Vaccinaties & inentingen Griekenland: is het nodig?

Soms ben je zo toe aan vakantie dat je wel eens iets vergeet tijdens de voorbereidingen. Zolang je je paspoort, pinpas en vliegtickets maar hebt, is er niks aan de hand. Maar heb je wel eens gedacht aan inentingen en vaccinaties? Dit jaar gaan we ontspannen op een van de prachtige Griekse eilanden. Hier heb je toch geen vaccinaties voor nodig? Griekenland ligt in Europa dan hoeft dat toch niet? Of wel? Wij hebben hier duidelijk alles voor je op een rijtje gezet. Lees snel verder en blijf op de hoogte.

Inentingen en vaccinaties
Gelukkig zijn er geen verplichte inentingen of vaccinaties nodig voor jouw vakantie naar Griekenland. Dus als je een last minute geboekt hebt, is er geen probleem. Ga je langer dan drie weken dan zijn er wel een paar adviezen. Het beste is om met je huisarts te overleggen of een afspraak te maken met een GGD-arts. Zij kunnen per persoon bespreken wat slim is om te doen. Op de Griekse eilanden moet je met een paar dingen rekening houden. Je kunt hier bijvoorbeeld gebeten worden door een teek of in aanraking komen met een zwerfhond en hondsdolheid oplopen.

  • Tekenencefalitis
    Als je na een fijne boswandeling een tekenbeet ontdekt, moet je snel actie ondernemen en de teek verwijderen. Een beet kan namelijk leiden tot tekenencefalitis. (nu staat er namelijk dat de ontdekking tot tekenencefaltis kan leiden).Dit is een ontsteking aan de hersenen en geen pretje. Symptomen uiten zich pas zeven tot veertien dagen na de besmetting in griepachtige verschijnselen met koorts. Het teken seizoen is van maart tot november, dus als jij in deze periode gaat wandelen moet je alert zijn. Naast tekenencefalitis van een tekenbeet kun je ook tekenencefalitis oplopen na het drinken van ongepasteuriseerde melk. Kijk dus uit met het eten van kazen die van rauwe melk gemaakt zijn.

  • Rabiës (hondsdolheid)
    Verder moet je in Griekenland ook uitkijken voor rabiës oftewel hondsdolheid. Dit kun je krijgen als je in aanraking komt met zwerfhonden en -katten. Rabiës kan, door middel van virus een ernstige infectie aan de hersenen veroorzaken. Het begint met grieperigheid, gevolgd door krampen of zelfs verlammingen. Rabiës is zeer ernstig en leidt vrijwel altijd tot de dood. Als je wel wordt gebeten of gekrabd dan spoel je de wond grondig met water en zeep voor zo’n 15 minuten en ontsmet je het met minimaal 70% alcohol. Daarna bel je gelijk met de alarmcentralen van je zorgverzekeraar. Zij vertellen je naar welke arts of welk ziekenhuis je kunt gaan. Sommige antistoffen zijn in bepaalde gebieden moeilijk te verkrijgen. Wil je geen risico nemen, laat je dan inenten voor vertrek.

Wel of niet inenten. Is het echt nodig?
Hoewel het allemaal niet verplicht is, is het wel een overweging waard. Vooral als je met kinderen reist en in Griekenland lekker wil gaan wandelen in de natuur. Ook zijn er op de Griekse eilanden veel zwerfdieren. Je kind is zo gekrabd of gebeten zonder dat jij daar erg in hebt. Neem het zekere voor het onzekere en ga langs de GGD-arts. Hij of zij kan per persoon en situatie een beter advies geven. Kies je er toch voor om je niet te laten inenten, let dan zelf goed op je hygiëne. Verder is het handig om insectenwerende middelen mee te nemen zoals DEET. DEET beschermt niet alleen tegen stekende insecten, maar ook in mindere maten tegen teken. Verblijf je veel in de natuur, dan is een tekenpincet en de instructie om een teek te verwijderen erg handig. Je bent dan in ieder geval voorbereid mocht je wel een teek vinden op je lichaam.

Zorg goed voor je eigen hygiëne op vakantie. Zo voorkom je besmetting en bederft het niet je vakantiepret.

  • Kijk uit met het eten van kazen en ongepasteuriseerde melk en voorkom tekenencefalitis.
  • Blijf tijdens een wandeling op de paden en kijk uit met hoog gras en
  • Was regelmatig je handen. Vooral na een toiletbezoek en voor je iets eet of drinkt. Neem bijvoorbeeld zo’n handig flesje met antibacteriële gel mee.
  • Kijk goed of je vis of vlees wel gaar is. Twijfel je? Laat het dan liever staan.
  • Het water uit de kraan kun je gewoon drinken in Griekenland, maar op sommige plekken is het leidingwater lichtelijk gechloord. Dit kan maag-en darmklachten veroorzaken.
  • Blijf uit de buurt van zoogdieren. Hoe schattig en zielig zo’n zwerfkatje of hondje ook is. Zij kunnen rabiës (hondsdolheid) veroorzaken.
  • Smeer onbedekt huid in met DEET en zorg dat je muggen op afstand houdt.
  • Zorg voor een goede EHBO-kit. Pak een tekentang in en onderzoek hoe je een teek moet verwijderen. Zorg ook dat je het noodnummer van de alarmcentrale van je zorgverzekeraar bij de hand hebt.

Alle informatie over gezondheid in het buitenland vind je hier. Zo ben jij goed voorbereid en kan niks je vakantiepret bederven.

Vertel anderen over dit artikel!
Avatar foto

Redactie