Duiken in Turkije: top 5 duikplekken

Wist je dat je prachtig kunt duiken in Turkije? Vooral aan de Egeïsche Kust vind je een aantal spectaculaire duikplekken met enorme riffen, scheepswrakken, drop-offs en grotten. Het water is er heerlijk warm, het zicht is zo’n 30 meter, er is weinig stroming én het landschap is prachtig mooi.

De onderwaterwereld van Turkije herbergt vele culturele en historische schatten, waaronder scheepswrakken en oorlogsvliegtuigen uit de Eerste Wereldoorlog. Ook leven er verschillende soorten vissen en zeedieren, zoals octopussen, schildpadden en zeepaardjes. Dankzij de perfecte condities is Turkije een geweldige duikbestemming voor duikers van alle niveaus. Het duikseizoen begint al in april en loopt door tot november. Dan heb je het meeste zicht en ligt de watertemperatuur altijd boven de 20 graden. Dit zijn de top 5 plekken om te duiken in Turkije:

1. Kas

Duiken in Turkije - Dakota wrak in Kas
Foto: Heiko Carstens

De beste plek om te duiken in Turkije is Kas, vanwege het enorme aantal bereikbare en beeldschone duikplekken. Het gebied kent vele grotten, riffen en wrakken, waar je onder andere roggen, karetschildpadden en tandbaarzen kunt spotten. Een van de bekendste duikplekken is het het wrak van een Dakota vliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog, dat in Kas zijn laatste rustplaats heeft gekregen.

2. Gallipoli

Schiereiland Gallipoli trekt duikers aan van over de hele wereld vanwege het enorme aantal scheepswrakken dat hier te bewonderen is. Tussen 1915 en 1916 vond in Gallipoli de Slag om Gallipoli plaats, een operatie van de Britten en Fransen om de Ottomaanse hoofdstad Istanbul te veroveren en zo een zeeroute naar Rusland veilig te stellen. De poging mislukte, met vele slachtoffers én scheepswrakken tot gevolg. Inmiddels zijn er 216 wrakken geïdentificeerd, inclusief oorlogsschepen en landingsvaartuigen, waarvan enkele opengesteld zijn voor duikers.

3. Fethiye

Duiken in Turkije - drop off
Foto: Vassil Tzvetanov

Met zijn turquoise kusten en groene bergen is Fethiye een uitzonderlijk mooie plek. Maar ook onder water is Fethiye beeldschoon. Je vindt er een grote verscheidenheid aan duikplekken; van ondiepe baaien met kleine riffen tot uitdagende grotten, enorme muren, dramatische drop-offs en onderwatertunnels waar je doorheen kunt zwemmen. Omdat er weinig stroming is in dit gebied, is het een uitstekende plek voor beginnende duikers. De populairste duikplek is Dalyan Bay, waar veel verschillende soorten vissen leven. De mooiste duikspot van Fethiye is Afkule Wall, met kleurrijk koraal en een bijzondere grot.

4. Marmaris

Duiken in Turkije - Tandbaars
Foto: NOAA Ocean Explorer

De kustlijn van Marmaris is ongewoon mooi met verborgen baaien, zandstranden en groene dennenbossen die zich tot aan de Egeïsche Zee uitstrekken. Hier vind je vooral duikplekken met een archeologisch verleden. Zoals Kadirga Rock, de beste duikplek van Marmaris, waar je een enorme rots vindt die 15 meter boven zee uitsteekt. Op de bodem liggen oude ankers en aardewerk, waarvan sommige stukken nog intact zijn. Veel vissen noemen deze plek hun thuis, inclusief een school tandbaarzen.

5. Bodrum

In de omgeving van Bodrum vind je meerdere kleine, rotsachtige eilanden en riffen. Dankzij de lichte stroming vind je hier veel grote vissen, zoals de barracuda en horsmakreel. Het gebied is bezaaid met eeuwenoude potten, ook wel ‘amfora velden’ genoemd. Deze potten werden tot 3.000 jaar geleden gebruikt om goederen aan boord van een schip te dragen. Omdat Bodrum vroeger een grote handelshaven was -en er elke dag behoorlijk wat boten in en uit voeren- zijn hier veel potten gesneuveld. Het meeste is gebroken, maar sommige stukken zijn nog volledig intact en prachtig om te zien.

Kopfoto: q phia

 • Vakantie Fethiye

  Turkije / Fethiye

  Ideaal voor beginnende duikers

  meer informatie

 • Duikvakantie Marmaris

  Turkije / Marmaris

  Ontdek de unieke Kadirga Rock

  meer informatie

Vertel anderen over dit artikel!
Avatar foto

Redactie