Klimaat en temperatuur Macedonië - Het weer in Macedonië

Klimaat en temperatuur Macedonië - Het weer in Macedonië

Klimaat en temperatuur in Macedonië - Wat is het weer in Macedonië?

Wanneer je op vakantie naar Macedonië gaat, wil je uiteraard lekker weer. Het is daarom handig vooraf te weten welke periode het meest geschikt is om naar deze vakantiebestemming te gaan. Door de combinatie van een gematigd landklimaat en een mediterraan klimaat geniet je van warme zomers en koude winters. Wist je trouwens dat Macedonië een bekend meer heeft, het Meer van Ohrid is zeer populair bij vele toeristen. Je ontdekt het tijdens je vakantie naar deze veelzijdige bestemming. In de onderstaande grafieken zie je in één oogopslag de gemiddelde temperatuur van een aantal populaire plaatsen in Macedonië. Met deze informatie heb je meteen een duidelijk beeld wat de beste maanden zijn voor je zonvakantie in Macedonië.

Actuele weersverwachting Macedonië

Ga je binnenkort op vakantie naar Macedonië? Check dan hieronder het actuele weerbericht.

SIDE WEER

Klimaat Macedonië in de zomermaanden

Macedonië is als vakantieland nog niet zo bekend, maar iedereen komt er aangenaam verrast van terug. Het land is een boeiende mix van cultuur en natuur. Het fijne klimaat zorgt voor warme zomers. Van mei tot oktober is een uitstekende periode om op vakantie te gaan, want het zijn de droogste maanden van het jaar. De gemiddelde maandelijkse zomertemperaturen liggen rond de 23 graden. De hoogste temperaturen liggen rond de 25 graden in juni en lopen op tot 28 graden in juli en augustus.

Het bekende Meer van Ohrid is een waar vakantieparadijs en geliefd bij vele toeristen. De uitstekende temperaturen van mei tot en met september maken het een ideale bestemming voor een zonvakantie en de prachtige natuur is een goede basis voor een doe-vakantie. De combinatie van een gematigd landklimaat en een mediterraan klimaat, vanwege de invloed van de Middellandse Zee en Adriatische Zee, zorgt ervoor dat de dagtemperatuur altijd een paar graden lager is dan in de rest van het land. De warmste en droogste maand in Ohrid is augustus.

Struga ligt ook aan het Meer van Ohrid, maar in het uiterste noorden. Ook hier heb je een heerlijke vakantie. De warmste maanden zijn juli en augustus. De droogste maand is juli.

Klimaat Macedonië in de wintermaanden

Na de warme zomer start de droge herfst. De winter daarentegen is behoorlijk koud met temperaturen van 2-3 graden overdag. De koudste gemiddelde temperaturen liggen net onder nul.

De gemiddelde regenval in Macedonië is met het mediterrane klimaat erg laag. De gemiddelde regenval in een jaar is zo’n 600-750 millimeter. Het is vaak miezerig, winderig en er valt sneeuw. Maar deze weersomstandigheden vind je voornamelijk in het noorden en het binnenland. De sneeuwval kan soms zelfs zo hevig worden dat er vertragingen in het verkeer ontstaan. Maar langdurige vorst en nachtvorst komen door de ‘warmere’ winter eigenlijk niet voor. Sneeuwval rondom het Meer van Ohrid komt overigens vrijwel niet voor.

De meeste regen valt in januari, februari, maart, oktober, november en december. De koudste maand is januari en de natste maand is oktober.

Beste reistijd Macedonië

Wat is de beste reistijd om een vakantie naar het prachtige Macedonië te boeken?

Macedonië is een echte bestemming voor een vakantie in de zomer. Van mei tot oktober is het een uitstekende periode om hier te verblijven. Het Meer van Ohrid trekt jaarlijks een groot aantal bezoekers. Dat is niet zo vreemd, het is een prachtig meer met vele bezienswaardigheden. Macedonië is dan ook echt een bestemming voor een zonvakantie of doe-vakantie. De mix tussen cultuur en natuur is zo boeiend dat vrijwel iedereen hier een geweldige vakantie heeft. Natuurlijk zorgt ook de lekkere temperatuur voor een fijne vakantie. In de zomer is het gemiddeld 23 graden, maar juli en augustus kennen ook uitschieters naar zo’n 28 graden. Afkoeling van het meer is dan geen overbodige luxe. De warmste maand in Ohrid en Struga, gelegen in het noorden van het meer, is augustus.

De winter is niet geschikt voor zonvakantie naar Macedonië. Het is dan vaak een graad of 2, de laagste temperaturen liggen zelfs onder het nulpunt. Het is vooral miezerig, maar er is ook kans op sneeuwval. Zelfs het verkeer ontregelt er wel eens van. Je hoeft dit trouwens niet te verwachten in Ohrid of Struga.

Gemiddelde temperatuur Ohrid: