Klimaat en temperatuur in Thailand - Wat is de beste reistijd?

Klimaat en temperatuur in Thailand - Wat is de beste reistijd?

Klimaat & temperatuur Thailand

Wanneer je op vakantie naar Thailand gaat, wil je natuurlijk dat het lekker weer is. Handig dus om van tevoren te checken welke periode het meest geschikt is voor een vakantie naar deze magische bestemming. Of je nu gaat voor het vakantieparadijs aan het strand Hua Hin of juist voor het bruisende Bangkok. In de onderstaande grafieken zie je in één oogopslag het weer van Thailand: de gemiddelde temperatuur, het aantal zonuren, de gemiddelde zeetemperatuur en eventuele neerslag. Met deze informatie heb je meteen een duidelijk beeld wat de beste maanden zijn voor je zonvakantie in Thailand.

Klimaat Thailand in de zomermaanden

Thailand is een groot land ten westen van Laos en Cambodja en ten (zuid)oosten van Birma en de Andamanse Zee. Het is het thuisland van een typisch tropisch klimaat in het verre zuiden en moessons in het noorden. De meerderheid van het noorden bestaat uit bergketens, het verre noordoosten uit lagere vlakten en slechts kleine heuvels. In het zuiden van Thailand voel je de tropische omstandigheden met gemiddelde temperaturen rond de 30 graden het hele jaar door en zo’n 7-9 zonuren.

Terwijl het jaar opgesplitst kan worden in een natte en een droge periode, ervaren Midden- en Zuid-Thailand jaarlijks geen temperatuurverschillen. De omstandigheden variëren voornamelijk door de lokaal heersende moessonsystemen. Wanneer in het noorden de noordoostelijke moesson waait, dalen hier de temperaturen iets meer dan in het zuiden. Het weer in Thailand wordt in feite bepaald door de twee moessons die door het land gaan: de noordoostelijke en de zuidwestelijke.

In de zomerperiode, van mei tot eind september/begin oktober, is het de zuidwestelijke moesson die de weerspatronen in Thailand bepaalt. Vanaf de Indische Oceaan brengt de wind warme, vochtige en bewolkte lucht mee wat zorgt voor het natte seizoen. Gedurende deze periode ziet Thailand het grootste deel van zijn jaarlijkse neerslag, vooral in de hogere punten van Noord-Thailand. In Bangkok valt van mei tot en met juli gemiddeld 180 millimeter, waarna het in augustus iets afneemt met 10 millimeter en het in september en oktober zo’n 190-220 millimeter is. In de badplaats Hua Hin is het een stuk minder wisselvallig en loopt het van 120 millimeter tot 90 in augustus. Daarna verhoogt de neerslag weer tot 200 millimeter in oktober.

Tijdens het regenseizoen daalt de dagelijkse zonneschijn tot ongeveer 6 à 7 uur per dag en neemt de bewolking langzaamaan toe. De Nederlandse zomer is voor velen niet de geschikte tijd om op vakantie te gaan naar Thailand. Deze periode kent naast hoge temperaturen ook een hoog luchtvochtigheidsgehalte. Mocht je wel deze fascinerende bestemming willen ontdekken tussen mei en oktober, dan is het aan te raden om lichte katoenen kleding mee te nemen door de intensiteit van de vochtigheid in combinatie met de hoge temperaturen. Ga je voor een relaxvakantie aan het strand, dan kan ook je zwemkleding mee. De zeetemperatuur is in Hua Hin maar liefst 30 graden. Of het echt verkoelend is, is de vraag. Maar een duik nemen kan natuurlijk altijd!

Klimaat Thailand in de wintermaanden

In de wintermaanden waait de noordoostelijke moesson door Thailand. Van november tot en met april brengt de wind veel drogere lucht mee dan de zuidwestelijke moesson in de zomermaanden. Hierdoor is de vochtigheid in de wintermaanden stukken lager, neemt de regenval aanzienlijk af en dalen de temperaturen een klein beetje, vooral in het noorden.

In deze periode ziet het noorden van Thailand zijn koelste maanden. Bijvoorbeeld in Chiang Mai in het noordwesten van het land. Hier is januari de koudste maand, wanneer het kan dalen tot een minimum van 13 graden en de maxima op ongeveer 29 graden zitten. Niet echt een koude maand zoals wij die in Nederland kennen dus. Ook de zonuren zijn in de wintermaanden met 8-10 uur hoger dan in de zomermaanden. Tel daarbij een gemiddelde dagtemperatuur van 28 graden op en je hebt een perfect vakantieadresje voor de winter!

In het noorden van het land blijft het gebied nog bijna twee tot drie maanden vrijwel regenachtig met 60 millimeter regen in november en 10 millimeter in januari. In deze periode ziet het zuiden van Thailand echter een kleine hoeveelheid regenval door de Stille Oceaan winden die een geringe hoeveelheid neerslag opleveren. Ook de metropool Bangkok kent in de wintermaanden weinig neerslag. Hua Hin daarentegen is in november nog erg regenachtig met ongeveer 140 millimeter regen verdeeld over 4 dagen. Maar ook in de winter blijft de zeetemperatuur op peil met zo’n 28 graden van december tot en met februari. De overige wintermaanden is het zeewater 29-30 graden.

klimaat-thailand

Gemiddelde temperatuur Thailand:

Max temp. Min temp.
Temperatuur Thailand januari 30 22
Temperatuur Thailand februari 32 23
Temperatuur Thailand maart 33 24
Temperatuur Thailand april 34 26
Temperatuur Thailand mei 34 26
Temperatuur Thailand juni 33 26
Temperatuur Thailand juli 33 25
Temperatuur Thailand augustus 33 25
Temperatuur Thailand september 33 25
Temperatuur Thailand oktober 31 24
Temperatuur Thailand november 30 24
Temperatuur Thailand december 29 22

Gemiddelde regenval Thailand:

Zonuren:

Zonuren p.d. Neerslag p.m.
Klimaat Thailand januari 9 uur 10 mm
Klimaat Thailand februari 9 uur 30 mm
Klimaat Thailand maart 10 uur 20 mm
Klimaat Thailand april 9 uur 40 mm
Klimaat Thailand mei 8 uur 120 mm
Klimaat Thailand juni 7 uur 80 mm
Klimaat Thailand juli 7 uur 100 mm
Klimaat Thailand augustus 7 uur 90 mm
Klimaat Thailand september 7 uur 100 mm
Klimaat Thailand oktober 7 uur 200 mm
Klimaat Thailand november 8 uur 140 mm
Klimaat Thailand december 9 uur 10 mm

Gemiddelde zeetemperatuur:

Beste reistijd Thailand

Wat is de beste reistijd om een vakantie het warme Thailand te boeken?

Om Thailand te bezoeken, is het verstandig te weten dat er behoorlijk wat verschil zit tussen het noorden en het zuiden van het land. Het noorden kent een moessonklimaat met kleine temperatuurverschillen gedurende het jaar, terwijl het zuiden een tropisch klimaat heeft met een minimale variatie in temperatuur. Beide klimaten zorgen voor hoge temperaturen rond de 30 graden, maar het noorden kent door de moesson een behoorlijk hoge luchtvochtigheid in de zomer. De Nederlandse zomer is door het regenseizoen dan ook niet de ideale periode om dit prachtige land te ontdekken.

Veel beter kun je in de koude Nederlandse wintermaanden naar het warme Thailand gaan. Zo geniet je van tropische temperaturen, heb je veel minder kans op regen en kun je meer van het land zien. Maak bijvoorbeeld een combinatie tussen de indrukwekkende hoofdstad Bangkok en de gezellige badplaats Hua Hin. Ook het zeewater is qua temperatuur behoorlijk hoog, zo’n 28 graden. Koud zul je het dus niet hebben!

We hebben de uitkomsten van de bovenstaande grafieken nog even voor je op een rijtje gezet.

  • Warmste maanden: april en mei
  • Minste neerslag en meeste zonuren, dus perfect strandweer: januari en december
  • Hoogste gemiddelde dagtemperatuur: april t/m juni
  • Laagste gemiddelde dagtemperatuur en koelste maanden: januari en december
  • Meeste neerslag: oktober
  • Minste neerslag en droogste maand, dus beste reistijd voor een zonovergoten vakantie: december t/m maart