Ontdek de magische Blue Caves (blauwe grotten) van Zakynthos

De Blue Caves van Zakynthos zijn een must-see voor iedereen die het prachtige Griekse eiland bezoekt. Deze natuurlijke wonderen, die zich uitstrekken langs de kustlijn van het eiland, zijn een lust voor het oog en bieden een unieke ervaring die je niet zult vergeten. In dit blog duiken we in de wereld van deze zogenaamde “blauwe grotten” en krijg je alle informatie die je nodig hebt om deze betoverende plek te bezoeken.

Waarom zijn de Blue Caves van Zakynthos zo bijzonder?

De Blue Caves zijn om meerdere redenen bijzonder. Allereerst zijn de grotten gewoon ongelofelijk mooi om te zien. De rotswanden zijn uitgehouwen door erosie en creëren indrukwekkende boogvormen en grotten.

De Blue Caves van Zakynthos, bekeken van binnenuit.

Maar wat de Blue Caves echt bijzonder maakt, is de reflectie van het zonlicht op het zeewater, die een betoverende blauwe gloed creëert. Deze blauwe reflectie schijnt ook op de witte muren van de grotten en geeft een blauwe tint. Vandaar ook de naam “Blue Caves”.

Hoe bereik je de Blue Caves?

De Blue Caves bevinden zich aan de noordkust van het eiland, in de buurt van het dorpje Agios Nikolaos. Er zijn verschillende manieren om ze te bereiken.

Blue Caves bereiken per boot

Een van de meest populaire manieren is per boot. Er zijn tal van excursies die vertrekken vanuit de haven van Zakynthos-stad of de haven van Agios Nikolaos. De boten die deze tours aanbieden, hebben maximaal 50 zitplaatsen en kunnen de grotten binnenvaren. Ook is het mogelijk om een privéboot te huren, met of zonder kapitein. Tours worden vaak gecombineerd met een bezoek aan Shipwreck Beach.

Blue Caves bereiken met de auto of scooter

Een andere manier om de Blue Caves te bereiken is met de auto of scooter. Hiervoor rijd je naar het Windmill Restaurant. Links van de molen vind je een trap. Via deze trap kom je uit op de zee. Vanaf hier kun je zowel naar links als naar rechts de kleine grotten in zwemmen.

Trap vanaf Windmill naar Blue Caves

Let wel op! Het is verboden om in de hoofdgrotten te zwemmen. Door de vele boten is dit namelijk te gevaarlijk. De hoofdgrotten zijn dus alleen per boot bereikbaar.

Beste tijd om Zakynthos en de Blue Caves te bezoeken

De beste tijd om de Blue Caves te bezoeken is tussen eind mei en begin oktober. Dit zijn de warmste maanden van het jaar, met de helderste zee en het mooiste weer. De ideale tijd van de dag om de grotten te bezoeken is in de ochtend, wanneer het zonlicht het meest helder is en de zee het rustigst. Dit zorgt voor de perfecte omstandigheden om het unieke blauwe licht te ervaren.

Blue Caves vanaf de zijkant bekeken

Tips voor je bezoek aan de Blue Caves

Hier zijn nog enkele leuke tips om je bezoek nog onvergetelijker te maken:

Combineer je bezoek met andere bezienswaardigheden

Zakynthos heeft nog veel meer te bieden. Combineer je bezoek met andere bezienswaardigheden in de buurt, zoals:

  • Shipwreck Beach: dit beroemde strand ligt aan de westkust van Zakynthos en is alleen per boot bereikbaar. Het is de thuisbasis van een indrukwekkend scheepswrak dat in 1980 is aangespoeld. Veel boottochten combineren een bezoek met een stop bij dit iconische strand.
  • Cape Skinari: dit is het meest noordelijke puntje van Zakynthos en biedt een prachtig uitzicht op zee, kliffen en de vuurtoren van Skinari. Dit is een ideale plek om te genieten van de zonsondergang na een dag vol avontuur.

Neem je eigen lunch

Picknicken bij de Blue Caves van Zakynthos

Er zijn weinig restaurants of cafés in de directe omgeving. Een leuk idee is om je eigen picknick mee te nemen en te genieten van een heerlijke lunch met uitzicht op de omgeving. Zorg ervoor dat je al je afval weer meeneemt om de natuurlijke schoonheid van het gebied te behouden.

Draag geschikte kleding en schoeisel

Zorg ervoor dat je comfortabele en sneldrogende kleding draagt, vooral als je van plan bent om te zwemmen. Vergeet ook je waterschoenen niet, aangezien de rotsachtige zeebodem rond de grotten scherp kan zijn.

Breng snorkelspullen mee

Het heldere water rond de blauwe grotten is perfect om te snorkelen. Breng je eigen snorkeluitrusting mee en ontdek de onderwaterwereld van de Ionische Zee. Je zult versteld staan van de diversiteit aan zeeleven en de schoonheid van het onderwaterlandschap.

Leer over de lokale flora en fauna

De omgeving rond de blauwe grotten is rijk aan biodiversiteit, zowel op het land als in de zee. Maak van de gelegenheid gebruik om meer te leren over de lokale flora en fauna, en misschien spot je zelfs de onechte karetschildpad, de monniksrob of andere zeldzame diersoorten.

Als je op zoek bent naar een onvergetelijke ervaring tijdens je vakantie op Zakynthos, zijn de blue caves absoluut een aanrader. Met hun betoverende blauwe licht, indrukwekkende rotsformaties en kristalheldere water zijn ze een magische bestemming die je niet wilt missen.

Vertel anderen over dit artikel!
Auteur: Ivo de Zorzi

Ivo de Zorzi

Als SEO-specialist bij Corendon is het mijn dagelijkse taak is om zoekmachines te temmen en websites te laten stralen. Maar als ik niet bezig ben met het onderzoeken van de beste zoekwoorden, ben ik op ontdekkingstocht naar de mooiste en zonnigste vakantiebestemmingen.