Invoerrechten

Invoerrechten

Vanaf 1 december 2008 kunt u voor een hoger bedrag belastingvrij goederen invoeren vanuit landen buiten de Europese Unie. U kunt voor 430 euro belastingvrij meenemen, dat was voorheen 175 euro.

Vanaf 1 december kunt u goedkoper winkelen. Want als u vanaf 1 december 2008 met het vliegtuig vanuit een land buiten de EU naar de Europese Unie reist, dan mag u voor maximaal 430 euro belastingvrij goederen meenemen. Dat bedrag was 175 euro. Hierbij tellen ook alle goederen mee die u in het land van vertrek koopt, dus ook aankopen op de luchthaven. Boven het normbedrag van 430 euro moet u wel belasting betalen. Die belasting bestaat uit btw en invoerrechten, voor een aantal producten – zoals alcohol en tabak - betaalt u ook accijns.

Meer meenemen dan 430 euro
Neemt u na 1 december 2008 goederen mee die meer dan 430 euro kostten, dan kijkt de Douane naar de producten die u invoert. Heeft u één product gekocht dat meer dan 430 euro kostte, dan betaalt u belasting over het hele aankoopbedrag. Maar heeft u bijvoorbeeld een horloge gekocht van 400 euro en een pen van 100 euro, dan betaalt u alleen belasting over de pen, het horloge kunt u belastingvrij invoeren. Een product dat duurder is dan 430 euro kunt u niet splitsen.

Neemt u voor minder dan 430 euro mee, dan kunt u bij aankomst in de EU gebruik maken van de groene douane balie, de balie van ‘niets aan te geven’. Heeft u voor een hoger bedrag geshopt, dan gaat u langs de rode balie. De douane berekent vervolgens hoeveel belasting u moet betalen.

Meer informatie
Meer weten over invoeren vanuit het buitenland? Kijk dan op www.douane.nl. Daar vindt u meer informatie over de nieuwe regels per 1 december 2008.