Grotten van Mallorca

Mallorca staat bekend om zijn levendige badplaatsen, ruige achterland en oude steden, maar de grotten van Mallorca zijn zeker ook een bezoekje waard. Het eiland herbergt een groot aantal grotten, waarvan slechts enkele toegankelijk zijn. Door de erosie van de zee en de kalkhoudende ondergrond hebben er zich hier zo’n 4000 grotten gevormd. De grotten werden gebruikt als woonplaats, decor voor vele legendes of schuilplaats voor smokkelaars. Hieronder vind je een aantal grotten die je kunt bewonderen tijdens je vakantie op Mallorca.

Grotten van Mallorca

Drakengrotten

Cuaves del Drach oftewel de drakengrotten op Mallorca hebben hun naam te danken aan de sagen die vertelden dat in de grotten draken, duivels en monsters leefden. De drakengrotten liggen ten zuidoosten van de plaats Porto Cristo. De druipsteengrotten liggen op een diepte van circa 25 meter en hebben een lengte van circa 4 kilometer. Deze grotten zijn een cultureel monument. De belangrijkste grotten zijn: de Witte grot, de Zwarte grot, de Grot van de Fransen en de Grot van Luis Salvador. Deze vier grotten zijn grotten zijn met elkaar verbonden. In de grotten is een groot ondergronds meer.
Tijdens je bezoek aan de drakengrotten maak je een wandeling langs prachtige kamers met stalactieten en stalagmieten. De ene kamer is nog indrukwekkender dan de andere. Helaas mag je geen foto’s maken in de grot. Tijdens je bezoek aan de grot kun je ook een boottochtje maken over het meer en je kunt genieten van een live concert.
In de omgeving van de drakengrotten zijn genoeg faciliteiten waaronder cafeetjes waar je in de zon van een drankje kunt genieten, een souvenirwinkeltje en verschillende picknick plaatsen.

Drakengrot

Cuaves del Hams

Een paar kilometer van de Cuaves del Drach vind je Cuaves del Hams. Deze grotten werden in 1905 ontdekt door de speleoloog die aan het graven was, op zoek naar onyx, een kostbare steen. De Grotten van Hams hebben hun naam te danken aan de bijzondere formaties van de stalactieten en stalagmieten. Hams is in het lokale dialect het woord voor vishaken of harpoenen en de druipsteenformaties hebben deze vorm.
Er zijn drie grotten, de ronde grot, de blauwe grot en de klassieke grot. De ronde grot is een uitgestrekt open gebied met een spectaculaire botanische tuin en is vol leven, met veel soorten vrij rondvliegende vogels die afkomstig zijn van het eiland Mallorca. Het heeft een speciaal microklimaat omdat de natuurlijke temperatuur lager is dan die van de buitenkant, wat betekent dat het zijn eigen specifieke vegetatie heeft.
In de blauwe grot, met zijn spectaculaire nieuwe blauwe verlichting met behulp van geavanceerde led-technologie, kun je genieten van de educatieve documentaire. Je leert over de geschiedenis van Mallorca, zijn eerste bewoners, de vorming van de grotten van Hams en hun ontdekking. Je kunt Samson’s pilaren bewonderen, de vlaktes van Fra Mauro en de Pit of hell, waar we in een natuurlijk auditorium “Genesis, de geschiedenis van het leven” presenteren, een waanzinnige time-lapse van de Big Bang tot het heden, geprojecteerd op grote schaal op de rotswand van de grot.
De belangrijkste grot, de klassieke grot, bestaat uit 12 galerijen. Op het ondergrondse meer wordt de Zee van Venetië, een muziekshow, gepresenteerd.
In de grotten van Hams ligt de temperatuur het hele jaar rond de 18 graden. Tijdens je wandeling door de grotten mogen er in tegenstelling tot de drakengrotten wel foto’s genomen worden.

Cuaves del Hams

Arta grotten

De Arta grotten zijn de grootste grotten die op Mallorca te vinden zijn. Deze grotten liggen 22 kilometer ten noorden van Porto Cristo. Al in de middeleeuwen werden deze grotten gebruik om te schuilen tegen aanvallen. Tegenwoordig zijn de grotten van Artà een populaire bezienswaardigheid. Het is een grote stalactietgrot met verschillende zalen waar stalagmieten en stalactieten groeien.
Grotkamers zijn onder andere de “Grot van de Kolomkoningin” met de koningin van de zuilen, het “Voorhof van de hel”, de “Grot van 1000 pilaren” en de “Hel grotkamer” met de dikke stalactieten die de vlammen van de hel worden genoemd. Hierna komt de grootse grotkamer het “Paradijs” met een hoogte van 54 meter en vanuit de laatste grot is er een mooi uitzicht op zee. Een rondleiding duurt ongeveer 35 à 45 minuten.

Cuevas d’Artà

Cova de Coloms

Cova de Coloms, ook wel Marina grotten of Piraten grotten genoemd. Het zijn schitterende onderwatergrotten die alleen via de zee bereikbaar zijn. Deze grotten liggen in de baai van Alcudia tussen de plaatsen Son Serra de Marina en Can Picafort. Je kunt met een zeegrotten excursie de Cova de Coloms bezoeken. Je zwemt naar de ingang van de ondergrondse baai. Tijdens de excursie voel je je in een heel andere dimensie. In de grotten kun je door te zwemmen, lopen of zelfs kruipen de mooie ondergrondse meren en eeuwenoude rotsformaties zien. Een hele bijzondere ervaring!

Cova de Coloms

Zoals je ziet heeft het eiland Mallorca je veel meer te bieden dan zon, zee, uitgaan en een rijke historie. Op ongeveer 2 uur vliegen ben je op dit prachtige eiland met de mooiste grotten die je je maar kunt voorstellen. Weet jij al welke grotten jij wil bezoeken? Corendon heeft een ruime keuze van hotels en appartementen op Mallorca, zowel op basis van All Inclusive als logies. Dus boek snel je vakantie naar Mallorca en ga deze prachtige grotten bewonderen.

Vertel anderen over dit artikel!
Avatar foto

Redactie