Winterzonvakantie: Hoe noordelijker wij wonen, hoe liever wij overwinteren

Winterzonvakantie: Hoe noordelijker wij wonen, hoe liever wij overwinteren

Zonliefhebbers en koukleumen boeken in november tot maart het liefst een vakantie naar een zonovergoten land om te kunnen overwinteren. Daarom onderzocht Corendon wie de warme chocolademelk met slagroom voor de open haard maar al te graag inruilt voor een ijskoude cocktail aan het strand. Wat wij ontdekten? Provincies in het noorden van Nederland zouden het liefst de Nederlandse winter compleet overslaan en gaan overwinteren in een warm land.

Wil je meer weten over hoe Nederlanders het liefst hun wintervakantie doorbrengen? Lees hieronder verder over vakantie vieren tijdens de feestdagen en hoeveel Nederlanders dit jaar van plan zijn op winterzonvakantie te vertrekken.

Welke provincies slaan de winter in Nederland het liefst over en verblijven liever in een warm land?

Regio Provincie % Eens % Niet eens / niet oneens % Oneens
Noord Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Noord-Holland 64,3% 18,9% 16,8%
Midden Flevoland, Gelderland, Utrecht, Zuid-Holland 62,6% 22,0% 15,4%
Zuid Zeeland, Noord-Brabant, Limburg 63,7% 20,5% 15,8%

Ruim de helft van Nederland overweegt winterzonvakantie

Uit analyse blijkt dat ruim de helft van de Nederlanders aankomende wintermaanden een winterzonvakantie overweegt (61,1%). Sterker nog, nog eens 3,1% heeft deze vakantie al geboekt en ontvluchten de kou en slechte weer in Nederland.


Eén op de tien Nederlanders viert komende feestdagen in de zon

In de afgelopen jaren heeft 16,2% van de Nederlandse zonaanbidders de feestdagen wel eens doorgebracht op de zonbestemming. Het vaakst worden dan zowel de kerstdagen als oud & nieuw gevierd op de vakantiebestemming (7,7%).

Gemiddeld 10,4% van de respondenten viert tijdens wintermaanden van 2017 en 2018 de feestdagen op winterzonvakantie.

Viert u deze winter de feestdagen op uw winterzonbestemming? %
Ja, de jaarwisseling 2,2%
Ja de kerstdagen 4,2%
Ja, Kerstmis en oud & nieuw 4,0%
Nee 89,6%
Totaal 100%

Helft provincie Drenthe en Flevoland verkiest feestdagen op zonvakantie boven familie

Toen Corendon vroeg of Nederlanders Kerstmis liever doorbrengen op een zonnige bestemming dan met hun familie aan het kerstdiner, gaven maar liefst vier op de tien respondenten aan het hiermee eens te zijn. Over het algemeen genomen zeggen meer mannen (47,0%) dan vrouwen (39,8%) dat zij liever hun vakantie in de zon doorbrengen dan met familieleden.

“Ik breng liever mijn feestdagen door op een zonnige bestemming dan met mijn familie aan het kerstdiner”

De Drenten vieren kerstmis het allerliefst op een zonnige bestemming. Gemiddeld 53,0% van hen kiest liever voor een winterzonvakantie in een warm land dan een kerstdiner met de familie. De Utrechters kiezen opvallend veel vaker voor het familiediner dan de zonvakantie, 37,0% van de ondervraagden in deze provincie zegt juist liever aan het kerstdiner te zitten met hun familieleden.

Curaçao verreweg de meest populaire winterzonbestemming

De droomvakantie in de wintermaanden van de Nederlanders is met stipt Curaçao. Daarna vertrekken veel respondenten graag naar de Spaanse Costa of werden ander bestemmingen als favoriet benoemd, zoals: Tenerife, Californië, de Kaapverdische eilanden of de Canarische eilanden.

Wat is uw droombestemming voor een winterzonvakantie?

Ook gaf een deel van de respondenten aan dat het specifieke vakantieland voor hen niet zoveel uitmaakt, als de zon maar schijnt en het lekker warm is.

Overwinterende Nederlanders verkiezen temperaturen boven 26 graden

Ongeveer twee op de tien Nederlanders vinden de temperatuur niet zo belangrijk op hun winterzonbestemming, als de zon maar schijnt. Toch zegt maar een kleine groep temperaturen onder de 20 graden of juist boven de 30 graden fijn te vinden. Het de grootste groep zonaanbidders zou het liefst verblijven in temperaturen tussen de 26 en 30 graden (43,2%). Zij zijn bereid hier ook ver(der) voor te vliegen. Zo’n 41,0% van alle zonvakantiegangers zegt namelijk ook bereid te zijn meer dan zeven uur te vliegen naar hun zonbestemming.

Winterzonvakanties duren gemiddeld één tot twee weken

Ruim negen van de tien zonaanbidders gaan één tot twee weken op winterzonvakantie (91,2%). Toch zijn er ook vakantiegangers die langer genieten van goed weer in het buitenland. 3,5% van de Nederlandse zonliefhebbers genieten gemiddeld drie weken of langer van de zachte winterzon in het buitenland.