Snorkelen op Tenerife

Tenerife is een schitterend eiland met een landschap vol contrasten. Zo is het groene noorden één grote tuin met vruchtbare valleien en ontelbare palm- en citrusbomen. En de Pico del Teide, de hoogste berg van Spanje, een fascinerende omgeving met lavavelden, rotsformaties en spectaculaire vergezichten. In het zuiden vind je brede zandstranden voor dagen vol zon, zee en vertier. Dit gedeelte van het eiland is ook meteen een van de prima locaties om te genieten van de mooie onderwaterwereld rondom Tenerife. Niet voor niets vind je hier een aantal populaire snorkelplekken. Met een beetje geluk kun je hier zelfs heuse zeeschildpadden spotten!  

Optimale omstandigheden

Vooral het zuiden van Tenerife heeft de perfecte omstandigheden om te snorkelen. Denk: warm en zonnig klimaat, veilige stranden en een relatief rustige zee. Er is altijd wel een plek waar de zee wat rustiger is waardoor je zonder het problemen het water in en uit kunt gaan. Ook de gemiddelde watertemperatuur op Tenerife van zo’n 23 graden werkt mee aan de ideale snorkelomstandigheden. In de winter kun je altijd nog rekenen op een zeetemperatuur tussen de 17 en 20 graden. Iets frisser, maar nog steeds prima om de onderwaterwereld te ontdekken. Je kunt met name aan de zuidkust onder ideale omstandigheden het hele jaar door snorkelen op Tenerife. In het noorden heb je met minder gunstige weersomstandigheden te maken. Hier waait vaak een stevige wind en word je tijdens het snorkelen gehinderd door hoge golven en sterke stromingen.

Gevarieerd zeeleven

Het eiland Tenerife is gevormd door vulkaanuitbarstingen wat ook onder water voor een uniek landschap zorgt met grotten en een gevarieerd zeeleven. Zo vind je er onder andere anemonen, roggen, zeeslakken, schildpadden, krabben, octopussen, verschillende soorten kwallen, zeesponzen en vele soorten vissen die in subtropische klimaten voorkomen. Zet je snorkel op en zwem door een decor van grotten, rotsen en natuurlijk gevormde bogen terwijl visjes verschrikt langs je duikbril schieten. Ook fijn: doordat er weinig plankton in het water zit, heb je meestal helder, dus behoorlijk ver zicht.

Waar snorkelen op Tenerife?

Je kunt bijna overal wel snorkelen op Tenerife. Toch zijn er altijd een aantal favo spots te vinden waar je heen moet voor de beste snorkelavonturen.
Montana Amarilla
In het zuiden van het eiland is Montana Amarilla een geweldige plek om te snorkelen. Het ligt in een beschermd marinereservaat en heeft dankzij de vulkanische riffen een mooi en gevarieerd onderwaterlandschap. In het rotsachtige gebied komen octopussen, murenes en trompetvissen voor. In de zandbodem voelen zandalen en roggen zich prima thuis.
Alcala
Uiteraard wil je tijdens je onderwateravontuur een glimp opvangen van een zeeschildpad. Wist je trouwens dat er maar liefst 5 verschillende soorten schildpadden voorkomen op Tenerife? De meeste kans om er eentje tegen te komen is bij Los Gigantes in het westen van Tenerife. Dit strand ligt ongeveer 100 meter van het dorpje Alcala en is een bekende snorkelplek op Tenerife.
Abades
Nog zo’n heerlijke plek om te snorkelen en eveneens gelegen in een beschermd marinereservaat is Abades. Sterker nog, dit is zelfs één van de beste snorkelplekken met een ondiep rif met zeer helder water en duizenden vissen op zes meter diepte. Met een beetje geluk ontdek je hier murenes en octopussen.

Snorkelen op Tenerife? Wij zeggen: zeker doen! Weet jij al welk van de drie snorkelspots je gaat bezoeken tijdens je vakantie? Bekijk hier ons aanbod voor een vakantie naar snorkelparadijs Tenerife.

Vertel anderen over dit artikel!
Avatar foto

Redactie