Timanfaya National Park op Lanzarote bezoeken? Dit moet je weten

In het zuidwesten van het Canarische eiland Lanzarote schuilt het prachtige natuurgebied Timanfaya National Park. Dit unieke stukje aarde is een symbool van natuurlijke schoonheid en adembenemende landschappen. Met dramatische vulkanische formaties en surrealistische omgeving biedt dit park een onvergetelijke ervaring voor natuurliefhebbers en avonturiers van over de hele wereld. Het is één van de vier nationale parken die de Canarische Eilanden rijk is. Timanfaya National Park is een echte must-do tijdens je vakantie op Lanzarote.

Ontstaan van Timanfaya National Park

De geschiedenis van Timanfaya National Park is onlosmakelijk verbonden met de vulkanische activiteit die Lanzarote in de 18e eeuw teisterde. Een reeks uitbarstingen tussen 1730 en 1736 bedekte grote delen van het eiland met lava en as, waardoor een maanachtig landschap ontstond.

Gekleurd gestold lava op Timanfaya National Park
Gekleurd gestolde lava op Timanfaya National Park

In totaal zijn er in deze periode elf dorpen verwoest. Het eerste dorp dat werd getroffen was Timanfaya, hier is dan ook het park naar vernoemd. Het gebied werd uiteindelijk in 1974 erkend als nationaal park om de unieke geologische en ecologische waarde te beschermen.

Timanfaya National Park ligt tussen de plaatsjes Yaiza en El Golfo in en heeft ook wel de bijnaam ‘Montañas del Fuego’ genoemd, dit betekent vuurbergen. Met hun roodbruine kleur en grillige vormen waan je je hier even op een andere planeet.

Vuurbergen op Timanfaya National Park

Vulkanische activiteit

In de zes jaar dat er erupties waren is op Lanzarote maar liefst 180 vierkante kilometer landschap compleet veranderd. Hierna was het echter nog niet klaar. De laatste grote uitbarsting in 1824 is gelukkig alweer enige tijd geleden. Hoewel de vulkanen in Timanfaya National Park momenteel slapen, is er tot op de dag van vandaag nog steeds sprake van ondergrondse activiteit. Dit wordt duidelijk wanneer je getuige bent van de demonstraties die in het park worden gehouden. Ervaar de intense hitte van de aarde terwijl je ziet hoe water in slechts enkele seconden verdampt en de grond onder je voeten begint te trillen.

Geisers Timanfaya National Park

Deze fascinerende demonstraties herinneren ons eraan dat de natuur altijd in beweging is en dat de krachten die het landschap vormgeven, nog steeds sterk aanwezig zijn op Lanzarote.

Bezoek Timanfaya National Park

Het natuurgebied bestaat uit meer dan 25 kraters, ruim 100 vulkaankegels en uitgestrekte lavavelden. Doordat Timanfaya National Park ontzettend fragiel en beschermd is, kan je het op veel plekken niet zelfstandig bezoeken. Je bezoekt het park op twee verschillende manieren, met een bustour of een wandeling.

De bus vertrekt vanaf restaurant El Diablo, midden in Timanfaya National Park. De enige route in het park die je zelfstandig mag rijden, is de weg richting El Diablo. Deze route alleen al is al indrukwekkend om te zien. Eenmaal aangekomen bij El Diablo parkeer je je auto. De ervaring leert dat het hier vrij druk is omdat een bezoek aan Timanfaya National Park een van dé hoogtepunten is op Lanzarote, dus kom op tijd. Vervolgens rij je met de bus in 30 minuten door een deel van het park voor een onvergetelijk bezoek aan dit mooie stukje natuur. Ook leuk: in het restaurant in El Diablo worden gerechten bereid met de geothermische warmte van het eiland.

Restaurant El Diablo

Ga je liever wandelen? Dan kun je kiezen tussen de Tremesana Route of de Coastal Route. De Tremesana Route is een wandeling van zo’n 3 á 4 kilometer waar je ca. 3 uur over doet. De wandeling gaat dwars door Timanfaya National Park en is alleen te doen met een gids. Je dient deze wandeling vooraf te reserveren.

De Coastal Route is de enige wandelroute die je zelfstandig mag bewandelen. De wandeling is ongeveer 9 kilometer lang en hier ontdek je de ongerepte kust van Lanzarote. Zoals je leest is een bezoek aan Timanfaya National park dus zeker de moeite waard tijdens je vakantie op Lanzarote. Het unieke landschap met vulkanische activiteit is voor iedereen een aanrader. Wil jij ook naar Timanfaya National Park? Boek dan hier je vakantie naar Lanzarote en plan alvast een bezoek!

Vertel anderen over dit artikel!
Avatar foto

Niki Thijssen