Weetjes over Egypte: 13 leuke feiten die je nog niet wist

Egypte is een bekende vakantiebestemming. Toeristen komen hier om te duiken of snorkelen, van de waterglijbanen te roetsjen, voor de rijke cultuur en natuurlijk voor de (bijna) altijd schijnende zon. Maar weet jij al uit hoeveel hiërogliefen het Egyptische alfabet bestaat of hoeveel piramides er zijn? Ontdek 13 leuke weetjes over het (oude) Egypte!

1. Egypte is in oppervlakte bijna 25 keer groter dan Nederland

Egypte kaart

2. Ondanks de grootte van Egypte woont de bevolking bijna allemaal in de 6% vruchtbare oppervlakte.

Het zijn gebieden met voldoende water, langs de Nijl en rondom de Delta. Het grootste gedeelte van het land bestaat namelijk uit woestijn.

3. De oude Egyptenaren waren er van overtuigd dat de aarde plat was.

De Nijl zou door het midden van de aarde stromen.

4. Het haar van de farao was heilig

Het haar mocht niet gezien worden, daarom droeg de Egyptische vorst altijd een kroon of bedekte zijn hoofd met een stoffen doek.
Farao

5. Het hart was heilig

Als een Egyptenaar gemummificeerd werd, werden alle organen in aparte kruiken gedaan. Behalve het hart. Dat was het enige orgaan dat bleef zitten. Hier huisde volgens de Egyptenaren de ziel in.

6. De Piramide van Cheops heeft 8 zijden in plaats van de standaard 4

De piramide heeft 4 zijden die in het midden alle naar binnen wijken. Zo heb je in plaats van 4 maar liefst 8 zijden. Het is alleen van bovenaf te zien en slechts 2 keer per jaar als de zon loodrecht boven de piramide staat.

7. Mannen en vrouwen waren gelijk volgens de wet

De vrouwen van het oude Egypte konden bijvoorbeeld zelf een scheiding aanvragen of een bedrijf beginnen en mannen voor hen laten werken.

8. Iedereen droeg make-up

Mannen of vrouwen, iedereen droeg make-up om zich tegen de zon te beschermen. Groen van koper of zwart van lood als oogschaduw. De lippenstift was meer een statussymbool.

9. Het Egyptische alfabet bestaat uit 700 hiërogliefen

Als je nagaat dat ons alfabet er slechts 26 heeft, dan kun je wel zien dat ze meesters waren van de illustratie en communicatie.
Hierogliefen

10. De oude Egyptenaren hielden van bordspellen

Ze waren het volk dat bordspellen echt op de kaart zetten. Het was een manier om hun oneindige creativiteit en kunst te presenteren.

11. Het verband voor een mummie is maar liefst 1,6 kilometer lang

Mummies behoorden tot de dodenceremonie en hadden een grote rituele symboliek.

12. In het oude Egypte stond de kat symbool voor vruchtbaarheid

13. Niemand weet hoeveel Egyptische piramides er zijn

Er zijn natuurlijk bekende piramides zoals die van Gizeh, maar er is geen exact aantal omdat verschillende wetenschappers het er nog niet over eens zijn wat wel en niet onder een ‘piramide’ valt.
Piramides
Benieuwd naar het Egypte aanbod? Kijk dan hier.

Vertel anderen over dit artikel!
Avatar foto

Redactie