3x doen in Alaçati, Turkije

Een tijdje geleden verkende ik de bestemming Alaçati, de plaats in Turkije die al mijn verwachtingen overtrof. Het is een verborgen parel vlakbij Çesme, een rijzende ster aan de oostelijke Middellandse Zee. Je vindt er prachtige baaien, azuurblauwe zeeën vol surfers, rust, mooie natuur, overheerlijk eten, fantastische markten en pittoreske stadjes, en dat op drie uur vliegen. Alaçati blijkt een klein paradijs voor de levensgenieters. Ik deel mijn drie persoonlijke tips: 3x doen in Alaçati.

Geniet van de watersportactiviteiten

Het eerste dat me opvalt zijn alle surfers op het water. Het tweede dat me opvalt is de verkoelende bries. Ik zet een stap in de zee, met haar duizend tinten blauw, en ondanks dat het ontzettend warm is voelt het hier aangenaam. In deze omgeving waait het 300 dagen per jaar en daarom is het hier een paradijs voor watersportliefhebbers. Ik wil natuurlijk niet achterblijven. Ik ga windsurfen. Na een korte introductie op land ga ik met mijn eigen board het koele water in. Wat een fantastisch vrij gevoel geeft dit. Voelen waar de wind je naartoe blaast, razen over het glinsterende water en volop genieten van de zon. Een must do.

alacati watersport

Bezoek het stadje Alaçati

Wanneer je het goed doet, zoals ik, slaap je in het Premier Solto. Dit hotel ligt aan één van de prachtige baaien die de omgeving rijk is. Het is er fenomenaal mooi en straalt vooral veel rust uit. Hier mag ik vandaag simpelweg de hele dag een goed boek lezen. Hier mag ik gebruik maken van een massage in de spa van het hotel. Hier mag ik genieten van het overheerlijke Turkse eten. De wijn wordt aan tafel ingeschonken en een kok bereidt zalm op de barbecue. Ik loop langzaam door het resort. Het zwembad blinkt in de zon en een paar meter verderop hoor ik golven zachtjes rollen. Een pier strekt zich uit over de azuurblauwe zee. Het is hier stijlvol.

In de middag vertrek ik naar het stadje Alaçati en verbaas ik me over de bijzondere sfeer die hier hangt. Het is een historische stad met een stijlvol en artistiek tintje. Ik zie geplaveide straatjes vol design terrasstoelen, oosterse lampen en kussens en een hoog wine & dine gehalte. De lemen gebouwen stralen een rijke historie uit en in combinatie met de duizenden bloemen oogt het hier bijna Grieks. Nieuwe huizen bouwen is hier verboden. Dankzij deze regel is het ene restaurantje nog mooier dan het ander, wandel ik bijna kruipend door de lage poortjes een atelier binnen en sta ik soms minutenlang stil voor een bewerkte, blauw geschilderde deur. Charmant is het juiste woord. Het barst hier van de inspiratie. Je hoeft geen thuis te zijn om in mijn hart te wonen, en Alaçati heeft een plekje opgeëist.

alacati stad

Maak een road trip door de omgeving van Alaçati

Een road trip door de mooie omgeving is een echte aanrader. Ook ik stap in de auto bij een lokale gids en ben benieuwd wat de omgeving van Çesme te bieden heeft. Olijf- en vijgenbomen schieten langs en in de verte zie een herder met schapen in de heuvels. Onbekende geuren, indrukken en plaatsen maken reizen voor mij puur. De omgeving is rijk aan prachtige baaien, pittoreske dorpjes en een zee van bloemen. Alles is hier helder. Wit hout, knallend blauw, felroze bloemen. Ook Çesme blijkt een erg leuke stad te zijn. Op de terugweg stuit ik op een levendige markt. Elke zaterdag komen er boeren en handelaars uit alle hoeken van de regio Çesme naar Alaçati. Dit blijkt de grootste markt in de omgeving te zijn en ik stap uit. Uren dwaal ik langs kraampjes met de meest prachtige mensen, de heerlijkste delicatessen, het meest verse fruit, regionale kruiden en de zachtste hammam doeken. De markt verandert de stad in een groot food-festival.

alacati markt

Ja. Ik ben verliefd op dit Turkse plekje. Ik ben onder de indruk van de prachtige baaien, de azuurblauwe zee, de natuurlijke omgeving, het Turkse eten, de rust, het fijne Mediterrane gevoel, de felgekleurde bloemen, de lieve en gastvrije mensen. Het is alles wat ik niet had verwacht, en niets van wat ik wel had verwacht. Artistiek, pittoresk en puur. Een aanrader. Bekijk hier de mogelijkheden om ook te kunnen genieten van dit bijzondere stukje Turkije.

Beeld: Laura Coolen.

Vertel anderen over dit artikel!
Avatar foto

Redactie