Vliegtijd Cyprus - Hoe lang is het vliegen naar Cyprus?

Vliegtijd Cyprus - Hoe lang is het vliegen naar Cyprus?

Vliegtijd Cyprus

Velen kennen Cyprus als het geboorte-eiland van de godin Aphrodite, godin van de liefde, seksualiteit en vruchtbaarheid. Maar naast dit bijzondere verhaal, is Cyprus vooral bekend vanwege het zonzekere klimaat en het feit dat het is opgedeeld in 2 delen: een Grieks gebied en een Turks gebied. Geografisch gezien hoort Cyprus bij Azië, maar vanwege politieke en culturele redenen wordt het ook tot Europa gerekend. De vliegtijd Cyprus bedraagt ongeveer 4,5 à 5 uur. Het eiland ligt zo’n 70 kilometer ten zuiden van Turkije, in de Middellandse Zee. Dit zorgt voor een mediterraan klimaat met warme zomers en milde winters. Noord-Cyprus heeft gemiddeld 340 dagen zon per jaar en heeft een 648 kilometer lange kustlijn, wat zich dus uitstekend leent voor een heerlijke zon- en strandvakantie. Er wonen ongeveer 1,2 miljoen mensen op dit zonnige eiland. De Amsterdam-Cyprus vliegtijd is tussen de 4 en 5 uur, afhankelijk van de duur van de tussenlanding die standaard gemaakt wordt.

De hoofdstad van Cyprus is de plaats Nicosia, welke net als het eiland zelf, verdeeld is in een Turks gedeelte en een Grieks gedeelte. In 1960 is Cyprus uitgeroepen tot een onafhankelijke republiek in Europa, waarna er een jarenlange strijd om de macht is geweest tussen Griekenland en Turkije. Sinds 1974 bestaat Cyprus uit twee gedeelten: een Grieks-Cypriotisch deel (aan de zuidkant) en het Turks-Cypriotisch deel (in het noorden). Sinds 2005 kun je zonder problemen van noord naar zuid en andersom reizen. Er zijn nu onderhandelingen om in de toekomst, onder leiding van de VN, van Cyprus weer één republiek te maken. Juist vanwege deze tweedeling ziet zowel het noorden als het zuiden van Cyprus en anders uit. Zowel qua taal als invloeden vanuit de cultuur. Zo vind je in het noorden vooral Turkse invloeden, met veel Turkse gerechten zoals de mierzoete baklava, en heerst de Turkse cultuur. In het zuiden vind je juist veel Griekse invloeden, waar je ouzo drinkt en kapelletjes langs de weg ziet voor de heilige maagd Maria. Dit maakt het eiland heel divers en boeiend om te bezoeken. Met een vliegtijd naar Cyprus van ongeveer 4,5 uur, ben je er ook zo!

Het vereist de nodige vlieguren om er te komen. Hoe lang de reis duurt, is afhankelijk van de vlucht: rechtstreeks of met tussenstops.

Rechtstreekse vlucht of met tussenlandingen?

Hoe lang is het vliegen naar Cyprus? De vliegtijd naar Cyprus bedraagt ongeveer 4,5 à 5 uur. In verband met internationale regels wordt er een tussenlanding gemaakt op een Turkse luchthaven. De reis kan dus afhankelijk van hoe snel het tijdens de tussenlanding gaat, iets korter of iets langer duren.

Vluchtduur Nederland – Cyprus

Als je met Corendon naar Cyprus gaat, vlieg je met een Boeing 737-800 van Corendon (Dutch) Airlines. De vliegduur Cyprus is ongeveer 4,5 uur en aan boord kun je tegen betaling eten en drinken kopen, het zogenaamde ‘à la carte concept’. Tegen betaling kun je ruimbagage bijboeken en je mag tot aan 7 kilo handbagage meenemen aan boord. Er wordt zo’n 2 keer per week vanaf Amsterdam naar Cyprus gevlogen.

Vluchtduur Cyprus

Luchthaven Cyprus

Corendon Dutch Airlines vliegt vanaf Amsterdam naar de luchthaven Ercan (IATA-code: ECN) op Noord-Cyprus. Ooit startte het hier, in WO II, als militair vliegveld, daarna is het een tijdlang niet gebruikt. Nu komen er voornamelijk chartervluchten vanuit Amsterdam, Brussel en Turkije. De internationale luchthaven Ercan (in het Turks: Ercan Uluslararası Havalimanı) wordt niet als internationale luchthaven gezien, omdat Noord-Cyprus niet internationaal erkend is. Daarom moeten vliegtuigen eerst een korte stop in Turkije maken, daarna mogen ze pas landen op luchthaven Ercan. Deze stop duurt 30 tot 45 minuten. De luchthaven Ercan ligt zo’n 35 kilometer ten oosten van de hoofdstad Nicosia. De Nederlandse naam is Luchthaven Ercan, maar wordt ook vaak als Nicosia (Lefkoşa) Airport aangeduid. De vliegduur Cyprus is ongeveer 4,5 uur.

De weergegeven route is een voorbeeld en niet de daadwerkelijke vliegroute.

Afstand en tijdsverschil Nederland – Cyprus

Hemelsbreed en bij een directe route bedraagt de afstand tussen Cyprus en Amsterdam 2.959 kilometer. Vanwege de tussenlanding is het daadwerkelijke aantal kilometers dat gevlogen wordt vaak groter. Hoelang is het vliegen naar Cyprus? Gemiddeld genomen, ongeveer 4,5 uur.

Er is een tijdsverschil van 1 uur met Nederland.