Klimaat en temperatuur Griekenland - Het weer in Griekenland

Klimaat en temperatuur Griekenland - Het weer in Griekenland

Klimaat en temperatuur in Griekenland - Wat is het weer in Griekenland?

Wanneer je op vakantie naar Griekenland gaat, wil je uiteraard lekker weer. Het is daarom handig vooraf te weten welke periode het meest geschikt is om naar dit vakantieland te gaan. Het mediterrane klimaat zorgt voor droge zomers en milde, regenrijke winters. Wist je trouwens dat Griekenland het warmste klimaat heeft van alle Zuid-Europese landen? In de zomer kunnen hittegolven voorkomen met temperaturen tot maar liefst 45 graden. In de onderstaande grafieken zie je in één oogopslag de gemiddelde temperatuur van een aantal populaire Griekse eilanden. Met deze informatie heb je meteen een duidelijk beeld wat de beste maanden zijn voor je zonvakantie in Griekenland.

Actuele weersverwachting Griekenland

Ga je binnenkort op vakantie naar Griekenland? Check dan hieronder het actuele weerbericht.

SIDE WEER

Klimaat Griekenland in de zomermaanden

Het mediterrane klimaat maakt Griekenland tot een populaire vakantiebestemming. Wil je in het voorseizoen naar een van de Griekse eilanden, dan is het wel even afwachten wat voor weer het is. Je kunt mazzel hebben en al in maart of april lekker aan het strand in het zonnetje liggen. Maar voor hetzelfde geld worden de dagen pas écht zomers in de maand juni. Houd hier dan ook rekening mee wanneer je graag in de meivakantie naar Griekenland gaat. Check vooraf goed wat voor weer het is, want het kan dus nog wat onstabiel zijn. Hoe anders is het in de zomermaanden. De zon laat zich van z’n beste kant zien en het kwik loopt bijna overal op naar gemiddeld 25 tot 30 graden. Sterker nog, in juli en augustus kan het zomaar rond de 40 graden worden op de eilanden in de Egeïsche Zee. Verblijf je direct aan zee, dan is het over het algemeen iets koeler. Het kan ook verschil maken of je aan de westkant of aan de oostkant van de eilanden verblijft. De kans op bewolking en/of neerslag is in de zomermaanden vrij klein.

Klimaat Griekenland in de wintermaanden

Liever een vakantie in het naseizoen plannen? In september is het over het algemeen nog heerlijk vertoeven in Griekenland. Vanaf oktober worden de dagen korter en wat minder aangenaam. In het winterseizoen kun je beter niet op de Griekse eilanden verblijven. December is de natste maand van het jaar en in de winter kan het flink stormen in het Middellands Zeegebied. In de wintermaanden kan het zelfs in bepaalde delen van Griekenland tot nachtvorst komen. En als het even tegenzit kan er in de hoger gelegen delen zelfs sneeuw vallen.

Beste reistijd Griekenland

Wat is de beste reistijd om een vakantie naar Griekenland te boeken?

De beste periode om vakantie in Griekenland te vieren, is afhankelijk van welk eiland je wilt bezoeken. De Griekse eilanden hebben namelijk niet allemaal hetzelfde klimaat. Zo zijn de Ionische eilanden Corfu en Zakynthos groene eilanden en is de kans op neerslag doorgaans wat groter. Het Egeïsche eiland Samos is eveneens een groen eiland, waar in de wintermaanden de nodige neerslag valt. Het klimaat op de Dodekanesos eilanden waar onder andere Kos en Rhodos toe behoren is zowel in het voor- als najaar al snel aangenaam.

In de lente en herfst wisselen mooie en minder mooie dagen elkaar af, maar laat vooral in het voorjaar de natuur zich van zijn beste kant zien met veel groen en een mooie bloemenpracht. In de maanden juli en augustus hebben zonaanbidders de meeste kans op zonovergoten warm weer. Wil je de drukte mijden en wat goedkoper uit zijn, kies dan voor de laatste weken van juni, de eerste week van juli en begin september.

klimaat-griekenland

Gemiddelde temperatuur Corfu:

Gemiddelde temperatuur Zakynthos:

Gemiddelde temperatuur Kreta:

Gemiddelde temperatuur Griekenland:

Max temp. Min temp.
Weer Griekenland januari 13 4
Weer Griekenland februari 13 5
Weer Griekenland maart 16 7
Weer Griekenland april 20 10
Weer Griekenland mei 25 14
Weer Griekenland juni 30 20
Weer Griekenland juli 33 23
Weer Griekenland augustus 34 24
Weer Griekenland september 31 18
Weer Griekenland oktober 23 14
Weer Griekenland november 18 10
Weer Griekenland december 14 8

Zonuren:

Zonuren p.d. Neerslag p.m.
Klimaat Griekenland januari 4 uur 56 mm
Klimaat Griekenland februari 5 uur 51 mm
Klimaat Griekenland maart 6 uur 46 mm
Klimaat Griekenland april 8 uur 22 mm
Klimaat Griekenland mei 10 uur 19 mm
Klimaat Griekenland juni 11 uur 11 mm
Klimaat Griekenland juli 12 uur 3 mm
Klimaat Griekenland augustus 11 uur 8 mm
Klimaat Griekenland september 9 uur 10 mm
Klimaat Griekenland oktober 7 uur 45 mm
Klimaat Griekenland november 5 uur 87 mm
Klimaat Griekenland december 4 uur 93 mm