Klimaat en temperatuur op Kos - Wat is de beste reistijd?

Klimaat en temperatuur op Kos - Wat is de beste reistijd?

Klimaat en temperatuur in Kos

Wanneer je op vakantie naar Kos gaat, wil je uiteraard dat het lekker weer is. Handig dus om van te voren even te kijken welke periode het meest geschikt is voor een vakantie naar dit Griekse ‘fietseiland’. In de onderstaande grafieken zie je in één oogopslag het weer van Kos: de gemiddelde temperatuur, het aantal zonuren, de gemiddelde zeetemperatuur en eventuele neerslag. Met deze informatie heb je meteen een duidelijk beeld wat de beste maanden zijn voor je zonvakantie op Kos.

Klimaat Kos in de zomermaanden

Het Griekse eiland Kos ligt in de Egeïsche Zee voor de Turkse kust. Met een mediterraan klimaat kent het droge, hete zomers en milde winters. Het warme seizoen begint vanaf half april en loopt tot en met oktober. De gemiddelde temperatuur deze periode kan oplopen tot 29 graden, maar komt sowieso over het algemeen niet onder de 20 graden. Het grootste deel van het jaar heeft winden vanuit het noord- en noordwestelijke front, met kleine winden vanuit het zuiden.

April en mei zijn de ‘neutrale’ maanden tussen de koude en warme periodes. Je merkt dat de temperatuur langzaam omhoog gaat, de regenval daalt en de wolken verdwijnen. Vanaf juni begint het zomerseizoen en het toeristenhoogseizoen. Juli en augustus kennen een gemiddelde temperatuur van 25/26 graden en beide 3 dagen regen. Met wel 10 zonuren zijn dit dé maanden voor een zonovergoten strandvakantie. De heetste dag van het jaar is 26 juli met 31 graden.

Klimaat Kos in de wintermaanden

Het najaar start in oktober en november, dit zijn echt de overgangsmaanden tussen warm en koud. Vanaf deze periode zie je de temperatuur dalen en is er meer kans op regen en bewolking. Het zijn niet de beste maanden om te zonnebaden, maar uitstekend voor buitenactiviteiten als hiken, fietsen en paardrijden.

In het koude seizoen is het 60% van de dagen bewolkt wat leidt tot en stuk minder zonuren. Ook de temperatuurdaling is te voelen. Het kwik komt vaak niet hoger dan 12 graden, maar is nog steeds aangenaam voor een Europese bestemming. Een jas is dus wel nodig! En in december en januari misschien wel een regenjas, want deze maanden zijn vrij nat met gemiddeld 165 millimeter regenval. De regenval die je op Kos kunt verwachten, varieert. De meeste buien zijn onweersbuien, maar ook lichte regenval komt voor. Als deze temperaturen en de regenval nog geen goede indicator zijn van de koele wintermaanden dan is dat de temperatuur van het zeewater wel. Gedurende deze tijd ligt de gemiddelde zeetemperatuur rond de 17 graden. Hoewel dit niet extreem koud is, kunnen we je garanderen dat het toch echt te fris is om een duik in de Middellandse Zee te nemen.

De koudste dag van het jaar is op 27 januari met een temperatuur tussen de 8 en 13 graden. Vanaf februari lopen de temperaturen alweer op.

klimaat-kos

Gemiddelde temperatuur Kos:

Max temp. Min temp.
Temperatuur Kos januari 23 14
Temperatuur Kos februari 24 15
Temperatuur Kos maart 27 17
Temperatuur Kos april 32 20
Temperatuur Kos mei 37 24
Temperatuur Kos juni 38 26
Temperatuur Kos juli 40 29
Temperatuur Kos augustus 41 30
Temperatuur Kos september 38 27
Temperatuur Kos oktober 35 23
Temperatuur Kos november 31 19
Temperatuur Kos december 26 16

Gemiddelde regenval Kos:

Zonuren:

Zonuren p.d. Neerslag p.m.
Klimaat Kos januari 5 uur 169 mm
Klimaat Kos februari 6 uur 115 mm
Klimaat Kos maart 6 uur 76 mm
Klimaat Kos april 7 uur 35 mm
Klimaat Kos mei 9 uur 21 mm
Klimaat Kos juni 10 uur 8 mm
Klimaat Kos juli 10 uur 2 mm
Klimaat Kos augustus 10 uur 5 mm
Klimaat Kos september 8 uur 17 mm
Klimaat Kos oktober 7 uur 59 mm
Klimaat Kos november 6 uur 91 mm
Klimaat Kos december 4 uur 164 mm

Gemiddelde zeetemperatuur:

Beste reistijd Kos

Wat is de beste reistijd om een vakantie naar het Griekse Kos te boeken?

Juli en augustus zijn de warmste maanden op Kos met een gemiddelde temperatuur van 25 graden en vrijwel geen regenval. Met 10 zonuren zijn het dus de perfecte maanden voor een onbezorgde zonvakantie. Lekker bakken op het strand of plonsen in het zwembad.

Wil je liever wat meer van het eiland ontdekken? Spring dan op de fiets en kies voor een vakantie in het voor- of najaar. De kans op regen is iets hoger, maar de temperaturen liggen wel al tussen de 18 en 23 graden. Je kunt daardoor ideaal relaxdagen afwisselen met wat cultuur.

De winter is erg koel en ook niet direct de periode om op vakantie te gaan naar Kos. Waar het hoogzomer 31 graden kan zijn, is het hartje winter maar een kleine 10 graden.

We hebben de uitkomsten van de bovenstaande grafieken nog even voor je op een rijtje gezet.

  • Warmste maand: juli en augustus
  • Minste neerslag en meeste zonuren, dus perfect strandweer: juli
  • Hoogste gemiddelde dagtemperatuur: augustus
  • Laagste gemiddelde dagtemperatuur en koelste maand: januari en februari
  • Meeste neerslag: januari
  • Minste neerslag en droogste maand, dus beste reistijd voor een zonovergoten vakantie: juli