Het ideale vakantieklimaat van Nederlanders

Het ideale vakantieklimaat van Nederlanders

De meesten van ons hebben hun zomervakantie al maanden geleden geboekt en kijken al weken reikhalzend uit naar de vertrekdatum. We hopen op een ontspannende en onvergetelijke tijd met heerlijk weer. Corendon vroeg zich af: Wat vindt Nederland eigenlijk goed vakantieweer? Wij namen dit onder de loep en onderzochten onder andere de favoriete temperatuur en hoe Nederlandse ouders rekening houden met het weer wanneer we een vakantie boeken met (jonge) kinderen.

In totaal deden 1236 respondenten mee aan het onderzoek over hun voorkeuren wanneer het gaat om vakantie en klimaat. De resultaten van dit onderzoek kun je hieronder lezen.

Bijna zeven op tien Nederlanders vinden regen op vakantiebestemming geen probleem

Gemiddeld 45,5% is het oneens met de stelling die beweert dat regen, die twee of meer dagen aanhoudt, hun vakantie zou verpesten. Nog eens 23,9% zegt dat regenval op hun vakantiebestemming hen helemaal niet uitmaakt. Slechts 30,7% zou de vakantie wel als mislukt bestempelen.

"Ik vind mijn vakantie niet geslaagd wanneer het twee of meer dagen regent op de bestemming"

Vakantieklimaat 1

Wanneer we kijken naar de wensen van de verschillende provincies, zijn het vooral Drenthe (42,9%), Zeeland (34,5%) en Noord-Brabant (33,5%) die meerdere dagen regen wel als een domper op hun vakantie zouden zien. Bewolking maakt de gemiddelde Nederlander dan weer veel minder uit. Twee of meer dagen bewolking zou voor maar liefst 91,0% niet afdoen aan het vakantiegevoel. Slechts 9,0% zou de vakantie wel als mislukt zien bij een aantal dagen bewolking.

Ideale vakantietemperatuur: 26 tot 30 graden Celsius

Bijna 66,0% van de vakantieliefhebbers geeft aan het liefst op vakantie te gaan naar een land waar de temperatuur tussen 26 en 30 graden Celsius ligt.

Favoriete vakantietemperatuur

Vakantieklimaat 2

Opvallend is dat 0,8% een temperatuur tot maximaal 20 graden juist fijn vindt. Enkele inwoners van de provincies Gelderland, Noord-Brabant, Noord-Holland, Utrecht en Zuid-Holland merkte deze temperatuur aan als hun favoriet voor een vakantietemperatuur.

Vrouw denkt eerder dat kinderen zich vervelen bij slecht weer

Bij het uitkiezen van een vakantiebestemming houdt gemiddeld 13,5% van de ouders er rekening mee dat het klimaat niet te warm of benauwd is voor hun kind. Vier op tien ouders zegt dat ze denken dat hun kinderen zich sneller gaan vervelen bij slecht weer of een te koud klimaat. Het grootste deel (45,8%) zegt juist dat hun kinderen zich prima kunnen vermaken in elk klimaat.

Opvallend is dat vooral mannen denken dat de kinderen zich wel vermaken, wat het klimaat ook is. Vrouwen denken over het algemeen juist vaker dat hun kroost zich gaat vervelen bij slecht weer.

Vakantieklimaat 3

Als het alleen om henzelf zou gaan, zou bijna driekwart (73,7%) voornamelijk zekerheid willen hebben dat het klimaat van hun vakantiebestemming niet te koud of nat is. 14,6% houdt rekening met een niet te warm of benauwd klimaat. Zo’n 11,7% is flexibel en past de activiteiten aan op het klimaat op de bestemming.

Relaxvakantie is het meest populair

Vier op tien Nederlanders gaan het liefst op vakantie om ultiem te ontspannen (42,6%). Op plaats twee, met 20,1%, staat een ander soort vakantie (aangemerkt met anders, namelijk…), vaak gaat het dan om de afwisseling tussen ontspannen en activiteiten ondernemen zoals excursies snorkelen of duiken.

Beschrijving van ideale vakantie %
Een actieve vakantie met wandelingen of fietstochten 4,5
Een culturele vakantie met excursies en museumbezoeken 7,4
Een gezinsvakantie waar we veel activiteiten met de kinderen ondernemen 6,5
Een relaxvakantie waar ik zo min mogelijk hoef te ondernemen 42,6
Een romantische vakantie met mijn partner 15,0
Een shopvakantie waar we veel winkelcentra bezoeken 1,4
Een uitgaansvakantie met mijn vrienden 2,5
Anders, namelijk.. 20,1

Wanneer het regent op het vakantieadres, zou 40,3% de gemaakte plannen en excursies gewoon door laten gaan en zich erop kleden. Bijna de helft (47,2%) probeert er wel op uit te trekken, maar plant activiteiten, zo veel als mogelijk, in overdekte ruimten. Slechts 12,5% wijzigt alle plannen en blijft liever binnen in de accommodatie om te ontspannen, lezen of spelletjes spelen met het reisgezelschap.

Nederlanders pakken heel verschillend hun koffer in

Pak jij ook altijd je koffer helemaal vol voor het geval dat? Zo’n 18,9% van de Nederlanders heeft hetzelfde probleem en zeult altijd een overvolle koffer mee op vakantie. 36,3% controleert vooraf (online) de weersverwachtingen en past daar de inhoud van de koffer op aan. Nog eens 34,9% verwacht een bepaald klimaat en neemt geen specifieke maatregelen voor het inpakken van de koffer. 9,9% gaat er vanuit dat zij op de vakantiebestemming geschikte kleding kunnen komen wanneer het weer niet voldoet aan de verwachtingen.