Klimaat en temperatuur op de Canarische Eilanden - Wat is de beste reistijd?

Klimaat en temperatuur op de Canarische Eilanden - Wat is de beste reistijd?

Klimaat & temperatuur Canarische Eilanden

Staan dit jaar de Canarische Eilanden op je wensenlijstje? Dan wil je uiteraard weten wat voor weer het op de verschillende eilanden is. Het is daarom handig vooraf te bekijken welke periode het meest geschikt is om naar deze Spaanse archipel te gaan. De eilanden liggen voor de westkust van Afrika waardoor het klimaat afwijkend is van het vasteland van Spanje. Dit houdt in dat het in de winter gemiddeld warmer is dan op het vasteland en in de zomer juist minder heet. De Canarische Eilanden hebben meer dan 3000 uur zonlicht per jaar en zelfs 4800 uur daglicht, waardoor de eilanden het zonnigste deel van Europa zijn, met de grootste hoeveelheid daglicht. In de onderstaande grafieken zie je in één oogopslag de gemiddelde temperatuur van een aantal populaire Canarische eilanden. Met deze informatie heb je meteen een duidelijk beeld wat de beste maanden zijn voor je zonvakantie op de Canarische Eilanden.

Klimaat Canarische Eilanden in de zomermaanden

Eén van de redenen voor de populariteit van de Canarische Eilanden is het klimaat. Het hele jaar door kennen de eilanden aangename temperaturen. Niet voor niets worden ze ook wel ‘de eilanden van de eeuwige lente’ genoemd. In de zomermaanden schommelt de temperatuur over het algemeen rond de 27 graden. 's Nachts koelt het af naar ongeveer 18 graden. Mist en wolken zul je maar sporadisch aantreffen in deze tijd van het jaar. Voor de meeste eilanden geldt dat de noordwestkust vaak aanzienlijk koeler en natter is dan de zuidkust. Het noordoosten wordt blootgesteld aan de overheersende noordwestelijke wind en de westkant van de Spaanse eilandengroep heeft regelmatig te maken met de warme, droge wind van het tegenoverliggende Afrikaanse continent. Vanwege het buitengewone klimaat met de vele zonuren, verkoelende zeebries, het warme water en het natuurlijke vulkanisch landschap, zijn de Canarische Eilanden bij reizigers van over de hele wereld zeer geliefd.

Klimaat Canarische Eilanden in de wintermaanden

Zonder enige twijfel zijn de Canarische Eilanden de beste winterzonbestemming van Europa. Vanwege de ligging ten westen van het Marokaanse vasteland zijn de winters hier milder dan in de rest van Europa en is het een groot deel van de winter heerlijk vertoeven op de eilanden. Van november tot maart zijn de temperaturen slechts een paar graden koeler en is het nog steeds aangenaam warm. Niet zo gek dus dat de winter een van de drukste seizoenen is. Het kan voorkomen dat het weer wordt verstoord door de invloed van een Atlantische depressie met neerslag en wind als gevolg. Over het algemeen heeft het noordoosten van de eilanden meer last van neerslag terwijl het zuiden droog en zonnig weer houdt.

Beste reistijd Canarische Eilanden

Wat is de beste reistijd om een vakantie naar de Canarische Eilanden te boeken?

De Canarische Eilanden liggen in de Atlantische Oceaan, tegenover het zuiden van het Spaanse vasteland en dicht bij de westkust van Noord-Afrika. Door de zuidelijke ligging, op dezelfde breedtegraad als de Sahara, is het in de wintermaanden veel warmer dan op het vasteland van Spanje. In de zomerperiode zijn de eilanden meestal koeler met aangename temperaturen rond de 24 graden en gemiddeld 8 tot 9 uur zon en weinig tot geen regen. Hiermee behoort het klimaat van de Canarische Eilanden tot de beste van de wereld en kun je het gehele jaar door genieten van een heerlijke vakantie.

klimaat-canarische-eilanden

Gemiddelde temperatuur Gran Canaria:

Gemiddelde temperatuur Fuerteventura:

Gemiddelde temperatuur Tenerife: