Klimaat en temperatuur in Portugal - Wat is de beste reistijd?

Klimaat en temperatuur in Portugal - Wat is de beste reistijd?

Klimaat en temperatuur in Portugal

Wanneer je op vakantie gaat naar Portugal, dan wil je natuurlijk graag weten of het lekker weer wordt. Het is daarom slim om vooraf even te checken welke periode het meest geschikt is om naar prachtig Portugal af te reizen. Portugal is één van de warmste landen van Europa, waardoor het de ideale uitvalbasis is om van het mediterrane klimaat te genieten. In de onderstaande grafiek zie je in één oogopslag de gemiddelde temperatuur van de Portugese vakantieregio Algarve. Met deze bruikbare informatie heb je meteen een helder beeld wat de beste maanden zijn voor jouw zonvakantie naar Portugal.

Klimaat Portugal in de zomermaanden

In de zomermaanden is Portugal een populaire vakantiebestemming onder toeristen. Dit komt mede door het warme, mediterrane klimaat en de kans op weinig neerslag. Vooral de hoeveelheid neerslag in de Algarve is erg laag in de zomermaanden. In deze periode schijnt de zon hier circa 300 dagen per jaar en de temperaturen kunnen al gauw oplopen naar de 28 graden! Hierdoor staat de Algarve bekend als een van de zonnigste bestemmingen van Europa. Mei is de eerste maand met een zomers karakter, maar de maanden juli en augustus zijn bij uitstek het warmst. Tijdens deze maanden kun je ongestoord genieten van een gemiddelde temperatuur van 24 graden en circa 12 zonuren per dag. Langs de kust is deze hitte overigens erg goed te verdragen door het koele briesje dat er staat.

Het groene Noord-Portugal is echter koeler dan het zuiden van het land. Tijdens de zomermaanden is het noorden een goede uitvalbasis voor mensen die het zuiden te warm vinden. Het gematigde zeeklimaat zorgt voor aangename zomers met een gemiddelde temperatuur van 21 graden. In augustus is het heerlijk vertoeven aan het strand aangezien dit de droogste én warmste maand van het jaar is in Noord-Portugal. Er valt slechts 20 millimeter aan neerslag in deze maand, in vergelijking met 180 millimeter in de natste maand. Als je liever de drukte wilt ontwijken, is september de ideale maand voor rustig nazomerweer. In deze maand kun je ook genieten van een verfrissende duik, want de zeetemperatuur is dan rond de 20 graden. Al met al is Portugal een fantastische zonbestemming gedurende de zomermaanden.

Klimaat Portugal in de wintermaanden

De wintermaanden zijn een stuk milder en rustiger in Portugal vergeleken met een groot gedeelte van Noord-Europa. De gemiddelde temperatuur blijft rond de 12 tot 16 graden in Zuid-Portugal, zelfs in de koudste maand van het jaar. De winters zijn overigens wel een stuk koeler en regenachtiger dan de zomers. December tot februari zijn veelal de koudste maanden in de Algarve, waarbij de gemiddelde temperatuur 12 graden is in januari. Het meest regenachtige deel van het seizoen is tussen oktober en februari. Met 117 millimeter neerslag is december dan ook de natste maand van het jaar. Door het bewolkte weer is Portugal minder aantrekkelijk om te bezoeken in de winter. Wil je toch in deze periode naar Zuid-Portugal op reis gaan? In oktober is de gemiddelde temperatuur nog rond de 19 graden en valt er slechts 57 millimeter aan neerslag per maand. Een ideale periode om er even tussenuit te gaan!

De winters in Noord-Portugal zijn doorgaans minder stabiel dan de zomers. Zo kan het tijdens deze maanden redelijk nat en koud zijn. De winters hebben echter wel lente-temperaturen van circa 13 graden. Het kan zomaar voorkomen dat je in hartje winter geen jas hoeft te dragen! Houd wel rekening met de neerslag in deze maanden, want er valt zo’n 150 millimeter aan regen per maand. Door het regenachtige weer is deze regio wel fris groen waardoor het een geweldige fiets- en wandelomgeving is.

Beste reistijd Portugal

Wat is de beste reistijd om een vakantie naar het aangename Portugal te boeken?

Je kunt Portugal het beste bezoeken in de zomervakantie. De temperatuur is dan vrij constant en heerlijk zacht, met name in de maanden juli en augustus. Met een gemiddelde temperatuur van 24 graden is de Algarve een geweldige vakantiebestemming rond deze periode. In de zomer valt hier slechts 10 millimeter neerslag per maand en schijnt de zon wel 12 uur per dag, wat de Algarve een heerlijke zonbestemming maakt. Maar ook Noord-Portugal is een fantastische uitvalbasis, voornamelijk als je op zoek bent naar wat zachtere temperaturen. Met slechts 20 millimeter aan neerslag en een gemiddelde temperatuur van 19 graden is het heerlijk vertoeven in augustus in het noorden van het land.

Al met al zijn de maanden juli en augustus ideaal voor een volmaakte zonvakantie in Portugal. December en januari zijn de koudste én natste maanden om Portugal te bezoeken, waarbij het in de Algarve rond de 12 graden is en in Noord-Portugal 10 graden. Doordat er meer regen valt is de natuur op zijn mooist tijdens deze maanden, voornamelijk in Noord-Portugal.

klimaat-portugal

Gemiddelde temperatuur Algarve: