Wat is het verschil tussen halfpension en volpension?

Wanneer je op zoek gaat naar een geschikte vakantie komt altijd weer de vraag: welke verzorging wil ik dit keer? Logies, halfpension, volpension of All Inclusive. Het is een lastige keuze en zeker als je niet precies weet wat het allemaal inhoudt. Wij verduidelijken de verzorgingen die in de hotels gehanteerd worden graag voor je. Want wat is nu eigenlijk het verschil tussen halfpension en volpension?

Verschil tussen halfpension en volpension

Halfpension en volpension hebben beide te maken met de verzorging in een hotel. Je maakt hier naast je overnachting ook gebruik van de maaltijden. Het verschil tussen halfpension en volpension is makkelijk uit te leggen. Waar je bij halfpension geniet van ontbijt en diner, krijg je bij volpension ontbijt, lunch en diner. Zowel bij half- als volpension zijn snacks en drankjes niet inbegrepen. Natuurlijk kun je dit wel bestellen bij een van de obers. Zij zetten het vaak op de rekening zodat je bij het uitchecken alles in één keer kunt betalen.

Tapas

Alle verzorgingen op een rij

Naast halfpension en volpension kent de hotellerie nog een aantal andere verzorgingen die je vast voorbij hebt zien komen tijdens het zoeken naar de geschikte vakantie. Weet jij wat alles inhoudt?

Wat is logies?
Logies is de ‘kaalste’ in het rijtje van verzorgingen. Wanneer je een vakantie op basis van logies boekt, boek je alleen de overnachtingen. Je heb dus alleen een kamer tot je beschikking. Maaltijden en drankjes nuttig je buiten de accommodatie. Sommige hotels beschikken wel over een bar en/of restaurant waar je wat kunt eten, maar er zijn ook veel accommodaties die juist daarom nabij restaurants liggen.

Wat is logies en ontbijt?
Wil je ’s morgens rustig wakker worden en niet op zoek naar een eettentje voor je ontbijt? Dan is logies en ontbijt aan te raden. Hierbij zit naast je overnachtingen ook het dagelijkse ontbijt inbegrepen. Dit is wel op gezette tijden, dus uitslapen tot het begin van de middag zit er niet in.

Wat is halfpension?
Als je zeker wilt zijn van een ontbijt en diner dan kies je voor halfpension. Overdag kun je van alles ondernemen, maar het ontbijt en diner staan elke dag voor je klaar. De drankjes zijn exclusief.

Buffet

Wat is volpension?
Volpension is een verzorging waarbij alle hoofdmaaltijden zijn inbegrepen. ’s Morgens een ontbijtje, ’s middags een uitgebreide lunch en ’s avonds een diner. Het ene hotel heeft het diner in buffetvorm terwijl het andere hotel à-la-carte hanteert. Ook hier zijn geen drankjes inbegrepen.

Wat is All Inclusive?
Na half- en volpension volgt All Inclusive. Waar volpension bestaat uit ontbijt, lunch en diner, heb je bij een All Inclusive verblijf ontbijt, lunch, diner en (middernacht)snacks als maaltijden. Daarnaast zijn ook de door het hotel geselecteerde (non-)alcoholische dranken inbegrepen. Denk aan frisdrank, water, koffie, thee en de lokale alcoholische drankjes. Aan het einde van de dag staat er koffie/thee met koekjes en/of cake klaar. Je hoeft voor je eten en drinken dus het hotelterrein niet af, want alles is binnen de poorten te vinden. Heerlijk als je op vakantie gewoon wilt relaxen in plaats van omgeving bekijken.

Wat is Ultra All Inclusive?
De meest luxe verzorgingsvorm is Ultra All Inclusive. De naam zegt het eigenlijk al: het is de meest uitgebreide versie van All Inclusive. Naast alle maaltijden, snacks en (non-)alcoholische dranken zijn hierbij ook vaak cocktails, importdrankjes, ijsjes en diners bij de à-la-carterestaurants inbegrepen. Sommige hotels hanteren bij (Ultra) All Inclusive ook een 24-uursservice waarbij je dus op ieder moment van de dag kunt eten of drinken. Alles weten over het verschil tussen All Inclusive en Ultra All Inclusive, klik dan hier.

Meloenenbuffet

Voor- en nadelen halfpension en volpension

Halfpension en volpension kennen, net zoals de andere verzorgingen, zo hun voor- en nadelen. We hebben ze hieronder voor je op een rijtje gezet.

Voordelen

  • Halfpension is ideaal als je graag wat van de omgeving wilt ontdekken en dus niet de hele dag in het hotel verblijft. Zo kun je de dag goed starten met een lekker ontbijtje en weet je dat je ’s avonds in de accommodatie terecht kan voor het diner.
  • De maaltijden zijn (vaak) in buffetvorm. Je kunt dus zo vaak opscheppen als je zelf wilt!
  • Omdat de maaltijden al bij je verblijf zijn inbegrepen, hoef je geen extra geld op bestemming uit te geven. Alleen voor je lunch (bij halfpension) en je drankjes.

Nadelen

  • De drankjes en snacks zijn niet inbegrepen en moet je nog apart betalen.
  • Alle maaltijden worden op vaste tijden geserveerd waardoor je wel aan een bepaald ritme vastzit.
  • Als je om welke reden ook de maaltijd niet kan nuttigen, krijg je geen geld terug. Dit zit namelijk bij je reissom inbegrepen. Hotels kennen geen coulanceregel qua restitutie.

Griekse salade

Hotels

Corendon biedt hotels aan in alle categorieën. Zo staat Turkije bekend om de goede (Ultra) All Inclusive resorts en kun je in Macedonië juist lekker voordelig buiten de deur eten door de verzorging op basis van logies of logies en ontbijt. Of je nu naar Spanje, Italië, Bali, de ABC-eilanden of Thailand gaat, op elke bestemming kun je kiezen uit diverse verzorgingen. Zo heb je een reis die precies past bij jou en je reisgenoten.

Check snel het aanbod op onze website en ga op zoek naar de beste verzorging voor jou!

Vertel anderen over dit artikel!
Avatar foto

Redactie