Wat te doen in Alanya? 5 tips!

Alanya is een populaire Turkse badplaats gelegen tussen het indrukwekkende Taurusgebergte en de helderblauwe mediterrane zee. Je vindt hier niet alleen uitstekende resorts en prachtige stranden, maar ook vele culturele bezienswaardigheden en attracties midden in de natuur. Wat te doen in Alanya? Je leest het hier!

1. Kleopatra Beach

De turquoise kust van Alanya - Wat te doen in Alanya
Uitzicht over Kleopatra Beach in Alanya – Foto: Arnstein Rønning

Een vakantie in Alanya is niet compleet zonder een bezoekje aan het strand! Kleopatra Beach is veruit het mooiste strand van de stad; een groot zandstrand met helder zeewater en hoge golven. Het strand is bekroond met een Blauwe Vlag, wat inhoudt dat het schoon en veilig is en er goede faciliteiten zijn. Overal zijn ligbedden, parasols, douches, toiletten en omkleedruimtes, maar ook gezellige restaurantjes en cafeetjes waar je kunt eten op het strand. Bovendien kun je er verschillende soorten watersporten beoefenen. De perfecte plek dus voor een relaxt dagje strand met het hele gezin!

2. Kasteel van Alanya

Kasteel Alanya - Wat te doen in Alanya
Prachtig uitzicht vanaf het kasteel van Alanya. Foto: Yoshi5000

Het statige kasteel van Alanya is een belangrijke bezienswaardigheid en bijna overal in de stad te zien. Het kasteel staat op de top van een heuvel en kijkt uit over de stad en zijn twee lange baaien. In het kasteel zelf vind je een Byzantijnse kerk uit de 11-eeuw, een moskee, talloze villa’s en overnachtingsplekken voor handelsreizigers. Vanaf de kasteelmuren heb je een adembenemend mooi uitzicht over Kleopatra Beach en het turquoise zeewater – een prachtige plek dus om foto’s te maken en te genieten van de zonsondergang!

3. Dim Cave

Dim Cave - Wat te doen in Alanya
Stalactieten in de Dim Grot. Foto: Wikimedia Commons

De Dim Cave ligt zo’n 12 kilometer ten oosten van Alanya en is naar schatting éé miljoen jaar oud. In de grot kun je duizenden schitterende stalactieten en stalagmieten zien die prachtig zijn verlicht. Je kunt kiezen uit twee routes: een korte route van 50 meter en een lange route van 350 meter met aan het einde een meer. De paden zijn goed begaanbaar en toegankelijk voor kleine kinderen. Na het bezoeken van de grot kun je een kopje koffie of thee bestellen en genieten van een mooi uitzicht over de bergen, rivier, zee en stad. Een leuk uitstapje voor op een hete dag, want binnen in de grot is het lekker koel!

4. Rode Toren

Rode stadsmuur - Wat te doen in Alanya
De rode stadsmuur. Foto: Andreas Kirsten

De Rode Toren (Kizil Kule) wordt gezien als hét symbool van Alanya en prijkt zelfs op de stadsvlag. De toren heeft zijn naam te danken aan zijn rode bakstenen en maakt deel uit van de 6,5 kilometer lange stadsmuur. Wandel over de stadsmuren en verwonder je over het panoramische uitzicht over de zee en haven. Vroeger werd de toren gebruikt om de scheepswerf te beschermen, maar vandaag de dag is het een museum met wisselende tentoonstellingen waar je als bezoeker meer kunt leren over de historie van de stad.

Alanya Gardens

Alanya Gardens - Wat te doen in Alanya
De tuinen van Alanya. Foto: Henrik Palm

Wat te doen in Alanya? De tuinen bezoeken! De schitterend aangelegde Alanya Gardens is dé plek om lekker te ontspannen. Er zijn veel mooie bruggetjes, vijvers, standbeelden, palmbomen, bloemen en bankjes om even uit te rusten. In het hart van de tuin vind je tennisbanen en een basketbalveld – en voor de kinderen is er een speeltuin. Ook na zonsondergang is de tuin erg mooi en kun je genieten van de fonteinen die van kleur veranderen. Erg romantisch!

Kopfoto: Wikimedia Commons

Vertel anderen over dit artikel!
Avatar foto

Redactie