Wandelen op Tenerife – Wat zijn de mooiste wandelroutes op Tenerife

Tenerife staat bekend als een van de populairste eilanden van de Canarische Eilanden. Ongetwijfeld door de ‘eeuwige lente’ die je hier hebt. Het hele jaar door kun je genieten van een heerlijk klimaat. Je kunt natuurlijk naar Tenerife op vakantie gaan om hele dagen op het strand te bakken of te shoppen in bijvoorbeeld de hoofdstad Santa Cruz de Tenerife. Maar wat veel mensen niet weten, is dat je er ook mooie wandelingen kunt maken. Tenerife beschikt over een prachtig nationaal park, waar tevens de hoogste berg van heel Spanje staat, namelijk El Teide (3.718 meter hoog). Maar ook buiten het park is het prachtig wandelen door diepe kloven en weelderige bossen. Ben je al benieuwd naar de diverse wandelroutes op Tenerife?

Wandelen op Tenerife is jezelf in een andere wereld wanen. Nationaal park El Teide, naar de gelijknamige berg, is een hele beleving op zich. ‘Las Cañadas del Teide’ zoals het populaire gebied ook wel heet, heeft een bijzonder uiterlijk. Het maanlandschap is behoorlijk grillig en erg indrukwekkend. De berg El Teide is eigenlijk een vulkaan en qua grootte de derde vulkaan op aarde. Hij is niet meer werkend, maar zijn as heeft er in het verleden voor gezorgd dat het eiland eruit ziet zoals nu, met bijzondere planten die nergens anders voorkomen. Op de berg heb je een prachtig uitzicht over het eiland en de Atlantische Oceaan. El Teide zorgt ervoor dat er zowel in het noorden als het zuiden van het eiland een ander klimaat heerst. De noordoostpassaatwind duwt de vochtige lucht gedurende het hele jaar tegen de noordflank van de vulkaan, waardoor er veel meer bewolking hangt en het er vaker regent dan op de rest van het eiland. De berg kan zelfs besneeuwd zijn en erg koud.
Tenerife
Het zuiden is daarentegen weer heel droog. Voor de toeristen die een strandvakantie wensen, is dat dan ook een populair gebied. Qua natuur is het ook een wereld van verschil. Waar het in het noorden door de vele regenval juist groen is, met een variatie aan planten en bloemen, is het zuiden juist erg gebouwd op het toerisme. Wandelen op Tenerife kun je dan ook het beste in het noorden van het eiland.
Over het algemeen is Tenerife op te delen in 4 mooie wandelgebieden, ieder van een verschillende grootte met diverse wandelroutes. Het Anaga-gebergte in het noordoosten, de noordkust rondom Puerto de la Cruz, het Teno-gebergte in het westen en de hierboven al besproken Las Cañadas del Teide. De overige wandelgebieden zullen we nog nader toelichten.
Anaga gebergte

Het Anaga gebergte

Het Anaga gebergte ligt noordoostelijk op het eiland, vlak bij de haven- en hoofdstad Santa Cruz de Tenerife en is eigenlijk een uitstulping van Tenerife. Hierdoor wordt het Anaga gebergte ook wel het schiereiland genoemd. Hier zijn binnen een straal van een half uur rijden van elkaar, 12 mooie wandelroutes te vinden. Die leiden je door soms moeilijk bereikbare maar daardoor zeer pittoreske dorpjes, waar het massatoerisme ver te zoeken is. De lokale bevolking leeft van de bananen-, mango- en avocadoteelt. De natuur is weelderig en ruig, brengt je langs steile kliffen en dichtbegroeide bossen.
La Orotava Tenerife

Noordoostkust bij Puerto de la Cruz

In het noorden van het eiland ligt het natste gedeelte. Hier valt relatief gezien de meeste neerslag. Dat maakt dat de bodem enorm vruchtbaar is, je zult dan ook een wisselend landschap zien. Van geurig ruikende naaldboombossen tot bananenplantages en boeren die met veel passie en liefde de wijnranken bijhouden. Laat je echter niet afleiden door al het moois, want het kan er verraderlijk mistig zijn en de wandelpaden steil en lang. Wil je een leuk dorpje bezichtigen? Wandel dan eens door bijvoorbeeld La Orotava, slechts 5 kilometer ten zuiden van Puerto de la Cruz. Een plaatsje met schitterende pleinen, oude huizen en statige palmbomen.
Teno gebergte

Het Teno gebergte

Het ruige Teno gebergte staat bekend om zijn onherbergzame gebied, maar is tevens een van de mooiste plekken van het eiland om een wandeling te maken. Namelijk naar de Masca kloof met het gelijknamige dorpje. Vanuit hier kun je naar de kust lopen en met de boot verder naar Los Gigantes. Houd er rekening mee dat deze route alleen voor ervaren wandelaars is, want de weg is steil en de kliffen zijn hoog.
Wandelen Tenerife
Wandelen op Tenerife is een bijzondere ervaring. De wisselende landschappen maken de wandelroutes op Tenerife zeer interessant. Van een maanlandschap op de hoogste berg El Teide, tot een wandelroute voor gevorderden naar de Masca kloof. Ze hebben alle gemeen dat je prachtige ervaringen opdoet en de natuur op een andere manier leert kennen. Boek snel je actieve vakantie en ga wandelen op Tenerife!

Vertel anderen over dit artikel!
Avatar foto

Redactie