Klimaat en temperatuur op Aruba - Wat is de beste reistijd?

Klimaat en temperatuur op Aruba - Wat is de beste reistijd?

Wanneer je op vakantie naar Aruba gaat, wil je natuurlijk dat het lekker weer is. Handig dus om van te voren te weten welke periode het meest geschikt is voor een vakantie naar dit tropische eiland. In de onderstaande grafieken zie je in één oogopslag het weer van Aruba: de gemiddelde temperatuur, het aantal zonuren, de gemiddelde zeetemperatuur en eventuele neerslag. Met deze informatie heb je meteen een duidelijk beeld wat de beste maanden zijn voor je zonvakantie op Aruba.

Klimaat Aruba in de zomermaanden

Aruba is een klein tropisch eiland in de Caraïben en wordt gekenmerkt door hoge temperaturen het hele jaar door. De eeuwige zomer wordt aangevuld met een korte regenachtige periode. De lichte winden en de lagere regenniveaus vergeleken met de andere Antilliaanse eilanden zijn te wijden aan de platte topografie van het eiland en de nabijheid van de omliggende, beschermde kust van Zuid-Amerika. Er zijn enkele variaties in de klimatologische omstandigheden op het eiland. De windkant van het eiland is het noorden, daar vind je een onbetwiste zee. Dit staat in contrast met de zuid- en westkusten waar de zichtbaarheid tot bijna honderd meter reikt. Het binnenland van Aruba is redelijk droog met zandduinen en woestijnachtige vlakten met cactussen terwijl de kuststreken worden bekleed door wuivende palmbomen. De constante wind en lage regenval maken het een topbestemming voor een zonvakantie in zowel de zomer als winter.

April is de eenzame lentemaand, de aanloop naar de zomer. De zeetemperatuur behaalt al temperaturen van 27 graden en de dagelijkse gemiddelde temperatuur van 28 graden kan soms al oplopen tot 30 graden. Met een regenval van maximaal 10 millimeter schijnt de zon ononderbroken. Door het heerlijke klimaat is het in de zomermaanden, mei t/m oktober, een stabiele 29 graden. Er is geen hevige regenval tot september. September zelf heeft gemiddeld 50 millimeter regen en oktober zo’n 80. Dit is dan ook de start van de regenachtige periode met maximaal 8 regenachtige dagen per maand. Het zeewater is geschikt om de hele zomer te zwemmen. Het start met 28 graden in mei en loopt op tot 29 graden in september.

Klimaat Aruba in de wintermaanden

Aruba kent geen herfst. Door de komst van het regenseizoen is er een plotselinge verschuiving van zomer naar winter. Deze verschuiving is dan wel abrupt, maar zeker niet dramatisch aangezien er weinig variatie in temperatuur is gedurende het hele jaar. Terwijl de regenbuien zwaar kunnen zijn, veranderen ze zelden in hevige stormen. Het eiland wordt meestal getrakteerd op één onweersbui per zomermaand. Aruba ligt net buiten het gebruikelijke pad van orkanen. De wintermaanden zijn dan ook ideaal om de barre Nederlandse maanden te ontlopen. November start met een gemiddelde temperatuur van 28 graden en daalt in december en januari naar 27 graden. De warmste maanden in de winter zijn november, februari en maart met soms temperaturen van 30 graden, en 24 graden als minimum in januari.

In februari en maart is het zeewater op zijn koudst met 26 graden. Echte watersportliefhebbers moeten van januari tot en met maart op Aruba zijn, want dan is de wind het hardst. November heeft ongeveer 90 millimeter regen en wordt gevolgd door 80 in december, 60 in januari, 40 in februari en slechts 10 in maart.

klimaat-aruba

Gemiddelde temperatuur Aruba

Max temp. Min temp.
Temperatuur Aruba januari 29 24
Temperatuur Aruba februari 30 25
Temperatuur Aruba maart 30 25
Temperatuur Aruba april 30 26
Temperatuur Aruba mei 31 26
Temperatuur Aruba juni 31 26
Temperatuur Aruba juli 31 26
Temperatuur Aruba augustus 31 26
Temperatuur Aruba september 31 26
Temperatuur Aruba oktober 31 26
Temperatuur Aruba november 30 26
Temperatuur Aruba december 29 25

Gemiddelde regenval Aruba:

Zonuren:

Zonuren p.d. Neerslag p.m.
Klimaat Aruba januari 8 uur 60 mm
Klimaat Aruba februari 8 uur 40 mm
Klimaat Aruba maart 8 uur 10 mm
Klimaat Aruba april 8 uur 10 mm
Klimaat Aruba mei 8 uur 20 mm
Klimaat Aruba juni 9 uur 10 mm
Klimaat Aruba juli 10 uur 20 mm
Klimaat Aruba augustus 9 uur 10 mm
Klimaat Aruba september 9 uur 50 mm
Klimaat Aruba oktober 8 uur 80 mm
Klimaat Aruba november 8 uur 90 mm
Klimaat Aruba december 7 uur 80 mm

Gemiddelde zeetemperatuur:

Beste reistijd Aruba

Wat is de beste reistijd om een vakantie naar tropisch Aruba te boeken?

Aruba is dé winterzonbestemming voor menigeen. Jaarrond zie je op Aruba niet minder dan 8 uur zonneschijn per dag, ook in de wintermaanden dus! Ondanks dat het eiland het gehele jaar een vrij constante temperatuur kent, zijn er ook iets warmere periodes.

Van mei t/m oktober is het gemiddeld 29 graden, terwijl de laagste gemiddelde temperatuur 27 graden is in januari. De zeetemperatuur ligt op zo’n 27 tot 29 graden deze periode. De regenval start met maximaal 10 millimeter in mei tot hoogstens 80 millimeter in oktober.

Ook de wintermaanden zijn goed uit te houden met gemiddeld 27/28 graden en een warme zee van 26/27 graden. Zie je het al voor je, hartje winter lekker snorkelen in zee? Het regenseizoen start in oktober, maar kent niet meer dan 8 dagen regenachtige dagen per maand. Dus een vakantie met alleen maar regen kan eigenlijk niet voorkomen!

We hebben de uitkomsten van de bovenstaande grafieken nog even voor je op een rijtje gezet.

  • Warmste maanden: mei t/m oktober
  • Minste neerslag en meeste zonuren, dus perfect strandweer: augustus
  • Hoogste gemiddelde dagtemperatuur: mei t/m oktober
  • Laagste gemiddelde dagtemperatuur en koelste maanden: januari en december
  • Meeste neerslag: november
  • Minste neerslag en droogste maand, dus beste reistijd voor een zonovergoten vakantie: maart, april, juni en augustus