Klimaat en temperatuur op Bonaire - Wat is de beste reistijd?

Klimaat en temperatuur op Bonaire - Wat is de beste reistijd?

Wanneer je op vakantie naar Bonaire gaat, wil je natuurlijk dat het lekker weer is. Handig dus om van te voren te checken welke periode het meest geschikt is voor een vakantie naar dit exotische eiland. Bonaire heeft een ideale ligging in de Caraïben wat zorgt voor temperaturen rond de 30 graden het hele jaar door. Er is een kort regenseizoen, maar voornamelijk een droog seizoen. Dus of je nu in het voorjaar, midden zomer of juist in de wintermaanden van de zon wilt genieten, op dit tropische eiland zit je altijd goed! In de onderstaande grafieken zie je in één oogopslag het weer van Bonaire: de gemiddelde temperatuur, het aantal zonuren, de gemiddelde zeetemperatuur en eventuele neerslag. Met deze informatie heb je meteen een duidelijk beeld wat de beste maanden zijn voor je zonvakantie op Bonaire.

Klimaat Bonaire in de zomermaanden

Bonaire geniet van een van de zachtste klimaten van de Caraïben, werkelijk tropisch en met extreem weinig variatie in zonuren en (zee)temperaturen. Hoewel de regenval de enige kenmerkende verandering is, is het vrij minimaal. April tot en met september kent 22 tot 38 millimeter regen.

Het voorjaar begint in april met gemiddeld 28 graden en loopt de maanden daarna al direct op naar 29 graden. In september is er gemiddeld de hoogste temperatuur van 30 graden. Er waait jaarlijks een oostelijke wind die zorgt voor een aangename temperatuur. Deze wind is ook verantwoordelijk voor de ruwe wateromstandigheden aan de oostkust van het eiland en de kalme zee aan de westkust. De zomermaanden vallen precies in het droge seizoen van Bonaire en zijn dan ook de favoriete maanden voor honderden toeristen. Er is eindeloos zonneschijn en de dagelijkse temperaturen komen rond en in juni, juli, augustus, september en oktober zelfs bóven de 30 graden uit. Het zeewater is ongeveer gelijk aan de luchttemperatuur, maar nog steeds een uitstekende manier om je op te frissen na een lange dag in de zon.

Klimaat Bonaire in de wintermaanden

Het korte regenseizoen op Bonaire start halverwege oktober en loopt tot ongeveer half januari. Tijdens deze periode valt er zo’n 320 millimeter regen op het eiland. Dat is net genoeg om het een officiële natte periode te noemen. De dagelijkse temperaturen zitten tussen de 27 en 29 graden, maar over het algemeen is het zo’n 30 graden. De maanden januari tot en met maart kennen de koelste temperaturen met minimaal 25 graden. Ondanks dat er nu meer kans op regen is, blijven de zonuren nog steeds hoog (8 gemiddeld) en zal het je winterzonvakantie niet bederven. Zeker niet als je weet dat de zeetemperatuur tussen de 26 en 28 graden ligt!

De wintermaanden staan ook bekend om de orkanen. Door de ligging van Bonaire en de omliggende eilanden in de Caribische Zee missen de voorbij razende orkanen de eilanden voordat de stormen de Atlantische Oceaan op komen.

klimaat-bonaire

Gemiddelde temperatuur Bonaire:

Max temp. Min temp.
Temperatuur Bonaire januari 29 25
Temperatuur Bonaire februari 29 25
Temperatuur Bonaire maart 29 25
Temperatuur Bonaire april 29 26
Temperatuur Bonaire mei 30 27
Temperatuur Bonaire juni 31 27
Temperatuur Bonaire juli 31 27
Temperatuur Bonaire augustus 31 27
Temperatuur Bonaire september 32 28
Temperatuur Bonaire oktober 31 27
Temperatuur Bonaire november 30 26
Temperatuur Bonaire december 29 25

Gemiddelde regenval Bonaire:

Zonuren:

Zonuren p.d. Neerslag p.m.
Klimaat Bonaire januari 8 uur 52 mm
Klimaat Bonaire februari 9 uur 25 mm
Klimaat Bonaire maart 9 uur 19 mm
Klimaat Bonaire april 8 uur 27 mm
Klimaat Bonaire mei 8 uur 22 mm
Klimaat Bonaire juni 9 uur 25 mm
Klimaat Bonaire juli 9 uur 38 mm
Klimaat Bonaire augustus 9 uur 33 mm
Klimaat Bonaire september 9 uur 30 mm
Klimaat Bonaire oktober 8 uur 94 mm
Klimaat Bonaire november 8 uur 106 mm
Klimaat Bonaire december 8 uur 96 mm

Gemiddelde zeetemperatuur:

Beste reistijd Bonaire

Wat is de beste reistijd om een vakantie naar Caribisch Bonaire te boeken?

Voor een echt zomerse winter moet je naar Bonaire. Door het zachte klimaat is het het gehele jaar een lekkere 28 tot ruime 30 graden. De hoogste gemiddelde temperatuur heb je in september. Maar ook in de andere elf maanden kun je hier goed terecht voor een ontspannen en zonovergoten trip.

Het exotische eiland kent naast een droog seizoen ook een regenseizoen van midden oktober tot midden januari. Deze periode haalt net het minimaal aantal millimeters om ook daadwerkelijk als regenseizoen door het leven te gaan. Het is dus zó weinig dat je eigenlijk geen verregende vakantie kan hebben.

De zeetemperatuur is vrijwel het hele jaar gelijk aan de luchttemperatuur. Dat betekent dus vaak een graad op 28 tot 30. Toch is het wel een goede manier om even af te koelen na een lange dag bakken in de zon.

We hebben de uitkomsten van de bovenstaande grafieken nog even voor je op een rijtje gezet.

  • Warmste maanden: juni t/m oktober
  • Minste neerslag en meeste zonuren, dus perfect strandweer: maart
  • Hoogste gemiddelde dagtemperatuur: september
  • Laagste gemiddelde dagtemperatuur en koelste maanden: december t/m maart
  • Meeste neerslag: november
  • Minste neerslag en droogste maand, dus beste reistijd voor een zonovergoten vakantie: maart en mei