Vliegen met een baby of kinderen

Zittend op een strandbedje onder de zon, nippend aan een cocktail en uitkijkend op je kids die zandkastelen maken. Heerlijk zo’n vakantievooruitzicht! Maar voordat je er daadwerkelijk bent, stap je eerst met je gezin het vliegtuig in. Om de vliegreis zo soepel mogelijk te laten verlopen, hebben we hieronder alles over het vliegen met een baby of kinderen voor je op een rijtje gezet.

Het vliegen met vrienden of met oudere kinderen is een stuk gemakkelijker dan met een baby of jonge kinderen. Hier komen veel meer dingen bij kijken. Heb je wel voldoende spullen mee om de kinderen te vermaken? Hoeveel babyvoeding mag er in je handbagage? Moet je betalen om een kinderwagen mee te nemen? Dit en nog veel meer vind je in het onderstaande lijstje.

Vliegtuigstoel en bagage

Een baby tot 2 jaar heeft geen eigen stoel in het vliegtuig en dient bij één van de ouders op schoot te zitten tijdens de reis. De baby krijgt van het cabinepersoneel een speciale riem die je kunt vastmaken aan je eigen stoelriem. Doordat de baby geen eigen stoel heeft, heeft hij/zij ook geen recht op babagevrijdom. Uiteraard kun je wel onder je eigen naam tegen betaling extra kilo’s bijboeken en zo ook kleding meenemen voor de baby.

Wanneer je vliegt met een baby moet je te allen tijde naast het raam zitten. Wanneer je met twee baby’s vliegt, één op jouw schoot en één op de schoot van een reisgenoot, zit je dus achter elkaar en nooit naast elkaar. Daarnaast mag zowel een baby als kind niet bij de nooduitgang zitten. Dit alles in verband met de veiligheid.

Vind je het vervelend om de hele vlucht je baby op schoot te houden? Dan kun je voorafgaand aan de reis telefonisch een stoel voor de baby reserveren. Je betaalt hiervoor de prijs van een los ticket. Alleen tijdens de start en de landing zit je baby bij je op schoot.

Een kind vanaf 2 jaar heeft een eigen stoel en dus ook de mogelijkheid om tegen betaling bagage mee te nemen. Alles over de bagagekosten vind je hier.

Buggy’s en kinderwagens

Het is mogelijk om gratis een buggy of kinderwagen mee te nemen. Een lichtgewicht buggy (paraplubuggy) die inklapbaar is, mag meegenomen worden tot aan de gate. Alle overige (niet inklapbare) buggy’s en kinderwagens dien je bij de check-in balie als ruimbagage in te checken. Bij aankomst op de luchthaven ontvang je de kinderwagen of buggy bij de bagageband voor afwijkende bagage en dus niet op de bagageband voor de koffers of bij de gate.

Voeding en maaltijden

Voor baby’s mag je het hoognodige meenemen voor tijdens de vlucht. Denk hierbij aan bijvoorbeeld luiers en voeding. Babyvoeding kan aan boord van Corendon (Dutch) Airlines vluchten verwarmd worden zodat de kleintjes kunnen genieten van een warme ‘maaltijd’. Alle overige spullen voor de baby die niet tijdens de vlucht gebruikt hoeven te worden, mag je meenemen in de bijgeboekte ruimbagage.

Aan boord van onze chartervluchten met Corendon (Dutch) Airlines zijn geen speciale kindermaaltijden. Je kunt hier bij het cabinepersoneel wel à-la-carte, dus tegen betaling, wat eten en drinken bestellen. Neem je liever wat etenswaren van thuis mee? Dan is dit natuurlijk ook geen probleem. Drinken meenemen aan boord is helaas niet toegestaan.

Op KLM vluchten naar o.a. Curaçao kun je via de website van KLM een kindermaaltijd aanvragen.

Reizen met kinderziektes

Het is natuurlijk erg vervelend als je kind de waterpokken heeft. Zeker als je op het punt staat om te gaan vliegen. Kinderen met besmettelijke ziektes mogen in geen enkel geval vliegen. Dit mag pas weer als er door de arts een fit-to-fly verklaring is afgegeven. Let op: in uiterste gevallen kan het voorkomen dat de purser het ondanks de verklaring te riskant vindt en je niet mee mag aan boord.

Ouder en kind met verschillende achternaam

Om kinderontvoering tegen te gaan wordt er bij grens- en paspoortcontroles streng gecontroleerd op ouders en minderjarige kinderen met verschillende achternamen. Om dit proces sneller te laten verlopen wordt aangeraden voorafgaand aan de reis een verklaring in te vullen waaruit blijkt dat de meereizende ouder ook daadwerkelijk de ouder is of het gezag heeft. Je kunt je laten informeren door de ambassade of het consulaat van het land van bestemming.

Binnen het Schengengebied vinden vrijwel geen grenscontroles plaats. Er wordt daardoor dus ook geen onderzoek naar de ouder-kindrelatie gedaan.

Vermaak aan boord

Zo’n vlucht is vaak een lange zit voor baby’s en (jonge) kinderen. Veel mensen in een relatief kleine ruimte, weinig bewegingsvrijheid en voor een lange tijd stilzitten. Allemaal factoren die ervoor kunnen zorgen dat het een lange, lange vlucht wordt. Neem daarom voldoende eten mee. Broodjes, snoepjes, koekjes, het mag allemaal mee aan boord. Drinken kun je aan boord bij het cabinepersoneel kopen.

Zorg er ook voor dat je zoon of dochter een knuffeltje of kussen heeft zodat hij/zij lekker in slaap kan vallen. Daarnaast is een klein spelletje, spelcomputer of iPad ook handig om wat tijd te doden. Aan boord krijgen de kinderen vaak wat tekenspullen of een boekje om uit (voor) te lezen. Voor ze het in de gaten hebben, wordt de landing alweer ingezet!

We hopen jou en je gezin snel te mogen verwelkomen aan boord van Corendon (Dutch) Airlines!

Vertel anderen over dit artikel!
Avatar foto

Redactie