De feestelijke Fuikdag op Curaçao: ben jij klaar om dit kleurrijke evenement-te-water mee te maken?

Ik neem je mee naar Curaçao, waar gedurende het jaar verschillende festivals en evenementen plaatsvinden. Denk aan het Curaçao North Sea Jazz Festival of de Unox Nieuwjaarsduik. Maar één van de leukste feestjes die op het eiland plaatsvindt is toch wel Fuikdag. Nu hoor ik je denken: wat voor dag? Fuikdag. Deze dag ontleent zijn naam aan de locatie waar dit geweldige feest plaatsvindt: Fuikbaai en is het grootste (drijvende) feest van Curaçao in de open lucht.

Fuikbaai Curacao

Zoals gezegd, dit is een groots, drijvend feest op Curaçao en tegelijk één van de grootste evenementen in het hele Caribische gebied. De Fuikbaai ligt aan de zuidelijke kant van het Caribische eiland en vanaf het water kun je de de Tafelberg zien.

Ontstaan van Fuikdag

Maar wanneer, of hoe, of waarom is Fuikdag ooit begonnen? Dat kan ik je vertellen: begin jaren ’60 is dit waterevenement ontstaan op de Curaçao Yacht Club; een club van jachteigenaren en eigenaren van zeilboten besloten om ieder jaar op 1 januari samen te komen, om 6.00 uur in de ochtend. Een uitgebreid ontbijt werd dan geserveerd voor een kleine maar vaste groep mensen. Toen de organisatoren van het ontbijt iets anders gingen doen, en de booteigenaren het ontbijt eigenlijk veel te leuk vonden, is besloten om de jaarlijkse traditie voort te zetten. Wel op een bootje, dobberend in de Fuikbaai. Na verloop van tijd is besloten om op de de eerste zondag van het jaar deze traditie voort te zetten.

Sfeerimpressie fuikdag Curacao
Credits: Flickr.com

Bekend festival

In de loop van de jaren zijn er steeds meer mensen bijgekomen en is dit evenement, ooit eens voor een paar vrienden georganiseerd, door het grote publiek overgenomen. En zo is Fuikdag uitgegroeid van een ontbijt voor een paar vrienden tot een drijvend festival, wat bekend is tot ver over de Caribische grenzen.

Fuikdag nu

In principe is dit feestje vrij toegankelijk, het enige wat je nodig hebt is een boot(je) waarmee je in de Fuikbaai komt, blijft en drijft. Neem vooral ook een leuke floatie mee (zwemband/opblaasflamingo/-unicorn/-boot/-lama) om zelf in het water te drijven. De bezoekers van Fuikdag komen van heinde en verre, ook bekende DJ’s doen mee! In de afgelopen edities hebben zelfs Afrojack en Martin Garrix acte de présence gegeven en they were spinning records!

Tips om mee te feesten op Fuikdag

 1. Huur tijdig een bootje: Lekker dobberen in Fuikbaai is het leukst op een eigen bootje, kun je precies doen waar je op dat moment zin in hebt: party! Oh ja, don’t drink and drijf!
 2. Houd de regels in acht: Feestje bouwen is prima, maar er zijn uiteraard regels van kracht. Voldoende zwemvesten zijn een must, zelf je eigen muziek door meegebrachte geluidsinstallaties te laten galmen laat je beter achterwege en verkoop van alcohol: nee. Er zijn nog meer zaken waar je rekening mee moet houden, dus doe je huiswerk goed.
 3. Geen boot, wel feesten? Als je geen bootje kunt huren of je laat het varen liever aan een ander over, dan kun je ook met een georganiseerde boottour Fuikdag bezoeken. De moeite waard om te onderzoeken!
 4. Ik ga naar Fuikdag en neem mee:
  • Zonnebrand! Dat mag niet ontbreken; je drijft op het water, in de zon!
  • Water, hydrateren kun je leren!
  • Zonnebril. Look cool, act cool
  • Oordopjes, want stel dat je naast de DJ drijft
  • Een pet/hoed, ook altijd goed op het water
  • Als het echt moet: een biertje of wijntje in een koelbox, daar past je water ook wel in.
  • Een kleine videodevice/actiecamera en een batterypack, zodat je niet halverwege het feest je favoriete selfie niet kunt maken doordat je telefoon of camera geen juice meer heeft
  • Een vuilniszak. Dan kun je je eigen afval aan het eind van het feest weer (aan wal) in een container kwijt

Vakantie op Curaçao

Fuikdag is een leuke toevoeging aan jouw vakantie op Curaçao. Even een drijvend feestje, waarna je weer verder kunt met chillen op het strand, aan het zwembad of met een autootje het eiland verkent. Trouwens, zoals het er nu naar uitziet vliegen wij in het najaar vijf keer (5x) per week Curaçao – Amsterdam. Kijk vooral op corendon.com/vliegtickets-curacao voor tickets.

Of boek een pakketreis, met vlucht en accommodatie via corendon.nl/curacao. We verhuren helaas geen bootjes, maar ik denk dat je die zelf online wel vindt. Dus, de keuze is aan jou! Denk er nog maar even over na en misschien dat dit blog je nét dat ene zetje geeft om toch mee te doen met Fuikdag!

Curacao letters op plein in Willemstad

Veelgestelde vragen

Wat is Fuikdag op Curaçao?

Fuikdag is een drijvend festival in de Fuikbaai van Curaçao, op de eerste zondag in januari. Bootjes, zwembanden en heel veel plezier. Fuikdag is hét grootste evenement in het Caribisch gebied.

Wanneer is Fuikdag 2024 op Curaçao?

Fuikdag in 2024 is gepland op zondag 7 januari 2024.

Hoe kom je bij het feest op Fuikdag?

Fuikdag vindt plaats op het water van de Fuikbaai, waar het zijn naam aan ontleent. Je komt er alleen per boot! Dat mag je eigen boot zijn of een huurboot. Of een georganiseerde boottocht die naar Fuikbaai gaat.

Is Fuikdag vrij toegankelijk?

Jazeker, Fuikdag is vrij toegankelijk! Het enige wat je nodig hebt om er te komen is een boot.

Wat mag ik meenemen naar Fuikdag?

Fuikdag vindt plaats op het water, dus neem vooral zonnebrand mee, je zonnebril, een hoed/pet/cap/hoofddeksel en natuurlijk drinkwater. En misschien een koelbox met drankjes, er mogen geen alcoholische dranken worden verkocht. Vergeet ook niet om een opblaasbare zwemband mee te nemen, of een ander hysterisch opblaasfiguur 😊

Vertel anderen over dit artikel!
Avatar foto

Stewart Leiwakabessij

Reizen is heerlijk en wat is nog heerlijker dan andere reizigers inspireren met leuke nieuwe bestemmingen of juist bekende locaties? Juist, dat doe ik graag! Lekker in de pen klimmen (of toetsenbord) en schrijven wat ik zelf leuk vind aan een bestemming. Of wat lezers mogelijk interessant vinden. En mocht je even niets van me horen? Dan lig ik hoogstwaarschijnlijk in de zon. 😊