Klimaat en temperatuur op Mallorca - Wat is de beste reistijd?

Klimaat en temperatuur op Mallorca - Wat is de beste reistijd?

Klimaat & temperatuur Mallorca

Het mediterrane klimaat van Mallorca kent droge, warme zomers en zachte winters. Niet zo gek dus dat het eiland één van de meest geliefde zonbestemmingen in Europa is. Op dit Spaanse bergachtige eiland zijn echter verschillende weertypen te vinden. Zo valt er in het noorden en in de bergen de meeste regen en is het zuidoosten van Mallorca gemiddeld genomen warmer en droger. Wil je meer weten over het klimaat van Mallorca en de beste reistijd uitzoeken voor je vakantie naar dit Balearen eiland? Bestudeer dan snel de onderstaande grafieken die je meer vertellen over de gemiddelde temperatuur, het aantal zonuren, de gemiddelde zeetemperatuur en eventuele neerslag op Mallorca.

Wat voor klimaat kan ik verwachten op Mallorca tijdens de zomermaanden?

Mallorca ligt vrij zuidelijk in de Middellandse Zee waardoor het eiland profiteert van zonnige lentes en warme zomers met vele zonuren. De lentemaanden houden over het algemeen prima weer in, maar het kan ook voorkomen dat de dag mooi begint en het weer plotseling omslaat. De temperaturen stijgen en het zeewater warmt langzaam op. In de zomermaanden schijnt de zon volop en is de kans op neerslag minimaal. Dit geldt niet voor de berggebieden op het eiland. Hier is het over het algemeen een stuk koeler en natter. Extreem hoge temperaturen komen op het eiland niet vaak voor. Uitzondering hierop is de hete sirocco wind die soms vanuit Noord-Afrika waait en zeer warme lucht en Sahara zand meevoert naar de zuidelijke kust van Mallorca. Zonnig en warm weer houdt ook in dat het gedurende de zomerperiode behoorlijk druk kan zijn op Mallorca. Denk: volle stranden, levendige restaurants en bars en een gezellige drukte op straat en in de discotheken. Daar staat dan wel weer tegenover dat deze periode de temperatuur van het zeewater heerlijk is en de kans op slecht weer minimaal.

Wat voor klimaat kan ik verwachten op Mallorca tijdens de wintermaanden?

Heb je mazzel, dan kun je zelfs in november nog een stranddagje meepikken. De temperatuur zet vanaf oktober wel een kleine daling in en het regent wat vaker. Het is dus handig om ’s avonds een warm kledingstuk bij je te hebben. De winters zijn zacht met nog steeds best aangename temperaturen. Zo is het in de maanden december, januari en februari met gemiddeld 16 graden nog prima vertoeven. Soms kan het kwik echter een uitschieter naar beneden maken en in de enkele cijfers terechtkomen. In de bergen kan het in de eerste twee maanden van het jaar op de toppen zelfs sneeuwen. De zon laat zich in de wintermaanden regelmatig zien en hoewel er regenbuien kunnen vallen, regent het bijna nooit de gehele dag.

klimaat-mallorca

Wat is de gemiddelde temperatuur op Mallorca per maand?

Max temp. Min temp.
Temperatuur Mallorca januari 15 8
Temperatuur Mallorca februari 16 8
Temperatuur Mallorca maart 17 10
Temperatuur Mallorca april 19 12
Temperatuur Mallorca mei 23 15
Temperatuur Mallorca juni 27 19
Temperatuur Mallorca juli 29 22
Temperatuur Mallorca augustus 30 23
Temperatuur Mallorca september 27 20
Temperatuur Mallorca oktober 24 17
Temperatuur Mallorca november 19 12
Temperatuur Mallorca december 17 10

Gemiddelde regenval Mallorca:

Zonuren:

Zonuren p.m. Neerslag p.m.
Klimaat Mallorca januari 7 uur 43 mm
Klimaat Mallorca februari 8 uur 37 mm
Klimaat Mallorca maart 9 uur 28 mm
Klimaat Mallorca april 10 uur 39 mm
Klimaat Mallorca mei 12 uur 36 mm
Klimaat Mallorca juni 12 uur 11 mm
Klimaat Mallorca juli 13 uur 6 mm
Klimaat Mallorca augustus 12 uur 22 mm
Klimaat Mallorca september 10 uur 52 mm
Klimaat Mallorca oktober 8 uur 69 mm
Klimaat Mallorca november 7 uur 59 mm
Klimaat Mallorca december 6 uur 48 mm

Gemiddelde zeetemperatuur:

Wat is de beste reistijd op Mallorca?

Wat is de beste reistijd om een vakantie naar het Spaanse eiland Mallorca te boeken?
Augustus is de warmste maand op Mallorca met een gemiddelde temperatuur van 30 graden. De koelste maand is januari met gemiddeld 15 graden. De maand juli is de winnaar als het om meeste zonuren per dag gaat: maar liefst 13. De gemiddeld natste maand met de meeste neerslag, 69 mm, is oktober. Spring je in augustus in zee, dan heb je de gemiddeld lekkerste zeetemperatuur van 26 graden te pakken.

De uitkomsten van de bovenstaande grafieken nog even in het kort op een rij:

  • Warmste maand: augustus.
  • Minste neerslag en meeste zonuren, dus perfect strandweer: juli en augustus
  • Hoogste gemiddelde dagtemperatuur: augustus
  • Laagste gemiddelde dagtemperatuur en koelste maand: januari
  • Meeste neerslag: oktober
  • Minste neerslag en droogste maand, dus beste reistijd voor een zonovergoten vakantie: juli