Wat te doen op Kos? 5 leuke tips!

Zin in een onvergetelijke vakantie op een prachtig Grieks eiland? Dan is Kos hét eiland waarnaar je op zoek bent! De rijke cultuur, schitterende zandstranden, lokale cuisine en historische ruïnes zullen je verbazen. Wat je er kunt doen lees je hier!

1. Wandelen door de oude stad

Kos Stad - Wat te doen op Kos?
Foto: Wikimedia Commons

Kos-Stad is het hart en ziel van het eiland. Met zijn pittoreske geplaveide straatjes, prachtige architectuur en indrukwekkende kustlijn, is de stad een lust voor het oog. Overal kom je fascinerende ruïnes tegen die verspreid zijn over de stad, en je meenemen naar de rijke historie van het eiland. Na een dagje sightseeing strijk je neer bij een van de tavernas of chique restaurants aan de waterkant, waar je kunt genieten van souvlaki of vers gevangen vis.

2. Picknicken in het Plaka Bos

Pauw - Wat te doen op Kos?
Foto: Susanne Nilsson

Wat te doen op Kos? Rijd 30 minuutjes de stad uit en je komt terecht in dit vredige pijnboombos dat zich uitstrekt tot aan zee. In het Plaka Bos lopen honderden pauwen en schildpadden vrij rond, die je met een beetje mazzel tegenkomt. Organiseer een picknick, zoek naar pauwenveren en geniet van de frisse geur van dennenappels. De perfecte plek voor een break van de zomerse hitte!

3. Culinair genieten in Zia

Zia - Wat te doen op Kos?
Foto: Kevin Gibbons

Verstopt tussen de dichte bebossing ligt het dorpje Zia. Dit dorp staat bekend om zijn schoonheid, lokale tijmhoning en zijn watermolen – de oudste van het eiland. Geniet van de Griekse cuisine in een van de lokale tavernas en proef de heerlijke honing in een van de charmante winkeltjes die het schilderachtige centrale plein omringen. Heb je wat extra energie over? Maak dan een prachtige wandeling de bergen in, waar je prachtige foto’s van heel Kos kunt maken.

4. Een wijngaard bezoeken

Wijngaard - Wat te doen op Kos?
Foto: Wendy Harman

De inwoners van Kos zijn maar wat trots op hun historische wijnen – en met recht! Al sinds 500 v. Chr. worden op het eiland de lekkerste wijnen geproduceerd, mede dankzij de vruchtbare, vulkanische grond. Zoals bij de Triantafyllopoulos wijngaard, die met veel trots wordt gerund door een Griekse familie die wijn volgens traditionele werkwijze produceert. Als bezoeker kun je de 50 hectare aan wijgaard bezoeken en meer te weten komen over het erfgoed en de cultuur. En als je er toch bent: proef ook zeker de geroemde Malagouzia-Sauvignon Blanc. Proost!

5. Dompelen in de Thermen van Kos

Thermen - Wat te doen op Kos?
Foto: Wikimedia Commons

Kos heeft zijn eigen warmwaterbron waar je een duik kunt nemen in helend warm water. De bron ligt aan het Therma Beach en wordt ingeklemd door grote rotsblokken. Het water heeft een wisselende temperatuur tussen de 42 en 50 graden Celsius en bevat talloze mineralen die goed zijn tegen onder andere reuma, artritis en huidaandoeningen. En na het dompelen kun je een verfrissende duik nemen in het afgekoelde zeewater.

Wil je meer weten over Kos? Klik dan hier om alles te weten te komen over de mooiste bezienswaardigheden!

Kopfoto: Wikimedia Commons

Vertel anderen over dit artikel!
Avatar foto

Redactie