Dit kleurrijke juweeltje moet je echt ontdekken: Pietermaai, een historische wijk in Willemstad, Curaçao.

Dat Curaçao kleurrijk is, dat weten we allemaal. De wijk Pietermaai is hier geen uitzondering op. Sinds 1997 staat deze wijk op de UNESCO Werelderfgoedlijst en heeft vanaf die periode een uitzonderlijke transformatie ondergaan. Vanaf die tijd heeft Pietermaai zich opgewerkt van een vervallen buurt tot een kleurrijke buurt met huizen en gebouwen die in oude luister zijn hersteld.

Kleurrijke gebouwen in Pietermaai.

Geschiedenis van Pietermaai

Pietermaai wordt deels geflankeerd door Waaigat en de Caribische zee en ligt pal tegen Punda aan. Je loopt zo van de ene wijk de andere wijk in. Punda ligt tegenover de welbekende handelskade, Pietermaai gaat mooi over in het volgende deel van het eiland. Iets verder de waterkant en was ooit een bruisend en welvarend gebied in de 18e en 19e eeuw.

Echter, net als veel historische wijken, kende het een achteruitgang in de jaren ’20 van de vorige eeuw toen bewoners en bedrijven naar andere delen van de stad verhuisden.

Met name in de afgelopen jaren heeft Pietermaai een behoorlijke transformatie ondergaan: van een vervallen wijk is het tegenwoordig een trendy en levendige wijk met een mix van gerestaureerde koloniale gebouwen, boetiekhotels, restaurants, bars en kunstgalerijen. De charme van de wijk ligt in zijn historische architectuur, smalle straatjes en dynamische drukte. Her en der vind je nog gebouwen waar nog wat liefde en aandacht aan besteed kan worden, wat ook weer charme en historie toevoegt aan dit deel van Willemstad.

Pietermaai vandaag de dag

Tegenwoordig is Pietermaai een populaire up-and-coming bestemming voor toeristen en biedt, zoals eerder gezegd, een unieke mix van historisch erfgoed en moderne voorzieningen. Verken de kleurrijke gebouwen, doe je tegoed aan heerlijke lokale gerechten, neem een verfrissend biertje en dompel jezelf onder in het bruisende nachtleven.

Poseren voor een gebouw in Pietermaai

Wandel langs het water, altijd goed. Vergaap je aan de cruiseschepen die boven de wijk uitsteken, om vervolgens weer de wijk in te duiken en de prachtige gebouwen te bewonderen. Neem nog wel een flesje mee, want hydrateren is goed onder de Caribische zon. Laat anders je water thuis en schuif aan op een van de terrasjes; lekker makkelijk.

Leuk raampje in Pietermaai

Ook in de avonduren zijn de monumentale panden een lust voor het oog, zeker aan de Nieuwestraat ziet het er schitterend uit. Zoals gezegd: een kleurrijk juweeltje om te ontdekken. Op een steenworp afstand van het Bruisende Willemstad krijg je hier meer het kleinschalige en pittoreske beeld van Curaçao voorgeschoteld.

Kortom: Pietermaai is een kleurrijk juweeltje op Curaçao, met kleurrijke huizen, opknapprojecten die deze wijk ook charme geven en cafés waar je kunt bijkomen van al die indrukken.

Ben jij al klaar om de historische charme van Pietermaai, een kleurrijke wijk in Willemstad op Curaçao te ontdekken?

Vertel anderen over dit artikel!
Avatar foto

Stewart Leiwakabessij

Reizen is heerlijk en wat is nog heerlijker dan andere reizigers inspireren met leuke nieuwe bestemmingen of juist bekende locaties? Juist, dat doe ik graag! Lekker in de pen klimmen (of toetsenbord) en schrijven wat ik zelf leuk vind aan een bestemming. Of wat lezers mogelijk interessant vinden. En mocht je even niets van me horen? Dan lig ik hoogstwaarschijnlijk in de zon. 😊