Klimaat en temperatuur in Spanje - Het weer in Spanje

Klimaat en temperatuur in Spanje - Het weer in Spanje

Klimaat en temperatuur in Spanje - Wat is het weer in Spanje?

Als je op vakantie naar Spanje gaat, dan wil je natuurlijk graag weten of het lekker weer wordt. Het is handig om vooraf even te controleren welke periode het meest geschikt is voor zonnig Spanje. Spanje is voornamelijk bekend vanwege het geweldige klimaat aan de oostkust waardoor veel toeristen deze als de perfecte uitvalbasis zien. Echter kan het weer zeer divers zijn vanwege de grootte van het land. In de onderstaande grafieken zie je in één oogopslag de gemiddelde temperatuur van een aantal populaire eilanden en regio’s van Spanje. Met deze handige informatie heb je meteen een helder beeld wat de beste maanden zijn voor jouw zonvakantie naar schitterend Spanje.

Actuele weersverwachting Spanje

Ga je binnenkort op vakantie naar Spanje? Check dan hieronder het actuele weerbericht.

SIDE WEER

Wat voor klimaat kan ik verwachten in Spanje tijdens de zomermaanden?

In de zomermaanden is Spanje de perfecte uitvalbasis voor wie toe is aan een welverdiende zonvakantie. Dit komt voornamelijk door de fantastische combinatie van de warme temperaturen, de heerlijke zandstranden en de prachtige resorts die aan de kust te vinden zijn. De warmste maand is over het algemeen augustus. In Costa Blanca is de gemiddelde temperatuur dan 29 graden. Wie voor zon, zee en strand komt zit goed in Spanje. Op Mallorca en Ibiza schijnt de zon wel 13 uur per dag terwijl er gemiddeld 11 millimeter aan neerslag valt. Voor de nodige verkoeling kan een duik in de zee erg verfrissend zijn! De gemiddelde zeetemperatuur is dan namelijk nog 26 graden.

Wil je liever in een mildere periode op vakantie gaan? In september kun je genieten van aangename temperaturen op het vasteland van Spanje. Zo ligt de temperatuur tussen de 19 en 28 graden aan de Costa de la Luz! Houd wel rekening met de toenemende kans op neerslag. In de maand september valt er over het algemeen meer neerslag dan in de zomermaanden. Zo valt er al gauw 52 millimeter regen op Mallorca. De maand mei is een drogere periode om op vakantie te gaan. Aan de Costa del Sol is de kans op regen bijvoorbeeld relatief klein. Met circa 23 millimeter aan neerslag en 8 zonuren per dag is dit een volmaakte strandbestemming.a

Wat voor klimaat kan ik verwachten in Spanje tijdens de wintermaanden?

De winter is over het algemeen de koudste en natste periode van het jaar. Toch is het vasteland van Spanje een populaire winterzonbestemming onder veel toeristen. Wel zal je rekening moeten houden met de hoeveelheid neerslag die er kan vallen. De wintermaanden zijn over het algemeen natter dan de zomermaanden. Aan de Costa del Sol kan er namelijk al gauw 115 millimeter aan neerslag vallen. Ook kent de maand december de minste zonuren. Zo schijnt de zon slechts 4 uur aan de Costa Brava. Gelukkig zijn er ook drogere regio’s om te bezoeken, waaronder de Costa Blanca. Hier valt slechts 42 millimeter neerslag in november.

Betekent dit dat Spanje geen goede winterzonbestemming is? Nee, helemaal niet zelfs! Spanje is een fantastisch land om te ontdekken tijdens het najaar en in de winter. In oktober is de temperatuur nog vrij warm van de aflopende zomermaanden. Aan de Costa del Sol ligt de temperatuur dan tussen de 14 en 25 graden, wat deze regio een populaire bestemming maakt onder de overwinteraars. Ook de Canarische Eilanden zijn bij uitstek geschikt om in de winter naartoe te gaan.

Wat is de beste reistijd voor Spanje?

Wat is de beste reistijd om een vakantie naar Spanje te boeken?

Spanje is een uitstekende bestemming om van warme temperaturen en genoeg zonuren te genieten, in het bijzonder tijdens de zomermaanden. Augustus en juli zijn voornamelijk de warmste en zonnigste maanden. Aan de Costa Blanca kan het dan al gauw 32 graden worden! Mei is ook een ideale maand om naar Spanje af te reizen. Deze maand is relatief droog in vergelijking met de wintermaanden. Bovendien is de gemiddelde temperatuur dan al 23 graden, wat Spanje ook in de maand mei erg aantrekkelijk maakt. Hoewel oktober vaak nog hoge temperaturen kent, neemt het aantal zonuren af en de kans op neerslag gestaag toe. In oktober is Ibiza een goede uitvalbasis voor een zonvakantie, aangezien er maar 8 millimeter aan neerslag valt en de temperatuur nog rond de 21 graden is. In de wintermaanden zijn vooral de Canarische Eilanden in trek met heerlijk aangename temperaturen en veel zon.

klimaat-spanje

Wat is de gemiddelde temperatuur in Spanje per maand?

Gemiddelde temperatuur Gran Canaria:

Gemiddelde temperatuur Costa del Sol:

Gemiddelde temperatuur Mallorca: