Klimaat en temperatuur aan de Algarve - Wat is de beste reistijd?

Klimaat en temperatuur aan de Algarve - Wat is de beste reistijd?

Klimaat & temperatuur Algarve

Ga je op vakantie naar de Portugese kuststreek Algarve, dan wil je natuurlijk graag weten wat voor weer je er kunt aantreffen. Met een heerlijk mediterraan klimaat en jaarlijks maar liefst 300 dagen zon en nagenoeg geen regen, is de Algarve een van de populaire vakantiebestemmingen in Europa. Door de invloed van de Atlantische Oceaan zijn de wintermaanden koel, maar nooit echt koud en de zomermaanden warm, zonder extreem heet te worden. In de onderstaande grafieken zie je in één oogopslag het weer van de Algarve: de gemiddelde temperatuur, het aantal zonuren, de gemiddelde zeetemperatuur en eventuele neerslag. Met deze informatie heb je meteen een duidelijk beeld wat de beste maanden zijn voor je zonvakantie aan de zuidkust van Portugal.

Klimaat Algarve in de zomermaanden

De lente is een geweldige tijd om de Algarve te bezoeken. De temperaturen zijn vrij constant: in vergelijking met het noorden van Portugal heeft de Algarve het hele jaar door een warm klimaat. De bergen beschermen de zuidelijke kuststrook namelijk tegen de koele en regenachtige noordenwind. De avonden zijn nog frisjes, dus neem een trui of jas mee als je eropuit gaat. Naarmate de zomer dichterbij komt, stijgen de temperaturen en het aantal zonuren. Van juni tot september kun je genieten van lange dagen vol zonneschijn. De gemiddelde temperatuur bereikt in de maand juli een piek van 33 graden, terwijl het kwik in september iets terugzakt tot 29 graden. Een zeebries zorgt voor de nodige verkoeling. Waait de sirocco wind afkomstig uit de Afrikaanse Sahara, dan kun je rekenen op extreme hitte, droogte en een landschap bedekt met een fijn zandlaagje. Gedurende het zomerseizoen valt er weinig neerslag. Er kan wel af en toe een onweersbui vallen.

Klimaat Algarve in de wintermaanden

De maanden oktober en november zijn nog warm met een gemiddelde temperatuur van 25 graden in oktober en 20 graden in november. Prima maanden om de Algarve met een bezoekje te vereren. Hoewel de temperaturen in deze tijd van het jaar een daling inzetten, begint de vochtigheid geleidelijk te stijgen. Van december tot februari is het nog steeds mild met een gemiddelde temperatuur van 17 graden. Op de dagen dat de zon fel schijnt kan het kwik zelfs richting de 20 graden kruipen. Aangename temperaturen voor een winterzonvakantie. Meer landinwaarts is het tijdens de wintermaanden over het algemeen iets kouder vanwege de hogere ligging, terwijl het hier in de zomermaanden juist warmer aanvoelt omdat de zeewind ontbreekt. De winter staat ook voor neerslag. Dit zijn meestal korte (onweers)buien die niet lang duren.

klimaat-algarve

Gemiddelde temperatuur Algarve:

Max temp. Min temp.
Temperatuur Algarve januari 16 6
Temperatuur Algarve februari 18 7
Temperatuur Algarve maart 21 9
Temperatuur Algarve april 23 11
Temperatuur Algarve mei 25 14
Temperatuur Algarve juni 28 17
Temperatuur Algarve juli 33 19
Temperatuur Algarve augustus 32 19
Temperatuur Algarve september 29 17
Temperatuur Algarve oktober 25 14
Temperatuur Algarve november 20 11
Temperatuur Algarve december 17 9

Gemiddelde regenval Algarve:

Zonuren:

Zonuren p.d. Neerslag p.m.
Klimaat Algarve januari 5 uur 85 mm
Klimaat Algarve februari 6 uur 25 mm
Klimaat Algarve maart 7 uur 40 mm
Klimaat Algarve april 9 uur 38 mm
Klimaat Algarve mei 12 uur 32 mm
Klimaat Algarve juni 12 uur 11 mm
Klimaat Algarve juli 12 uur 5 mm
Klimaat Algarve augustus 12 uur 1 mm
Klimaat Algarve september 9 uur 58 mm
Klimaat Algarve oktober 7 uur 57 mm
Klimaat Algarve november 6 uur 72 mm
Klimaat Algarve december 5 uur 117 mm

Gemiddelde zeetemperatuur:

Beste reistijd Algarve

Wat is de beste reistijd om een vakantie naar de Algarve te boeken?

Juli is de warmste maand aan de Algarve met een gemiddelde temperatuur van 33 graden. De koudste maand is januari met 18 graden. Juli en augustus winnen het wat betreft de meest gemiddelde zonuren per dag. Dat zijn er maar liefst 12. December is de maand met de meeste neerslag. Gemiddeld valt er zo’n 117 millimeter. Een duik in zee kun je het beste in augustus en september doen, wanneer het zeewater een gemiddelde temperatuur van 21 graden heeft.

We hebben de uitkomsten van de bovenstaande grafieken nog even kort voor je op een rijtje gezet.

  • Warmste maand: juli
  • Minste neerslag en meeste zonuren, dus perfect strandweer: augustus
  • Hoogste gemiddelde dagtemperatuur: juli
  • Laagste gemiddelde dagtemperatuur en koelste maand: januari
  • Meeste neerslag: december
  • Minste neerslag en droogste maand, dus beste reistijd voor een zonovergoten vakantie: augustus