Vloeistoffen in je handbagage – Wat zijn de regels?

Ga je binnenkort vliegen en is het nog niet duidelijk wat je wel en niet aan vloeistoffen mag meenemen in je handbagage? We hebben van alle informatie een handig overzichtje voor je gemaakt. Benieuwd? Lees dan snel verder!

Hoeveel vloeistof mag je meenemen in je handbagage?

Het is toegestaan om vloeistoffen in je handbagage mee te nemen in verpakkingen van maximaal 100 ml per stuk. Deze verpakkingen mag je alleen meenemen in een doorzichtige, hersluitbare plastic zak met een maximale inhoud van 1 liter. Je mag per persoon één plastic zak van een liter meenemen. Thermoflessen (leeg of vol) mogen niet worden meegenomen in de handbagage.

Vloeistoffen handbagage

Vroeger werden vloeistoffen in verpakkingen van meer dan 100 ml weggegooid door de douane. Op Schiphol worden deze verpakkingen tegenwoordig door middel van een CT-scan gecontroleerd door een securitymedewerker. Indien de vloeistof wordt goedgekeurd mag je deze alsnog meenemen in je handbagage.

Deze extra handeling leidt wel tot langere wachtrijen bij de douane. Daarnaast beschikken nog lang niet alle vliegvelden over deze innovatieve CT-scans. Daarom is het absoluut aan te raden om vloeistoffen van meer dan 100 ml op te bergen in je ruimbagage.

Bekijk ook dit handige filmpje van Schiphol Airport over wat je wel en niet mag meenemen in je handbagage.

Wat valt er onder vloeistoffen?

Het begrip vloeistof is nogal breed. Hieronder vind je een overzicht van veelvoorkomende vloeistoffen die vallen onder de regels voor handbagage:

  • Dranken: Water, frisdrank, sappen, soep, siroop, etc.
  • Persoonlijke verzorging: Gels, shampoo, douchegel, vloeibare zeep, parfums, deodorant, haarspray tandpasta, scheerschuim etc.
  • Crèmes en zalf: Gezichtscrème, zonnebrandcrème, aftersun, lipbalm, medicinale zalven, etc.
  • Etenswaar: Pindakaas, mosterd, ketchup, mayonaise, etc.

Uitzonderingen

Het is altijd toegestaan om medicijnen en babyvoeding die voor de duur van de reis nodig zijn, mee te nemen in de handbagage. Deze artikelen hoeven niet in een doorzichtige plastic zak. Je dient wel aan te tonen dat je de medicijnen tijdens je reis nodig hebt. Daarbij is het raadzaam om een medisch paspoort mee te nemen. Hiermee kun je bij een onderzoek door een douanebeambte aantonen dat het om medicijnen gaat.

Gebruik je medicijnen die onder de Opiumwet vallen? Deze medicijnen mogen alleen met een speciale verklaring meegenomen worden naar het buitenland. Voorbeelden van deze medicijnen zijn sterke pijnstillers, valium, seresta, ADHD-medicatie en medicinale canabis.

Mogen taxfree aangekochte vloeistoffen mee in je handbagage?

Vloeistoffen kopen op EU-luchthavens of aan boord van EU-luchtvaartmaatschappijen, zoals drankjes en geuren, is helemaal oké. Je moet er alleen voor zorgen dat de winkel of het vliegtuigpersoneel de spullen in een tas verpakt en verzegelt. Zo weet je zeker dat je geen gedoe krijgt. Zorg er ook voor dat je de vloeistoffen op de dag van je vlucht hebt gekocht en dat de verzegeling niet verbroken is.

Let op: vloeistoffen die je taxfree hebt gekocht op een luchthaven buiten de Europese Unie, worden op Europese luchthavens in beslag genomen. Zelfs als ze verzegeld zijn. Dus koop niets aan boord van een niet-Europese luchtvaartmaatschappij, tenzij je het niet erg vindt om afscheid te nemen van je aankoop.

In het kort: Vloeistoffen in je handbagage

Nu je weet welke vloeistoffen je wel en niet mee kunt nemen in je handbagage kun je met een gerust hart genieten van je heerlijke vakantie. Voor de zekerheid beantwoorden we hieronder nog enkele veelgestelde vragen:

Hoeveel vloeistof mag je mee in je handbagage?

Het is toegestaan om vloeistoffen in verpakkingen van maximaal 100ml mee te nemen in je handbagage. Deze verpakkingen moeten worden opgeborgen in een hersluitbare doorzichtige plastic zak van maximaal 1 liter. Iedere passagier mag maximaal 1 zo’n zak meenemen in zijn handbagage.

Mag parfum mee in je handbagage?

Parfum valt onder de vloeistoffenregels voor handbagage. Parfum mag dus mee, maar alleen in een verpakking van maximaal 100 ml.

Mag tandpasta mee in je handbagage?

Ook tandpasta valt onder de vloeistoffenregels voor handbagage, wat betekend dat je dit mag meenemen in een verpakking van maximaal 100 ml.

Vragen?

Op onze website kun je uitgebreid informatie vinden over de bagagevoorwaarden.

Twijfel je nog steeds over wat je kunt meenemen of heb je vragen? Neem gerust contact met ons op voordat je op reis gaat. Zo kunnen wij jouw vraagtekens wegnemen en kun jij zorgeloos op vakantie!

Vertel anderen over dit artikel!
Auteur: Ivo de Zorzi

Ivo de Zorzi

Als SEO-specialist bij Corendon is het mijn dagelijkse taak is om zoekmachines te temmen en websites te laten stralen. Maar als ik niet bezig ben met het onderzoeken van de beste zoekwoorden, ben ik op ontdekkingstocht naar de mooiste en zonnigste vakantiebestemmingen.