Klimaat en temperatuur op Cyprus - Wat is de beste reistijd?

Klimaat en temperatuur op Cyprus - Wat is de beste reistijd?

Klimaat en temperatuur in Cyprus

Ga je op vakantie naar Cyprus, dan wil je uiteraard dat het aangenaam weer is met een zonnetje. Het is daarom handig vooraf te weten welke periode het meest geschikt is om naar dit vakantieland te gaan. Het mediterrane klimaat zorgt voor lange, warme zomers en korte, milde winters. Cyprus is zelfs het warmste en droogste eiland in de Middellandse Zee met het gehele jaar door volop zonneschijn en aangename temperaturen. In de onderstaande grafieken zie je in één oogopslag het weer van Cyprus: de gemiddelde temperatuur, het aantal zonuren, de gemiddelde zeetemperatuur en eventuele neerslag. Met deze informatie heb je meteen een duidelijk beeld wat de beste maanden zijn voor je strandvakantie op Cyprus.

Klimaat Cyprus in de zomermaanden

Het voorjaar wordt door veel vakantiegangers gezien als de beste reisperiode voor Cyprus. Waar de natuur in het najaar een stuk dorrer is, komt de natuur in de lente juist volledig tot bloei. Cyprus kent een relatief kort voorjaar dat van maart tot halverwege mei duurt. April is een overgangsmaand met temperaturen die de ene keer onder de 20 graden blijven steken om vervolgens net zo makkelijk zomerse temperaturen van 25 graden of hoger aan te tikken. Er valt in deze periode nagenoeg geen neerslag. In mei kan de temperatuur met gemak de 30 graden bereiken. De maanden juni, juli en augustus zijn tropisch warm met regelmatig termperaturen die boven de 40 graden uit chieten. Cyprus is in deze periode zelfs een van de heetste bestemmingen van Europa. In het hooggelegen Troodos-gebergte liggen de temperaturen een stuk minder hoog dan aan de kust.

Klimaat Cyprus in de wintermaanden

Tot diep in de herfst genieten van zon en warmte? Ook dat kan op Cyprus. Als er al wat bewolking overtrekt, dan is dat van korte duur. Slechts heel af en toe valt er een bui. Daarnaast heeft ook de warme zeewatertemperatuur een positieve invloed op het weer. Als er al wind vanuit zee waait, dan heeft deze een aangename temperatuur en voelt het nog steeds niet koud aan. In november volgt een overgang naar koeler en wisselvalliger weer. Vanaf december tot midden maart is er een redelijke kans op neerslag. Het komt echter ook vaak voor dat in december of januari de zon de gehele dag schijnt en het kwik de 20 graden bereikt. Landinwaarts is het in de winter aanzienlijk kouder. Er kan zelfs sneeuw vallen in de bergen.

klimaat-cyprus

Gemiddelde temperatuur Cyprus:

Max temp. Min temp.
Temperatuur Cyprus januari 15 5
Temperatuur Cyprus februari 16 6/i>
Temperatuur Cyprus maart 18 7
Temperatuur Cyprus april 23 10
Temperatuur Cyprus mei 28 14
Temperatuur Cyprus juni 32 19
Temperatuur Cyprus juli 34 22
Temperatuur Cyprus augustus 35 23
Temperatuur Cyprus september 32 19
Temperatuur Cyprus oktober 27 15
Temperatuur Cyprus november 21 10
Temperatuur Cyprus december 16 7

Gemiddelde regenval Cyprus:

Zonuren:

Zonuren p.d. Neerslag p.m.
Klimaat Cyprus januari 5 uur 51 mm
Klimaat Cyprus februari 6 uur 51 mm
Klimaat Cyprus maart 7 uur 38 mm
Klimaat Cyprus april 9 uur 24 mm
Klimaat Cyprus mei 10 uur 24 mm
Klimaat Cyprus juni 12 uur 6 mm
Klimaat Cyprus juli 12 uur 2 mm
Klimaat Cyprus augustus 12 uur 6 mm
Klimaat Cyprus september 10 uur 9 mm
Klimaat Cyprus oktober 8 uur 21 mm
Klimaat Cyprus november 7 uur 33 mm
Klimaat Cyprus december 5 uur 59 mm

Gemiddelde zeetemperatuur:

Beste reistijd Cyprus

Wat is de beste reistijd om een vakantie naar Cyprus te boeken?

Houd je van veel zon en warm weer, dan is juni tot en met september de beste reistijd voor Cyprus. Het is alleen meestal te warm om wat te ondernemen. Zon-, zee en strandliefhebbers komen deze maanden prima aan hun trekken. Ben je wat actiever aangelegd en wil je je stranddagen afwisselen met dagjes eropuit, dan kun je beter in april, mei, oktober of november kiezen voor een vakantie op Cyprus. Met aangename temperaturen en vrijwel geen regen, is dit de perfecte periode om hier te vertoeven.

We hebben de uitkomsten van de bovenstaande grafieken voor je op een rijtje gezet.

  • Warmste maand: augustus
  • Minste neerslag en meeste zonuren, dus perfect strandweer: juli
  • Hoogste gemiddelde dagtemperatuur: augustus
  • Laagste gemiddelde dagtemperatuur en koelste maand: januari
  • Meeste neerslag: januari en februari
  • Minste neerslag en droogste maand, dus beste reistijd voor een zonovergoten vakantie: juli