gemiddeld 56 millimeter, de meeste regen.

We hebben de uitkomsten van de bovenstaande grafieken nog even kort voor je op een rijtje gezet.

  • Warmste maand: augustus
  • Minste neerslag en meeste zonuren, dus perfect strandweer: augustus
  • Hoogste gemiddelde dagtemperatuur: augustus
  • Laagste gemiddelde dagtemperatuur en koelste maand: januari
  • Meeste neerslag: december
  • Minste neerslag en droogste maand, dus beste reistijd voor een zonovergoten vakantie: augustus