De 5 mooiste stranden van de Algarve

Waar je de mooiste stranden van Europa vindt? Aan de Algarve natuurlijk! Langgerekte gouden stranden, afgelegen baaien met zacht zand en okerkleurige kliffen bezaaid met groene dennenbossen wachten op je. Elk strand is een juweeltje dat smeekt om verkend te worden! Bezoek daarom de Algarve en ontdek zelf waarom deze Portugese streek uitgeroepen is tot één van de beste strandbestemmingen ter wereld!

1. Praia de Albandeira

Stranden Algarve - Praia de Albandeira
Praia de Albandeira. Foto: Wikimedia Commons

Dit mooie plekje in Carvoeiro is amper bekend bij toeristen – en wij begrijpen maar niet waarom! Een kronkel trap leidt omlaag naar dit fantastische strandje, dat ingeklemd ligt tussen hoge rotsen en opgesplitst is in twee kleine baaien. Behalve een waanzinnig mooi strand, is hier verder niet veel: geen ligbedden, parasols, watersporten of hordes bezoekers. Daarom is Praia de Albandeira de perfecte plek om een rustige ochtend of middag door te brengen met een goed boek. Daarna kun je je lekkere trek stillen bij het geweldige cafeetje op de top van de klif, waar je onder het genot van een koel drankje kunt genieten van het mooie uitzicht.

2. Praia do Camilo

Stranden Algarve - Praia do Camilo
Praia do Camilo. Foto: Rodrigo Gómez Sanz

Verliefd, verloofd of in een romantische bui? Neem je lover dan mee naar Praia do Camilo – een strand om te zoenen zo mooi! Dit kleine, intieme strandje ligt in Lagos en is bereikbaar via een lange houten trap. Het mooiste van het strand zijn de rotsen, waarvan sommige wel 20 meter hoog zijn. Het water is kraakhelder en smeekt gewoon om een duik! Verder is er een rotsopening waardoor je naar een ander, nog rustiger strandje kunt lopen. Na een heerlijk dagje zonnebaden kun je de dag afsluiten bij het uitstekende restaurant bovenaan het strand, met zeer mooi zicht.

3. Praia da Marinha

Stranden Algarve - Praia da Marinha
Praia da Marinha. Foto: Wikimedia Commons

Dit langgerekte, witte zandstrand is door de Michelingids uitgeroepen tot één van de 10 mooiste stranden van Europa. En wij begrijpen waarom! Dit pareltje ligt in Carvoeiro, onder een prachtige rotspartij, en heeft heerlijk zand en een doorschijnende zee – waardoor het een uitstekende plek is om te snorkelen. Je zult wel wat moeite moeten doen om er te komen (een stenen trap beklimmen met 100 treden), maar dat is het meer dan waard! Krabbetjes rennen rond over het zand en het is er lekker rustig. Er zijn een paar ligbedjes in de schaduw te huur, maar niet veel. Ook is er een klein barretje waar je kunt genieten van een koel biertje of glaasje fris.

4. Praia da Rocha

Stranden Algarve - Praia da Rocha
Praia da Rocha. Foto: Wikimedia Commons

Via Portimão kom je op het strand van Praia da Rocha, het populairste strand van de Algarve. En met recht! Dit strand is niet alleen enorm lang, maar ook ontzettend breed – waardoor er lekker veel ruimte is voor iedereen. Niet alleen biedt Praia da Rocha de nodige verkoeling in het water, maar het is ook een heerlijke plek voor lange strandwandelingen. Over de hele lengte loopt een gezellige boulevard met veel verschillende beachbars, restaurantjes en leuke souvenirwinkeltjes. Aan het einde van de boulevard staat een grote rots met prachtig uitzicht over strand en zee. Op het strand zelf zijn er meer dan genoeg ligbedjes en parasols te huur. Een geweldige plek dus om het strandleven van de Algarve te proeven!

5. Praia da Falésia

Stranden Algarve - Praia da Falésia
Praia da Falésia. Foto: PortoBay

Praia da Falésia is een van de meest spectaculaire stranden van de Algarve. Dit mooie stukje natuur heeft een kilometers lang strand met oranje-rode kliffen en wit zand. De rotstoppen zijn begroeid met groene dennenbomen. Het is niet alleen een fijne plek om te zonnen, zwemmen en eten, maar ook om te wandelen of fietsen naar schilderachtige dorpjes in de buurt, zoals Olhos d’Agua. Van bovenaf heb je een gaaf uitzicht over de kust en kun je de razendsnelle wisselingen van het tij zien.

Kopfoto: Bengt Nyman

Vertel anderen over dit artikel!
Avatar foto

Redactie