Klimaat en temperatuur in Gambia - Wat is de beste reistijd?

Klimaat en temperatuur in Gambia - Wat is de beste reistijd?

Klimaat en temperatuur Gambia

Wanneer je op vakantie naar Gambia gaat, wil je natuurlijk dat het lekker weer is. Handig dus om van tevoren te checken welke periode het meest geschikt is voor een vakantie naar ‘The smiling coast of Afrika’. Je wordt hier niet alleen door de hartelijke bevolking, maar ook door het weer warm onthaald. In het kleinste Afrikaanse land heerst een savanneklimaat met een droog seizoen precies tijdens de druilige winter in Nederland. Ben je al om? In de onderstaande grafieken zie je in één oogopslag het weer van Gambia: de gemiddelde temperatuur, het aantal zonuren, de gemiddelde zeetemperatuur en eventuele neerslag. Met deze informatie heb je meteen een duidelijk beeld wat de beste maanden zijn voor je zonvakantie in Gambia.

Klimaat Gambia in de zomermaanden

Waar het in Nederland in de winter voornamelijk regenachtig is, heerst er in Gambia juist van juni tot en met oktober een regenseizoen. Het smalle land is minder dan 50 kilometer breed en bijna vlak, wat resulteert in minimale regionale klimaatvariatie. Al heeft het kustgebied veel zachtere weersomstandigheden dan het binnenland. Hier heersen hogere temperaturen en een langdurig nat seizoen.

In augustus valt de meeste regen, zo rond de 500 millimeter, terwijl de dagtemperaturen op 31 tot 32 graden blijven hangen. In Bijilo regent het bijvoorbeeld 19 dagen in augustus, er valt dan 190 millimeter neerslag. In de hoofdstad Banjul valt er diezelfde periode circa 380 millimeter neerslag, maar hier is het verdeeld over 18 dagen. Dus nog een stuk natter! ’s Nachts koelt het af naar zo’n 20 graden. Het middagbriesje helpt de hitte uit de lucht te halen in de kustplaatsen. De andere gebieden behouden de warme temperatuur. De regen zorgt in juni tot eind september vaak voor overstromingen en aardverschuivingen door het verschuiven van modder. Desondanks is er nog elke dag een zonnetje. En dat zo’n 7 tot 10 uur per dag. Door de droogte van de wintermaanden hebben de planten het zwaar te verduren. Maar direct wanneer de regen valt, zie je de planten weer opleven.

Klimaat Gambia in de wintermaanden

De koude maanden breken aan en je bent hard op zoek naar een winterzonvakantie om even te ontsnappen aan de winterse neerslag. Stop met zoeken! Gambia biedt je áltijd een zonovergoten vakantie, want het droge seizoen start in november en loopt maar liefst tot en met mei! De overgang tussen het regenseizoen en het droge seizoen gaat gepaard met een aantal korte buien voordat het droge seizoen daadwerkelijk begint. Dit seizoen is zeker droog te noemen. Er is bijna de hele dag zon en er valt geen regen. Soms waait er een wind over van de Sahara die zorgt voor wat bewolking of een noordelijke wind die zorgt voor wat mist.

In de hoofdstad Banjul is de hoogste gemiddelde temperatuur 32 graden aan het begin van het droge seizoen. Het verschil in de dag- en nachttemperaturen neemt toe naarmate het land uitdroogt. Begin november ligt de nachtelijke temperatuur gemiddeld 10 graden onder de dagtemperatuur terwijl het verschil eind december is opgelopen tot 15 graden verschil. In februari lopen de temperaturen op met een kleine piek van 34 graden in maart. Daarna koelt het weer af naar 32 graden. Maart en april zijn de droogste en zonnigste maanden in het jaar. Er valt deze maand geen druppel regen. Vanaf eind mei begint langzaamaan het regenseizoen weer.

In de kustgebieden worden deze bijna ondragelijke temperaturen licht getemperd door de noordwestelijke winden. In het binnenland kunnen de temperaturen oplopen tot wel 40 graden terwijl het in de nacht veel kouder is. De matige regenval over het hele land en de Gambia rivier zorgen ervoor dat Gambia erg groen is voor een Afrikaans land. Maar meer het binnenland in bestaat de omgeving vooral uit grote, droge vlaktes die in het droge seizoen alleen nog maar droger worden.

De zeetemperatuur is in de winter erg aangenaam en loopt van 28 graden in november tot 22 in maart. De daling zorgt voor een aangename verfrissing tijdens de warme dagen aan land.

klimaat-gambia

Gemiddelde temperatuur Gambia:

Max temp. Min temp.
Temperatuur Gambia januari 31 18
Temperatuur Gambia februari 32 19
Temperatuur Gambia maart 34 19
Temperatuur Gambia april 33 20
Temperatuur Gambia mei 32 19
Temperatuur Gambia juni 32 23
Temperatuur Gambia juli 30 23
Temperatuur Gambia augustus 29 23
Temperatuur Gambia september 31 23
Temperatuur Gambia oktober 32 22
Temperatuur Gambia november 32 21
Temperatuur Gambia december 31 19

Gemiddelde regenval Gambia:

Zonuren:

Zonuren p.d. Neerslag p.m.
Klimaat Gambia januari 10 uur 10 mm
Klimaat Gambia februari 10 uur 10 mm
Klimaat Gambia maart 11 uur 10 mm
Klimaat Gambia april 12 uur 10 mm
Klimaat Gambia mei 11 uur 10 mm
Klimaat Gambia juni 10 uur 40 mm
Klimaat Gambia juli 8 uur 140 mm
Klimaat Gambia augustus 7 uur 190 mm
Klimaat Gambia september 8 uur 160 mm
Klimaat Gambia oktober 9 uur 60 mm
Klimaat Gambia november 10 uur 10 mm
Klimaat Gambia december 10 uur 10 mm

Gemiddelde zeetemperatuur:

Beste reistijd Gambia

Wat is de beste reistijd om een vakantie naar het warme Gambia te boeken?

De overgangsperiodes tussen de natte en droge seizoenen zijn de beste tijden om Gambia te bezoeken. De hoge dagtemperaturen worden dan afgewisseld met koelere temperaturen in de nacht zonder dat het heel koud wordt. De regenval is laag en de zon schijnt continu. Tijdens de overgangsmaanden ontdek je de prachtige flora en fauna van Gambia. In de lente neemt de regenval toe en komt het land tot leven. Aan het einde van het regenseizoen, in de herfst, haalt de natuur voordelen uit de langdurige regen en bloeit het helemaal op.

Je kunt dus het beste rond november en maart/april naar Gambia toe. Al is de rest van de winter ook erg zonnig! Houd er dan alleen rekening mee dat de regenval nihil is en je zowel overdag al ’s nachts behoorlijk hoge temperaturen hebt. Met een gemiddelde 32 graden en continu zon heb je in ieder geval je winterzonvakantie te pakken! Of het nu in Bijilo, Kololi, Kotu of Banjul is.

We hebben de uitkomsten van de bovenstaande grafieken nog even voor je op een rijtje gezet.

  • Warmste maanden: maart en april
  • Minste neerslag en meeste zonuren, dus perfect strandweer: april
  • Hoogste gemiddelde dagtemperatuur: juni
  • Laagste gemiddelde dagtemperatuur en koelste maanden: januari en december
  • Meeste neerslag: augustus
  • Minste neerslag en droogste maand, dus beste reistijd voor een zonovergoten vakantie: december t/m mei