Welk Canarisch Eiland is het warmst in de winter?

Zodra de dagen in Nederland korter en kouder worden, verlangen velen naar een warme, zonovergoten vakantiebestemming. Even opwarmen zodat de gure winter makkelijker te overbruggen is. Gelukkig betekent de winter niet direct dat het in heel Europa koud en donker is. Dicht bij de westkust van Noord-Afrika vind je namelijk de Canarische Eilanden, dé perfecte winterzonbestemming! Tijd dus om je vakantie aan te vragen. Maar nu is de vraag: welk Canarisch eiland is het warmst in de winter?

Warmste Canarische Eilanden

De Canarische Eilanden liggen in de Atlantische Oceaan én op dezelfde hoogte als de Sahara. Hierdoor is het hier in de winter een stuk warmer is dan op het Spaanse vasteland. Het subtropische klimaat zorgt voor mildere winters. Niet gek dat dat dan ook precies het hoogseizoen is. Maar je kunt eigenlijk het hele jaar door op vakantie naar deze eilandengroep.

Door het aangename klimaat is het moeilijk te bepalen welk Canarisch eiland het warmst is. Toch zitten er wat verschillen tussen de eilanden. Zo valt de minste regen op Lanzarote en Fuerteventura en kan het weer in het noorden en zuiden van de eilanden nog behoorlijk variëren.

Fuerteventura in de winter: 22°C ☀️

Fuerteventura in de winter, heerlijk warm

Fuerteventura, wat letterlijk ‘sterke wind’ betekent, is het zonnigste eiland van Islas Canarias. In uitzonderlijke gevallen komt de temperatuur onder de 20 graden uit. Ondanks dat doet het eiland zijn naam eer aan, want er waait een constante wind. Het staat niet voor niets bekend als hét surf- en kiteparadijs van de Canarische Eilanden. De kilometerslange stranden, goede wind en prachtige golven maken dat je hier op elk niveau kunt surfen en kiten. Ook in de winter. Een extra pluspunt is de 6 tot 7 uur zon per dag in de winter, zo kun je extra lang genieten van al het moois dat Fuerteventura te bieden heeft.

Lanzarote in de winter: 22°C ☀️

Heerlijk strand op Lanzarote in de winter

Lanzarote ligt ideaal in de warme luchtstroom die van het Noord-Afrikaanse vasteland wordt aangevoerd. Het is hier dus het hele jaar door perfect vakantie vieren. Het is dan ook een van de warmste Canarische Eilanden. Net zoals op Fuerteventura, komt ook hier de temperatuur vrijwel nooit onder de 20 graden. En met de wind erbij is het eigenlijk nooit te heet. Door de 330 dagen zon per jaar is het dus ook in de winter genieten op Lanzarote. Je kijkt je ogen hier uit door het contrast van zwarte lavalandschappen met spectaculaire stranden en een verdwaalde palmboom. De bekende kunstenaar en architect César Manrique heeft zijn stempel gedrukt op het eiland met onder andere de grot Jameos del Agua.

Gran Canaria in de winter: 21°C ☀️

Haven op Gran Canaria

Net zoals Tenerife is ook Gran Canaria opgedeeld in een koeler noorden en een warmer zuiden. Maar met ruim 320 dagen per jaar zon is dit eiland de meest populaire winterzonbestemming onder Nederlanders. Per dag geniet je van zo’n 7 à 8 zonuren en door de minimale temperatuur van 20 graden is het hier eigenlijk altijd lente. Er is een minimale neerslagkans, maar mocht er toch een regenbui vallen, dan schijnt de zon daarna gelukkig snel weer. Ervaar de gezellige drukte in het zuiden en bewonder het duinlandschap van Maspalomas of verken het bergachtige binnenland vol met vruchtbare bananenplantages en wijngaarden.

Tenerife in de winter: 20,5°C ☀️

Het heerlijk warme Tenerife in de winter

Het grootste eiland van de Canarische eilandengroep is Tenerife. Hier ervaar je flinke klimaatverschillen tussen het noorden en het zuiden. Waar het noorden vochtig en koel is, is het zuiden veel droger en zonniger. In het noorden hangt vrij vaak bewolking en is de temperatuur lager dan in het zuiden. Maar ondanks deze verschillen is het een heerlijke winterzonbestemming. Dus wil je weg uit ons kikkerland, dan kun je zeker naar Tenerife! Want in de winter lopen de temperaturen op tot 20 tot 25 graden en geniet je van 6 tot 7 zonuren per dag. De perfecte reistijd om met vakantie te gaan. Ga je voor het groene noorden met vruchtbare valleien, palm- en citrusbomen en de hoogste Spaanse berg Pico del Teide of het zonnige zuiden met brede zandstranden en genoeg vertier voor jong en oud?

Samenvattend: Wat zijn de warmste Canarische eilanden?

Dat de Canarische Eilanden perfecte winterzoneilanden zijn, is duidelijk. Maar welk Canarisch eiland is het warmst in de winter? Eigenlijk kun je het hele jaar door naar zowel Fuerteventura, Lanzarote, Tenerife als Gran Canaria. Vooral op de laatste twee eilanden is het verstandig om te kiezen voor het zuidelijke gedeelte, zodat je geniet van hogere temperaturen en minder neerslag. Bekijk hieronder een overzicht van de warmste Canarische Eilanden.

Canarisch EilandMax. TemperatuurZonuren per dagZeetemperatuurRegenval gemiddeld per maand (mm)
Fuerteventura22°C7 uur19°C17 mm
Lanzarote22°C7 uur19°C19 mm
Gran Canaria21°C7 uur19°C23 mm
Tenerife20,5°C7 uur19°C45 mm
Vertel anderen over dit artikel!
Auteur: Ivo de Zorzi

Ivo de Zorzi

Als SEO-specialist bij Corendon is het mijn dagelijkse taak is om zoekmachines te temmen en websites te laten stralen. Maar als ik niet bezig ben met het onderzoeken van de beste zoekwoorden, ben ik op ontdekkingstocht naar de mooiste en zonnigste vakantiebestemmingen.