Vakantiegeld 2024: wanneer wordt het vakantiegeld uitbetaald?

Iedereen die in Nederland werkt of een uitkering krijgt, heeft in principe recht op vakantiegeld. Een aangename verassing waar we ieder jaar weer naar uitkijken. “Wanneer wordt mijn vakantiegeld 2024 uitbetaald?” is dan ook niet voor niets één van de meest gestelde vragen tijdens deze periode. In dit artikel geven wij het antwoord!

Wanneer wordt mijn vakantiegeld 2024 uitbetaald?

Vakantiegeld wordt in Nederland doorgaans in mei of juni uitbetaald. De afspraken over de exacte datum vind je terug in je arbeidsovereenkomst of cao. Meestal wordt het vakantiegeld uitbetaald in mei.

Daarnaast is het goed om te weten dat jouw werkgever verplicht is om het vakantiegeld uiterlijk in juni uit te betalen. Als deze hiervan wilt afwijken kan dat alleen als jij hier akkoord mee gaat.

Hoeveel vakantiegeld krijg ik?

Hoeveel vakantiegeld je krijgt, hangt af van een aantal factoren. Meestal bedraagt het vakantiegeld 8% van het brutoloon van het afgelopen jaar (bijvoorbeeld van mei tot mei of van juni tot juni). Loon dat je hebt ontvangen door overwerk wordt hierbij meegerekend. Andere betalingen, denk bijvoorbeeld aan een winstdeling of 13e maand, niet.

Handig om te weten: op je salarisstrook staat wat je tot nu toe aan vakantiegeld hebt opgebouwd.

Is vakantiegeld altijd 8%?

Je werkgever mag meer dan 8% vakantiegeld geven, maar niet minder. Uitzondering hierop is wanneer je meer dan drie keer het minimumloon verdient. Dit moet wel schriftelijk afgesproken zijn. De precieze afspraken hierover vind je terug in je arbeidsovereenkomst of cao.

Vakantiegeld en belastingen; hoe zit dat?

We hebben in Nederland het voorrecht om belastinggeld te betalen. Toch is het vaak even schrikken als je ziet hoeveel belasting er over het vakantiegeld wordt gerekend. Hoe hoog dit percentage daadwerkelijk is, hangt af van je jaarinkomen.

Hoeveel belastinggeld er over je vakantiegeld berekend wordt, hangt af van je bruto jaarinkomen. In Nederland maken we gebruik van twee belastingschijven. Is je bruto jaarinkomen minder dan €69.399, dan betaal je 37,07% belasting over je vakantiegeld. Verdien je meer, dan betaal je 49,5%.

Daarnaast heeft ook de heffingskorting invloed op het uiteindelijke bedrag. Via deze pagina kun je precies je vakantiegeld berekenen.

Is vakantiegeld verplicht?

In principe heeft iedereen die in Nederland werkt, of een uitkering heeft recht op vakantiegeld. Toch zijn er wel een paar uitzonderingen;

  • Als er in de cao staat dat er geen vakantiegeld wordt betaald. Je loon moet in dit geval wel minimaal 108% van het minimumloon zijn.
  • Als je meer verdient dan drie keer het minimumloon. Dit moet dan wel schriftelijk met je zijn afgesproken.

Wat te doen met je vakantiegeld?

Het vakantiegeld is rond 1910 bedacht zodat (je raadt het al) men zich kon veroorloven om zorgeloos op vakantie te gaan. Iets dat wij als Corendon natuurlijk alleen maar kunnen aanmoedigen. Wat dacht je van een vakantie naar de Canarische Eilanden? Of ga je toch voor een last minute Portugal? Of haal je nog meer uit je vakantiegeld met één van onze vakantie aanbiedingen? Waar je ook naartoe gaat, ga voordelig naar de zon met Corendon!

Vertel anderen over dit artikel!
Auteur: Ivo de Zorzi

Ivo de Zorzi

Als SEO-specialist bij Corendon is het mijn dagelijkse taak is om zoekmachines te temmen en websites te laten stralen. Maar als ik niet bezig ben met het onderzoeken van de beste zoekwoorden, ben ik op ontdekkingstocht naar de mooiste en zonnigste vakantiebestemmingen.