Klimaat en temperatuur in Andalusië - Wat is de beste reistijd?

Klimaat en temperatuur in Andalusië - Wat is de beste reistijd?

Klimaat & temperatuur Andalusië

Wanneer je op vakantie naar Andalusië gaat, wil je natuurlijk dat het lekker weer is. Handig dus om van tevoren te checken welke periode het meest geschikt is voor een vakantie naar deze Spaanse bestemming. Of je nu gaat voor een stedentrip Sevilla of een strandvakantie aan de zonnige costa. In de onderstaande grafieken zie je in één oogopslag het weer van Andalusië: de gemiddelde temperatuur, het aantal zonuren, de gemiddelde zeetemperatuur en eventuele neerslag. Met deze informatie heb je meteen een duidelijk beeld wat de beste maanden zijn voor je zonvakantie in Andalusië.

Klimaat Andalusië in de zomermaanden

Gelegen in het zuidelijkste puntje van Spanje aan de Costa del Sol vind je de regio Andalusië. Deze grote streek is het thuis van steden als Sevilla, Granada en Málaga. Zoals de naam al zegt, is de kust de meeste tijd van het jaar erg zonnig. In totaal kent Andalusië gemiddeld 3000 zonuren per jaar! Het is een regio met een typisch mediterraan klimaat met warme en droge zomers. Dit is dan ook de periode voor de toeristenpiek. Het is de beste tijd van het jaar als je gaat voor een zonovergoten vakantie.

Van maart tot en met mei is het lente en de periode dat het wat warmer wordt. De temperaturen liggen tussen de 15 en 20 graden en er waait een sterke wind die ervoor zorgt dat de temperatuur behoorlijk daalt. Eind mei kan het wel al zo’n 27 graden zijn. De perfecte temperaturen voor mensen die gaan voor een citytrip of een strandvakantie willen combineren met een bezoek aan één of meerdere steden. In de natste maand van het jaar, maart, regent het 90 millimeter, maar in mei is het al een stuk droger. Maart kent naast de neerslag ook 6 zonuren per dag, maar door de dagelijkse 10 zonuren in mei merk je echt dat de zomer in aantocht is.

In de zomer staat de zon garant voor 12 zonuren in juli en 11 zonuren in juni en augustus. Wil je een droog dagje strand? Ga dan voor een vakantie in juli of augustus. De regenval deze maanden is slechts 1-5 millimeter, dus vrijwel niets. De hele zomer is over het algemeen droog, met maar 9 millimeter regen in juni.

De zomermaanden zijn de heetste maanden in Andalusië met gemiddelde temperaturen van 28 graden midden zomer. Maar vaak schieten de temperaturen naar zo’n 36 graden, wat natuurlijk behoorlijk warm aan kan voelen. Dit is nog niet alles. De heetste temperatuur ooit gemeten was maar liefst 46,5 graden in de steden Sevilla, Morón en Córdoba. Dit is nog steeds het record in deze regio.

Ga je naar de kust, dan geniet je van een verfrissend briesje en voelt het iets koeler aan. Door de hoge temperaturen en lage kans op regenval is de Costa del Sol dé plek voor vakantiegangers die gaan voor zonnen en relaxen op het strand of aan het zwembad. De stranden van Málaga en Marbella zijn zeer populair door de fijne zandstranden. En wordt het te warm, dan spring je gewoon lekker de zee in om af te koelen (zeetemperatuur tussen de 20 en 24 graden) of neem je een verfrissend drankje op een terrasje in bijvoorbeeld Granada.

Klimaat Andalusië in de wintermaanden

Na de zomer start vanaf oktober de herfst, al blijft het weer nog steeds goed. Je merkt het door het verschil in temperatuur, die in oktober gemiddeld de 20 graden aantikt. Richting november wordt dat 15 graden, met uitschieters van een fijne 26 graden. Er is ongeveer 6 tot 7 uur zon in de herfst. Het is een goede periode om naar Andalusië te reizen, ondanks dat de regenvalkans omhoog gaat. Van gemiddeld 25 millimeter in september schiet het naar 66 millimeter in november en heb je dus echt kans op een aantal natte uren.

Een van de lekkerste dingen van Andalusië is dat het eigenlijk altijd zonnig is, zelfs in de winter. Er is in die periode nog steeds 5 tot 6 uur zon. De temperaturen in de winter zijn lager dan in de zomer, maar wel warmer dan andere landen in Europa. Dit zorgt ervoor dat Andalusië een geliefde winterzonbestemming is.

De gemiddelde temperatuur ligt tussen de 11 en 12 graden van december tot februari. De hoogste temperaturen zijn 15 tot 17 graden die periode. Maar het aantal graden varieert volop. De hoogste wintertemperaturen zijn gemeten in Sevilla waar het opliep tot 26 graden in de winter. De laagste temperatuur was 7 graden in Granada.

De winter kent de hoogste kans op neerslag. De neerslag komt vanuit het westen en is in december rond de 76 millimeter en naar februari toe 59 millimeter. Het is de beste periode voor toeristen die niet komen om te zonnebaden en te zwemmen in zeewater van 16-18 graden, maar meer van de omgeving willen zien en af en toe een regenbuitje niet erg vinden. Heel soms kan het licht sneeuwen in januari en wordt Andalusië bedekt door een dunne, witte deken.

klimaat-andalusie

Gemiddelde temperatuur Andalusië:

Max temp. Min temp.
Temperatuur Andalusië januari 15 6
Temperatuur Andalusië februari 17 7
Temperatuur Andalusië maart 20 9
Temperatuur Andalusië april 24 11
Temperatuur Andalusië mei 27 13
Temperatuur Andalusië juni 32 17
Temperatuur Andalusië juli 36 20
Temperatuur Andalusië augustus 36 20
Temperatuur Andalusië september 32 18
Temperatuur Andalusië oktober 26 14
Temperatuur Andalusië november 20 10
Temperatuur Andalusië december 16 7

Gemiddelde regenval Andalusië:

Zonuren:

Zonuren p.d. Neerslag p.m.
Klimaat Andalusië januari 5 uur 73 mm
Klimaat Andalusië februari 6 uur 59 mm
Klimaat Andalusië maart 6 uur 90mm
Klimaat Andalusië april 8 uur 26 mm
Klimaat Andalusië mei 10 uur 19 mm
Klimaat Andalusië juni 11 uur 9 mm
Klimaat Andalusië juli 12 uur 2 mm
Klimaat Andalusië augustus 11 uur 3 mm
Klimaat Andalusië september 9 uur 24 mm
Klimaat Andalusië oktober 7 uur 41 mm
Klimaat Andalusië november 6 uur 105 mm
Klimaat Andalusië december 5 uur 141 mm

Gemiddelde zeetemperatuur:

Beste reistijd Andalusië

Wat is de beste reistijd om een vakantie naar het zonnige Andalusië te boeken?

Andalusië is een van de meest zonnige regio’s in Europa. Niet voor niets beschikt het over de Costa del Sol, de zonnekust. Je kunt hier vrijwel altijd terecht als je toe bent aan wat vitamine D. Het is een ideale bestemming voor zowel een strandvakantie als een stedentrip, of een mix daarvan. Ga je voor een strandvakantie, dan zit je hier in de zomer sowieso goed. Het is behoorlijk warm weer, met uitschieters naar de 36 graden in juli en augustus.

Houd je het makkelijk uit in de warmte, dan kun je er ook voor kiezen om een stad te bezoeken hartje zomer. Ga je liever voor iets koelers, kies dan voor de lente of herfst als reisperiode. Beide heerlijk qua temperatuur, denk aan zo’n 20 graden. De kans op neerslag is wel wat groter, maar dat mag de pret niet drukken.

We hebben de uitkomsten van de bovenstaande grafieken nog even voor je op een rijtje gezet.

  • Warmste maanden: juli en augustus
  • Minste neerslag en meeste zonuren, dus perfect strandweer: juli
  • Hoogste gemiddelde dagtemperatuur: juli en augustus
  • Laagste gemiddelde dagtemperatuur en koelste maanden: januari, februari en december
  • Meeste neerslag: maart
  • Minste neerslag en droogste maand, dus beste reistijd voor een zonovergoten vakantie: juli