Lago Verde: Een uniek groen kratermeer op Lanzarote

Lanzarote staat bekend om zijn ongerepte landschappen en vulkanische schoonheid. Een van de meest intrigerende natuurwonderen die dit eiland te bieden heeft, is Lago Verde. Dit kratermeer, gelegen in El Golfo aan de westkust van Lanzarote, trekt jaarlijks talloze bezoekers van over de hele wereld vanwege zijn unieke en mysterieuze gifgroene kleur.

Hoe komt Lago Verde aan z’n kleur?

Lago Verde is ontstaan door de uitbarsting van de nabijgelegen vulkaan, Monte de los Clicos. De groene kleur van de volgelopen krater wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van microscopische algen die gedijen in het zoute water van het meer. Ondergronds wordt het meer namelijk continue ‘bijgevuld’ met zeewater. De algen die in het zoute zeewater leven, hebben een groenige kleur. De eerste aanblik op het meer vergeet je dan ook niet snel. De intens groene kleur contrasteert sterk met de donkere lavarotsen die het meer omringen en het blauwe water van de Atlantische Oceaan. De combinatie van deze kleuren zorgt voor een schilderachtig plaatje dat menig fotograaf inspireert.

Hoe kom je bij Lago Verde?

Bij het vissersdorp El Golfo vind je een terrein waar je kunt parkeren. Vanaf hier is het een stukje lopen naar het meer. Een aangelegd wandelpad voert je naar een plek vanwaar je een schitterend uitzicht hebt over het meer, de kraterwand en de zee. Wil je het meer en vulkanische landschap van dichterbij bewonderen, dan kun je afdalen naar het strand van El Golfo dat het El Lago van de zee scheidt.   

Rijke geschiedenis en rustpunt voor trekvogels

Het gebied rond Lago Verde heeft een rijke geschiedenis. Archeologische vondsten in de buurt van het meer suggereren dat er oude nederzettingen waren die teruggaan tot de Guanche-beschaving, de oorspronkelijke bewoners van de Canarische Eilanden. Deze ontdekkingen werpen licht op het leven van de inheemse bevolking en geven inzicht in hoe zij zich aanpasten aan de uitdagende omgeving van Lanzarote.

Panorama view van Lago Verde

Lago Verde speelt ook een belangrijke rol in de biodiversiteit van het eiland. Het is een rustpunt voor trekvogels die tussen Europa en Afrika migreren. Vogelliefhebbers kunnen hier genieten van het observeren van verschillende soorten vogels, waaronder enkele zeldzame exemplaren.

Bescherming Lago Verde

Het behoud van Lago Verde en de omgeving is van groot belang. Lokale autoriteiten en milieubewuste organisaties werken daarom samen om het ecosysteem van het meer te beschermen en de toegang van toeristen te beheren, om zo de kwetsbare algen en het fragiele evenwicht van het meer te behouden.

Een bezoek aan Lago Verde op Lanzarote is een unieke ervaring. De aanblik van het groene meer omringd door het ruige vulkanische landschap zul je niet snel vergeten. Boek je een vakantie naar Lanzarote, zorg er dan voor dat je Lago Verde opneemt in je to-do lijst.

Vertel anderen over dit artikel!
Avatar foto

Bianca de Groot